CHIȘINĂU, 28 mar — Sputnik. Muzeul de Stat Ermitaj din Rusia este gata să participe activ la restabilirea orașului Palmira din Siria, a declarat directorul general al muzeului, Mihail Piotrovski.
Anterior, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a anunțat într-o discuție cu președintele FR, Vladimir Putin, că UNESCO începe elaborarea unor variante de conservare și restaurare a monumentelor istorice care s-au mai păstrat în orașul antic și contează, în special, pe colaborarea strânsă cu muzeul Ermitaj.
„Acesta este un eveniment îmbucurător care demonstrează o dată în plus că latura culturală schimbă sensul tuturor evenimentelor. Rolul cultural al Palmirei, după cum vedeți, schimbă cursul evenimentelor care se produc. Pentru noi este foarte important să păstrăm acest rol simbolic al Palmirei atunci când vom începe restaurările. Cred că lucrările de restaurare vor uni forțele mondiale. Desigur, noi vom participa activ, cu toată experiența noastră bogată", a spus Piotrovski duminică la postul TV „Rossia-24".
Potrivit directorului, problema dată necesită o analiză minuțioasă. „Nu trebuie să ne grăbim, trebuie sa analizăm totul foarte detaliat. Trebuie să conștientizăm că acesta este un lucru mare și de lungă durată, și trebuie să cântărim totul cu migală înainte de a purcede la luarea unor decizii", a adăugat directorul general al Ermitajului.
Totodată, comitetul pentru cultură al Dumei de Stat a FR salută intenția Rusiei și a Siriei de a restabili orașul Palmira.
„Sunt foarte bucuros că noi și, cel mai important — însăşi Siria, vom restabili Palmira, deoarece acest oraș aparține întregii umanități, inclusiv nouă", a menționat pentru jurnaliști președintele adjunct al comitetului respectiv, Vladimir Bortko.
Putin a discutat duminică la telefon cu președintele Siriei, Bashar Asad, și cu directorul general al UNESCO, Irina Bokova. Putin l-a felicitat pe colegul său cu prilejul eliberării de către militarii sirieni a orașului Palmira, ocupat de teroriști, menționând importanța ocrotirii acestui oraș istoric unic pentru patrimoniul cultural mondial. În conversația cu Bokova, Putin a afirmat că reprezentanții contingentului rus vor participa, împreună cu militarii sirieni, la deminarea orașului.
Ceva mai devreme s-a comunicat că luptele în Palmira au încetat definitiv, fiind lichidate ultimele focare de rezistență ale teroriștilor. Armata și echipele de voluntari țin sub control întregul oraș, geniștii deminează străzile.
Orașul Palmira, unul dintre cele șase obiective din Siria care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost ocupat de teroriști la mijlocul lunii mai 2015.
Cehii sunt obligați să poarte fie respiratoare, fie nanomăști, fie două măști medicale simultan în locuri aglomerate din 25 februarie.
Potrivit șefului Ministerului Sănătății, Jan Blatny, acest lucru este din cauza răspândirii tulpinii britanice de coronavirus. Noua cerință se va aplica, în special, în magazine, spitale, transportul public și stații.
„În toate aceste locuri, cetățenii vor trebui să aibă un aparat de respirat de tip FFP2 sau o nanomască sau două măști chirurgicale în același timp”, a spus Blatny.
Potrivit acestuia, Cabinetul nu a luat în considerare încă problema compensării monetare pentru categoriile social-vulnerabile. Economiștii estimează că aparatele respiratorii, dintre care majoritatea sunt de unică folosință, ar putea costa o familie de patru persoane 2000 de crone (aproximativ 93 USD) pe lună.
În ultimele zile, după știrea intenției guvernului de a introduce purtarea obligatorie a aparatelor respiratorii, acestea sunt cumpărate până la epuizare atât în farmacii, cât și în magazine în fiecare zi până la prânz. Cele mai ieftine aparate respiratorii sunt aproape complet epuizate în magazinele online.
Medicii se tem că mulți, de dragul economiei banilor, vor folosi un respirator mult timp, ceea ce îl va transforma practic într-o sursă suplimentară de infecție.
În Republica Cehă a fost introdus un regim de urgență, de la ora 21.00 la ora 5.00 nu se iese afară. Trei districte - Cheb și Sokolov în vest și Trutnov în est - sunt închise pentru intrare și ieșire, unde numărul pacienților cu COVID-19 este de trei până la patru ori mai mare decât media națională.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Ministerul Sănătății din Republica Cooperatistă Guyana a aprobat vaccinul rusesc ”Sputnik V” împotriva noului coronavirus, a anunțat Fondul rus de Investiții Directe (RFPI).
Statele latino-americane manifestă un interes tot mai ridicat pentru vaccinul Sputnik V, iar astăzi putem anunța aprobarea medicamentului de către Guyana”, a anunţat directorul RFPI Kirill Dmitriev.
Potrivit Fondului rus de Investiții Directe, validarea vaccinului s-a făcut prin procedura de autorizare pentru utilizare de urgență (EUA). Guyana devine astfel a 33-a țară care a autorizat utilizarea vaccinului rusesc ”Sputnik V”.
Dmitriev a anunțat de asemenea că vaccinului ”Sputnik V” a fost aprobat în Kirghizia, aceasta devenind astfel cea de a patra țară din Asia Centrală unde a fost înregistrat preparatul rusesc.
Anterior, Fondul a anunțat sosirea în Mexic a primelor 200.000 de doze de ”Sputnik V”. În același timp, Republica Islamică Iran și-a anunţat intenția de a fabrica peste 40 de milioane de doze pe an în producție comună cu Rusia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 25 feb – Sputnik, Doina Crainic. Miercuri, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.
„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.
Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.
„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.
Anterior, Rusia i-a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.
În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova