CHIȘINĂU, 18 oct — Sputnik. Agenția de presă și radio Sputnik s-a pronunțat pentru instituirea unui spațiu informațional deschis și un regim de favorizare între principalele medii de informare din țările BRICS.
Apelul de a institui un schimb mai intens de informații a fost făcut în cadrul forumului media BRICS din India, deschis la 18 octombrie. În fața participanților a luat cuvântul Vasili Pușkov, conducătorul proiectelor internaționale Sputnik. Crearea unui spațiu de activitate unitar pentru mass-media din țările BRICS a început încă în octombrie trecut, în Rusia, atunci când agenția a organizat primului forum media BRICS de la Moscova. Datorită munci intense, Sputnik a devenit unul dintre principalii actori ai spațiului mediatic BRICS, încheind contracte de colaborare cu 11 dintre cele mai importante mass-media din țările membre ale alianței.
"Sputnik le-a propus liderilor spațiului mediatic al țărilor BRICS să încheie acorduri cu privire la schimbul de informații și să avanseze în direcția creării unei politici informaționale deschise în raporturile reciproce", a declarat directorul proiectelor internaționale Vasili Pușkov.
Forumul media al țărilor BRICS este o platformă nonguvernamentală, necomercială pentru dialogul dintre principale instituţii media din țările BRICS, în scopul formării unui mecanism eficient de coordonare și asigurare a dezvoltării lor inovative. Cel de-al doilea forum media BRICS, care este organizat în cadrul programului oficial al Președinției Indiei în cadrul BRICS, are loc în zilele de 18 și 19 octombrie la New-Delhi. Primul forum media BRICS a avut loc la Moscova, în octombrie 2015.
Sputnik (sputniknews.com) este o Agenţie de presă şi radio cu filiale multimedia în zeci de ţări ale lumii. Sputnik dispune de site, emisie radio digitală şi analogică, aplicaţii mobile şi conturi pe reţelele de socializare. Abonaţii Sputnik beneficiază 24 de ore din 24 de ştiri în limbile engleză, arabă, spaniolă şi chineză.
"Trebuie să lucrăm, dar ei nu ne lasă să lucrăm. Ajutorul nu ajunge", a spus angajatul Giuseppe Vasapolli.
„Încă trăim din puținii bani câștigați în timpul verii”, a declarat proprietarul unui restaurant, Massimiliano Beppe. "Nu este posibil să lucrăm doar o lună pe an și să rămânem închiși pentru lunile rămase."
Protestatarii au fost de asemenea certându-se cu Poliția, precum și scandând „libertate” în fața lor.
Italia a înregistrat 3 793 033 de cazuri confirmate de COVID-19, și 115 088 decese asociate coronavirusului, potrivit datelor compilate de Universitatea John Hopkins.
Declarații ale protestatarilor:
Francesco Lopresti, ospătar: "Cu reguli de distanțare și să fie dure. Cine nu le respectă, poate fi expulzat. Dar trebuie să lucrăm. Nu mai putem aștepta."
Giovanni Gandolfo, asociația italiană AIRCA: "Pentru că nu există turiști, chiar dacă suntem deschiși, nu putem lucra. 2021 pare mai rău decât 2020. Pentru că în 2020 am avut un bonus pentru centrele istorice, acum nimic. Multe dintre companiile noastre riscă să falimenteze în șase luni".
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În Turcia, situația privind coronavirusul s-a deteriorat brusc. Câteva zile la rând se înregistrează un număr de peste 50 de mii de infectări, o astfel de situație nu a mai fost de la începutul pandemiei.
Acum lumea tocmai se confruntă cu celui de-al treilea val de coronavirus, multe țări europene sunt nevoite să revină la restricțiile dure de carantină. Judecând după evoluția situației, sezonul turistic-2021, la fel ca și cel precedent, ar putea fi iarăși compromis.
Între timp, în Rusia, situația privind COVID-19 se află sub control, datorită ritmului sporit de vaccinare și reacție adecvate a guvernului rus la schimbarea situației. Astfel, cetățenii țării sunt îndemnați să opteze pentru destinații turistice autohtone atunci când își planifică vacanța de primăvară, pentru a-și proteja în primul rând sănătatea.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a precizat că securitatea alimentară a populației este o prioritate a statului, iar conform statisticilor anuale, în Republica Moldova sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu.
Un simplu calcul poate scoate în evidență dacă este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării, a precizat Mihai Machidon.
"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a subliniat oficialul.
De asemenea, Mihai Machidon a fost întrebat despre posibilitatea creșterii prețurilor la pâine în viitorul apropiat. Oficialul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.
"Pâinea socială și prețurile la pâine nu au fost majorate, chiar și în pofida creșterii prețurilor la grâu. Au fost poate majorări neesențiale pentru produsele din patiserie - tort, covrigei, dar care, să spunem așa, nu sunt de prima necesitate. În perioadă următoare sperăm că nu vor crește prețurile la pâine", a punctat Machidon.
Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova