Доллары США

Ucraina, cu o datorie de 3 miliarde de dolari faţă de Rusia, intră în default

59
(reînnoit 17:47 18.12.2015)
Premierul ucrainean a declarat vineri că guvernul îngheaţă răscumpărarea obligaţiunilor cu scadenţă pe 20 decembrie, cumpărate de Rusia acum doi ani.

CHIŞINĂU, 18 dec — Sputnik. Ucraina intră în default cu o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia, transmite Bloomberg, citat de bursa.ro. FR a avertizat anterior că va acţiona Ucraina în judecată, în cazul în care plata nu va fi executată.

Premierul ucrainean Arsenii Iaţeniuk a declarat vineri că guvernul îngheaţă răscumpărarea obligaţiunilor cu scadenţă pe 20 decembrie, cumpărate de Rusia în urmă cu doi ani pentru susţinerea fostului preşedinte ucrainean, cu câteva luni înainte de înlăturarea din funcţie a acestuia.
Rusia a anunţat săptămâna trecută că va da în judecată Ucraina, dacă plata nu va fi făcută.

Autorităţile din Rusia au refuzat în acest an să participe la restructurarea unor datorii ale Ucrainei în valoare de 18 miliarde de dolari, negociată cu creditorii ţării, argumentând că trebuie să beneficieze de termeni mai favorabili, fiind un stat creditor.

Cele două părţi au indicat în această lună că sunt dispuse la negocieri pentru restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari şi s-au folosit de oficiali germani pentru medierea unor discuţii.

Iaţeniuk a anunţat blocarea plăţii datoriei în şedinţa de guvern de vineri, afirmând că trebuie luate măsuri după ce Rusia a refuzat să semneze acordul de restructurare.

"Plăţile sunt îngheţate până ce propunerile noastre de restructurare sunt acceptate sau până la o decizie în justiţie", a spus premierul ucrainean.
Înainte de default-ul anunţat vineri, Rusia îşi nuanţase poziţia în privinţa datoriilor, preşedintele Putin propunând luna trecută ca Ucraina să plătească eşalonat, pe parcursul a trei ani, dacă un guvern sau o bancă occidentală vor acorda garanţii.

 

59
Tagurile:
default, datorie, creditori, Arseni Iaţeniuk, Rusia, Ucraina
Tematic
Rusia va livra către Ucraina gaz natural la preţ redus
Lavrov: 1,2 milioane de ucraineni au fugit în FR de războiul din Donbas


Загрузка...