CHIȘINĂU, 5 oct — Sputnik. Gruparea radicală „Statul Islamic" a aruncat în aer Arcul de Triumf din orașul Palmira, monument antic ce data din epoca romană, a transmis pentru agenția „Sputnik" Maamoun Abdul-Karim, directorul muzeelor istorice și patrimoniului cultural din RAS.
„Potrivit surselor din interiorul orașului, extremiștii SI au distrus Arcul de Triumf situat în partea istorică a orașului Palmira. Această tragedie era de așteptat, după ce teroriștii au mai distrus două temple Bel (Baal) şi Baal Shamin, precum şi mai multe turnuri funerare", a spus Abdel-Karim.
Martorii oculari spun că au văzut cum teroriștii au minat Arcul, plasând o mare cantitate de explozibil. Directorul a adăugat că aceasta este o pierdere foarte mare pentru istorie și că ceea ce se întâmplă vorbește despre un scenariu bine gândit, potrivit căruia orașul Palmira va fi șters de pe fața pământului.
Sigura speranță de a salva acest sit este armata siriană în cazul în care aceasta ar trece imediat la atac și ar elibera orașul cu concursul avioanelor FA ale Rusiei.
Actuala alianță cu Rusia în lupta cu SI va înscrie cu litere de aur noi pagini în istorie, a mai adăugat Abdel-Karim.
Arcul de Triumf datează de la sfârșitul sec. II e. n. din timpurile Imperiului Roman. Ca și întregul oraș, a fost construit în stil roman. Pe frontonul Arcului era gravat numele împăratului Lucius Septimius Severus din ordinul căruia a fost construit acest monument.
Anterior, Abdel-Karim declarase că restabilirea monumentelor istorice distruse în timpul conflictului armat va necesita miliarde de dolari.
Palmira, ale cărei vestigii antice reprezintă unul dintre cele șase obiective ale patrimoniului mondial UNESCO în Siria, a fost capturată de teroriștii SI la mijlocul lunii mai. Înainte de a părăsi orașul, armata siriană a evacuat cea mai mare parte din locuitori și cele mai valoroase exponate ale muzeului central din Palmira. După ce a fost cotropit, ruinele antice ale orașului au devenit pentru teroriști una din ținta distrugerilor.
Cehii sunt obligați să poarte fie respiratoare, fie nanomăști, fie două măști medicale simultan în locuri aglomerate din 25 februarie.
Potrivit șefului Ministerului Sănătății, Jan Blatny, acest lucru este din cauza răspândirii tulpinii britanice de coronavirus. Noua cerință se va aplica, în special, în magazine, spitale, transportul public și stații.
„În toate aceste locuri, cetățenii vor trebui să aibă un aparat de respirat de tip FFP2 sau o nanomască sau două măști chirurgicale în același timp”, a spus Blatny.
Potrivit acestuia, Cabinetul nu a luat în considerare încă problema compensării monetare pentru categoriile social-vulnerabile. Economiștii estimează că aparatele respiratorii, dintre care majoritatea sunt de unică folosință, ar putea costa o familie de patru persoane 2000 de crone (aproximativ 93 USD) pe lună.
În ultimele zile, după știrea intenției guvernului de a introduce purtarea obligatorie a aparatelor respiratorii, acestea sunt cumpărate până la epuizare atât în farmacii, cât și în magazine în fiecare zi până la prânz. Cele mai ieftine aparate respiratorii sunt aproape complet epuizate în magazinele online.
Medicii se tem că mulți, de dragul economiei banilor, vor folosi un respirator mult timp, ceea ce îl va transforma practic într-o sursă suplimentară de infecție.
În Republica Cehă a fost introdus un regim de urgență, de la ora 21.00 la ora 5.00 nu se iese afară. Trei districte - Cheb și Sokolov în vest și Trutnov în est - sunt închise pentru intrare și ieșire, unde numărul pacienților cu COVID-19 este de trei până la patru ori mai mare decât media națională.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Ministerul Sănătății din Republica Cooperatistă Guyana a aprobat vaccinul rusesc ”Sputnik V” împotriva noului coronavirus, a anunțat Fondul rus de Investiții Directe (RFPI).
Statele latino-americane manifestă un interes tot mai ridicat pentru vaccinul Sputnik V, iar astăzi putem anunța aprobarea medicamentului de către Guyana”, a anunţat directorul RFPI Kirill Dmitriev.
Potrivit Fondului rus de Investiții Directe, validarea vaccinului s-a făcut prin procedura de autorizare pentru utilizare de urgență (EUA). Guyana devine astfel a 33-a țară care a autorizat utilizarea vaccinului rusesc ”Sputnik V”.
Dmitriev a anunțat de asemenea că vaccinului ”Sputnik V” a fost aprobat în Kirghizia, aceasta devenind astfel cea de a patra țară din Asia Centrală unde a fost înregistrat preparatul rusesc.
Anterior, Fondul a anunțat sosirea în Mexic a primelor 200.000 de doze de ”Sputnik V”. În același timp, Republica Islamică Iran și-a anunţat intenția de a fabrica peste 40 de milioane de doze pe an în producție comună cu Rusia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru joi, 24 februarie, un dolar american este cotat cu 17,48 lei, un euro – cu 21,27 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,56 bani, un leu românesc – cu 4,36 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,78 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
În luna ianuarie 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 93,7% (105,6% în luna decembrie 2020). În prima lună a anului curent, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 75,2 milioane USD (-30,0%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 49,9 milioane USD (-21,0%).
La sfârșitul lunii ianuarie, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 780 de mii de dolari americani (3 763,78 mil. dolari SUA).
BNM a informat săptămâna aceasta că, în ianuarie 2021, leul moldovenesc s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul SUA”.
Ritmul anual al inflaţiei a fost de 0,22% în ianuarie 2021, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este o rată a inflației la un nivel fără precedent de redus, în scădere față de decembrie 2020, când a constituit 0,39%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova