Bancnote cu valoarea de 100 de dolari

Opinie: la ce ar putea duce anularea bancnotelor cu valoarea de 100 de dolari

103
(reînnoit 10:16 31.03.2016)
La întrebările corespondentului Sputnik vizavi de inițiativa de a retrage din circulație bancnotele cu valoarea de 100 de dolari SUA răspunde economistul rus Iurii Iudenkov.

Chișinău, 29 mar — Sputnik. Renunțarea la bancnotele de 100 de dolari este mit sau realitate? În SUA, urmând exemplul Uniunii Europene, a început să se vorbească de posibila retragere din circulație a bancnotelor cu o valoare nominală mare. Motivul: lupta împotriva terorismului.

Potrivit fostului ministru al Finanțelor al SUA, Larry Summers, situația în lume se va îmbunătăți dacă America va renunța la „Benjamini" (bancnotele de 100 de dolari). Adevărul este că un milion de dolari adunat din aceste bancnote încape ușor într-o servietă nu prea mare. Reiese că o sută de „sutari" reprezintă un instrument ideal pentru orice afacere ilegală, pe când un milion constituit din bancnote a câte 20 de dolari trage până la 50 de kilograme pe care nu le poți ascunde ușor.

Anterior, și economiștii europeni și-au exprimat dorința de a renunța la bancnotele în valoare de 500 de euro care, în cercurile mafiote, sunt numite „Ben Laden" fiind des utilizate pentru operațiuni financiare ilegale.

Totodată, cunoscutul economist din SUA, Paul Joseph Watson, consideră că toate aceste declarații sunt o capcană ordinară. În realitate, este vorba de dorința autorităților monetare din America și Europa de a scoate din circuit până la o pătrime din toți banii europeni și americani.

103
Tagurile:
realitate, retragere din circulație, dolari SUA, mit, Iurii Iudenkov, Europa, SUA
Tematic
Die Welt: Putin îi pregăteşte dolarului o surpriză „de aur"

Загрузка...