CHIȘINĂU, 30 ian — Sputnik. Franțuzoaica Iris Mittenaere este câștigătoarea concursului Miss Univers, comunică ru.sputnik.md. Învingătoarea prestigiosului concurs de frumusețe are 24 de ani și este studentă la stomatologie din orașul Lille, nordul Franței. Concursul Miss Univers 2016 s-a desfășurat în Filipine.
How did it feel to make Top 13? #MissUniverse, Iris Mittenaere reveals all. pic.twitter.com/d9xq2fKUnU
— Iris Mittenaere (@MissUniverse) 30 января 2017 г.
Prima vicemiss a devenit reprezentanta Haiti, iar a doua este Miss Columbia.
În finala concursului, rezervată răspunsurilor la diverse întrebări, concurentele au abordat teme politice. În special învingătoarea, Iris Mittenaere, a atins chestiunea crizei migraționale, iar reprezentantele Columbiei și Keniei și-au expus părerea despre președintele SUA, Donald Trump, și despre fosta candidată la funcția de președinte din partea Partidului Democrat, Hillary Clinton.
Miss Univers-2017 și-a împărtășit deja impresiile post-concurs. Franțuzoaica susține că victoria a fost pentru ea o surpriză, iar acum este foarte mândră să reprezinte nu doar țara sa, Franța, ci și întreaga Europă.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik, Doina Crainic. Schimbările care vor avea loc în Germania în martie 2021 sunt prezentate de portalul thelocal.de:
Restricțiile severe împotriva coronavirusului sunt în vigoare în Germania până cel puțin pe 7 martie. Totuşi, școlile au început treptat să se redeschidă, iar frizeriile se vor deschide din nou pe 1 martie. Cancelarul Angela Merkel și liderii landurilor se vor întâlni pe 3 martie pentru a discuta următorii pași. Se așteaptă să anunțe un plan pentru ca landurile să iasă din lockdown, deși se va baza pe situația epidemiologică și pe modul în care se răspândesc variantele virusului.
Unele state încep deja să relaxeze restricţiile. De exemplu, Bavaria intenționează să redeschidă florăriile și centrele de grădinărit în martie.
Etichetele energetice pentru aparatele electrice se schimbă. Germania elimină etichetele A +, A ++ și A +++. În schimb, în viitor, ele vor varia doar de la G, pentru aparatele mai puțin ecologice, până la A – desemnând modele foarte eficiente din punct de vedere energetic.
De asemenea, potrivit Asociației Federale a Centrelor pentru Consumatori, aparatele anterioare cu eticheta A +++ vor ajunge probabil la clasa C în viitor. Cea mai bună clasă, A, va rămâne deocamdată neocupată, astfel încât producătorii să aibă un stimulent pentru inovație.
De la 1 martie, vehiculele precum motorete și scutere electrice vor avea nevoie de o nouă plăcuță de înmatriculare. De la această dată, vor fi permise numai plăcuțele de înmatriculare albastre. Oricine va călători cu o plăcuță de înmatriculare neagră după acest termen poate fi urmărit penal și nu va fi asigurat în caz de avarie.
O altă noutate în acest an este că plăcuțele de înmatriculare nu vor mai trebui să fie din aluminiu sau tablă. Unele companii de asigurare le oferă și ca folie adezivă.
Părinții care doresc în continuare să încaseze alocaţia Baukindergeld trebuie să obțină o autorizație de construcţie sau să cumpere o proprietate înainte ca proiectul de subvenții să se încheie la 31 martie 2021. Trebuie apoi să solicitați alocația Baukindergeld în termen de șase luni de la mutare. Data ultimă pentru depunerea cererii este 31 decembrie 2023.
Subvenţia Baukindergeld a fost lansată pentru a facilita familiilor (inclusiv părinților singuri) cu unul sau mai mulți copii să-şi construiască prima lor casă sau să cumpere bunuri imobiliare. Potrivit programului, familiile pot primi o subvenție de 1.200 euro pe copil pe an pe o perioadă de 10 ani.
În Germania există o regulă privind tăierea gardurilor vii în lunile de primăvară și vară. Astfel, între 1 martie și 30 septembrie nu aveți voie să tăiați gardurile vii, potrivit Legii federale privind conservarea naturii.
În această perioadă nu sunt permise tăieri mari de „garduri vii, tufișuri și alte plante lemnoase”, stipulează legea. Este permisă doar „tăierea ușoară”, lucrările mai mari fiind permise doar începând cu luna octombrie. Scopul legii este de a proteja animalele și păsările care se adăpostesc în aceste spații verzi în primăvară și vară.
1 martie este începutul meteorologic al primăverii în 2021, dar începutul „real” al primăverii este puțin mai târziu, pe 20 martie.
În acelaşi timp, trebuie să ne pregătim să pierdem o oră de somn: trecerea la ora de vară în 2021 este programată să aibă loc în ziua de 28 martie. Ceasul va fi dat înainte cu o oră, de la 2:00 la 3:00 dimineața, ceea ce înseamnă că noaptea va fi mai scurtă. De asemenea, va fi mai întuneric dimineața, dar lumina va dura mai mult seara.
Majoritatea celor care locuiesc în Berlin se vor putea bucura de o zi liberă pe 8 martie, când este Frauentag (Ziua Femeii). Aceasta cade într-o zi de luni, astfel că majoritatea oamenilor vor primi o zi liberă. Frauentag a fost introdusă în 2019, ceea ce înseamnă că Berlinul are acum 10 zile de sărbătoare oficiale. Bavaria este statul cu cele mai multe sărbători legale, având 13 în total.
Din martie, tot mai multe timbre vor fi marcate cu coduri digitale individuale pentru a împiedica pierderea scrisorilor. Codurile, care sunt similare codurilor QR, vor fi plasate alături de imaginile tradiționale. Deutsche Post, care a lansat inițiativa în februarie, a anunţat că până în 2022 codurile vor apărea pe toate timbrele din Germania.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, l-a contactat telefonic pe Vladimir Putin, în contextul tensionării situației din țară.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, șeful statului rus a îndemnat părțile să dea dovadă de reținere.
“Putin s-a pronunțat pentru păstrarea ordinii și păcii în Armenia, reglementarea situației în limitele legii”, a adăugat reprezentantul administrației prezidențiale ruse.
Criza politică din Armenia s-a acutizat după niște afirmații ale lui Pașinean în legătură cu ”Iskanderul” rusesc. Potrivit presei, adjunctul șefului Statului Major l-a ridiculizat pe șeful guvernului, motiv pentru care a fost forțat să demisioneze. Totodată, a fost cerută și demisia șefului Statului Major al Armatei.
Criză politică în Armenia: Pașinean vorbește despre o tentativă de lovitură de stat>>>
În dimineața de 25 februarie, Armata Armeniei a cerut demisia lui Pașinean.
Premierul consideră că această declarație reprezintă o tentativă de lovitură de stat și și-a îndemnat susținătorii să iasă în stradă.
Spre seară, opoziția a ridicat baricade și corturi în preajma sediului parlamentului. Liderii demonstranților au declarat că protestul se va desfășura în regim non-stop, până la demisia guvernului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Este evident că toate țările lumii suferă din cauza pandemiei de coronavirus, doar că în alte țări, în comparație cu Moldova, există o abordare mai complexă și echilibrată în combaterea răspândirii COVID-19, iar măsurile restrictive sunt aplicate numai acolo unde acest lucru este absolut necesar. Despre aceasta a vorbit în studioului Sputnik Moldova Vasile Tarlev – cel mai longeviv prim-ministru al Moldovei în istoria de aproape treizeci de ani de independență a țării.
”Sigur, pandemia a avut un impact negativ asupra întregii economii mondiale. Dar dacă e să vorbim despre țara noastră, În cazul în care situația de criză ar fost gestionată altfel, am fi înregistrat mult mai puține pierderi economice și pagube. Politizarea extremă a pandemiei în Moldova le provoacă oamenilor mari îndoieli", - a spus interlocutorul.
Potrivit ex-premierului, la nivelul puterii, în țară parcă s-a uitat că există o rată gravă a mortalității în rândul populației din cauza bolilor cardiovasculare și oncologice, din cauza complicațiilor cauzate de o boală extrem de gravă precum diabetul.
"Toți au uitat parcă de aceste probleme și s-au concentrat doar asupra coronavirusului. Dar și în cazul COVID-19, gestionarea situației de criză nu este realizată corect", a adăugat Tarlev.
Fostul premier este sigur: în procesul de combatere a răspândirii coronavirusului, autoritățile țării trebuiau să demonstreze o mai mare deschidere și transparență, dar și să poarte un dialog permanent cu societatea pentru a evita impunerea unor măsuri restrictive inutile.
Se închid iarăși piețele și centrele comerciale - iată când își vor sista activitatea>>>
Drept exemplu, Tarlev a adus recenta hotărâre a Comisiei pentru Situații de Urgență, când s-a decis ca numărul pasagerilor în autobuzele interurbane, în microbuzele de linie din orașe să fie redus cu 50 la sută, ceea ce a dus la nemulțumiri și la greva transportatorilor.
”Unde este explicația? De ce au redus cu 50 de procente și nu cu 70 sau cu 30? Chestiunea nu este clară, cine a luat o astfel de decizie la guvern: un lucrător din transporturi, un inspector rutier sau un medic? ", s-a întrebat fostul premier.
Tarlev insistă: fiecare interdicție legată de pericolul răspândirii coronavirusului servește drept nou argument în favoarea răspândirii corupției în țară. În situația dată se creează un precedent periculos, este sigur fostul prim-ministru, când fiecare transportator se va gândi cum să înșele sistemul de interdicții, căutând posibilități de a mitui un angajat al Poliției sau un alt funcționar.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova