CHIŞINĂU, 13 oct – Sputnik. Uniunea Europeană a suspendat acțiunea sancțiunilor împotriva belarusului pentru o perioadă de patru luni, dar este gata să le reia în orice moment în caz de necesitate, a anunțat secretarul de stat pentru afaceri externe al Franței, Harlem Desir.
„Am luat decizia datorită eliberării câtorva deținuți politici și în rezultatul alegerilor, care s-au desfășura într-o atmosferă conciliantă, cu toate că mai așteptăm încă raportul observatorilor pentru a avea o decizie mult mai complexă. Decizia luată înseamnă, concomitent, menținerea posibilității de a prelungi sancțiunile împotriva belarusului, dar şi suspendarea acțiunii acestora cu scopul de a contribui la respectarea drepturilor omului, a democrației şi principiilor statului de drept. Iată de ce, a fost luată decizia de a suspenda acțiunea sancțiunilor pentru următoarele patru luni, însă acestea ar putea fi reluate imediat, dacă acest lucru va fi justificat”, a declarat Desir pentru jurnaliști, după ședința șefilor MAE ai țărilor-membre ale UE.
Putin va vorbi la summitul CSI despre operațiunile din Siria
Operațiile militare ale Forțelor spaţiale armate ale FR în Siria sunt îndreptate împotriva teroriștilor din gruparea SI. Vladimir Putin va vorbi la summitul CSI despre modul în care se desfăşoară acestea.
BRUXELLES, 26 ian – Sputnik, Daniela Porovăţ. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.
Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.
În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totalul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.
În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.
Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.
De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.
Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.
Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. A demarat activitatea practică la nivel de experți cu privire la prelungirea Tratatului New START (SNV-3), a comunicat reprezentantul oficial al MAE rus Maria Zaharova.
”Pot doar să spun că experții activează intens în această direcție. Aceasta este o muncă practică și ea a demarat”, a spus Zaharova la postul TV ”Possia 24”.
Administrația fostului președinte SUA Donald Trump a considerat că tratatul, în forma lui actuală, nu corespunde intereselor Washingtonului. Casa Albă a insistat pe elaborarea unui nou acord cu implicarea Chinei sau prelungirea tratatului, însă cu condiții suplimentare. Moscova a propus prelungirea tratatului fără niciun fel de condiții cu înghețarea arsenalelor nucleare existente, însă Trump a respins această inițiativă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Se recomandă ca vaccinul "Sputnik V" să fie utilizat cu precauție de către cei care suferă de boli oncologice, întrucât nu există suficiente informații despre efectul preparatului asupra evoluției acestor boli.
"Din cauza lipsei de informații, vaccinarea poate prezenta un risc pentru următoarele grupuri de pacienți: cu boli autoimune (stimularea sistemului imunitar poate duce la o agravare a bolii, în special trebuie examinați cu atenție pacienții cu patologii autoimune, care tind să se dezvolte în stări severe, care pun viața în pericol); cu neoplasme maligne", citează instrucțiunile actualizate agenția de presă RIA Novosti.
Directorul centrului Gamalei, Alexandr Ghințburg, a subliniat într-un comentariu oferit agenției că noua instrucțiune a vaccinului "Sputnik V" nu interzice vaccinarea pacienților cu cancer. Este vorba despre o utilizare atentă, care trebuie efectuată sub supravegherea medicului curant.
"Această formulare nu este legată cu problemele utilizării sigure a vaccinului "Sputnik V", ci se datorează faptului că oncopacienții pot urma diverse cursuri de chimioterapie (inclusiv citostatice puternice) care pot reduce funcția imunitară", a explicat Ghințburg.
Potrivit acestuia, utilizarea vaccinului "Sputnik V" nu poate provoca boli oncologice, dat fiind faptul că se bazează pe platforma dovedită și bine studiată a adenovirusului uman (virusul răcelii obișnuite), spre deosebire de o serie de alte preparate bazate pe adenovirusul cimpanzeului și pe platforma ARN, ale cărei efecte pe termen lung nu au fost analizate.
Oncobolnavii trebuie vaccinați de la caz la caz. Nu merge vorba despre o interdicție completă a utilizării preparatului de către acești pacienți.
"Decizia privind vaccinarea ar trebui luată individual de medicul curant a fiecărui pacient cu oncologie, nu are nimic de-a face cu siguranța vaccinului "Sputnik V" și nu înseamnă interzicerea imunizării acestui grup de pacienți", a subliniat interlocutorul agenției.
"Sputnik V" este primul vaccin înregistrat în lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat de către Centrul N.F. Gamalei. Este constituit pe o platformă vectorială adenovirală umană bine studiată și testată, a cărei avantaje importante sunt siguranța, eficacitatea și lipsa urmărilor negative pe termen lung. Ministerul Sănătății al Federației Ruse a înregistrat vaccinul la mijlocul lunii august 2020. Vaccinul implică introducerea celor două componente la un interval de trei săptămâni.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova