Bișkek. Kârgâzstan

Bişkek: printre kamikaze de la Istanbul nu au fost cetățeni ai Kârgâzstanului

15
(reînnoit 10:36 01.07.2016)
Departamentul de Externe al țării a infirmat informațiile privind participarea kârgâzilor la atentatul terorist inuman din 28 iunie, pe cel mai mare aeroport din Turcia.

CHIȘINĂU, 1 iul — Sputnik. Informația potrivit căreia unul dintre teroriștii sinucigași care s-a aruncat în aer pe aeroportul din Istanbul ar fi originar din Kârgâzstan este prematură şi nesigură, atâta timp cât nu au fost făcute publice concluziilor expertizei, a transmis serviciul de presă al MAE al Kârgâzstanului.

Trei explozii au avut loc la intrarea, la ieșirea și la parcarea terminalului internațional al aeroportului Ataturk din Istanbul în seara de 28 iunie. Potrivit ultimilor date, în urma atacului au decedat 43 de persoane, inclusiv 19 străini.

Premierul Turciei, Binali Yıldırım, a declarat că probele colectate indică asupra implicării grupării teroriste "Stat Islamic" în atentat. În mass-media din Turcia a apărut informația că teroriştii-sinucigași ar fi originari din Cecenia, Kârgâzstan și Uzbekistan.

"În scopul reverificării acestei informații, diplomații de la Consulatul General au purtat o discuție cu colaboratorii Departamentului de luptă cu terorismul din cadrul Direcției Securitate a orașului Istanbul. În timpul discuției, interlocutorul a comunicat că informația din mass-media este prematură și nesigură, până la pronunţarea oficială a rezultatelor testelor ADN și altor analize biologice și chimice", transmite MAE al Kârgâzstanului.

În ajun, ministrul afacerilor externe al Turciei, Efkan Ala, a făcut o declarație oficială prin care a comunicat că identitatea unuia dintre sinucigași a fost stabilită, iar în privinţa celorlalţi doi se mai lucrează. Acesta nu s-a referit la implicarea kârgâzului și a uzbecului.

Cu toate acestea, portalul informațional Mynet a comunicat, cu referință la departamentul de securitate al Istanbulului, că cei trei sinucigași ar fi originari din Cecenia.

Cele mai grave atentate teroriste comise în 2016
© Sputnik/ Nicolai Kibich
Cele mai grave atentate teroriste comise în 2016
15
Tagurile:
Kârgâstan, Cecenia, sinucigași, cetățeni, atac terorist, Uzbekistan, Turcia
Tematic
Explozie pe aeroportul din Istanbul, surprinsă de camerele de supraveghere
UEFA condamnă terorismul, dar un minut de reculegere la Euro 2016 nu va fi ţinut

Загрузка...