CHIŞINĂU, 27, sept – Sputnik. Peste cinci milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne duminică, pentru a vota în cadrul alegerilor regionale anticipate. Miza acestui scrutin în care catalanii îşi vor alege parlamentul regional este extrem de mare pentru viitorul regiunii. Coaliţia „Împreună pentru DA” promite separarea de Spania în cazul în care va obţine majoritatea.
Coaliţia "Împreună pentru DA", care le promite catalanilor separarea de Spania, reuneşte cinci partide, al căror lider este preşedintele Cataloniei, Artur Mas, informează digi24.ro. În cei cinci ani de când se vorbeşte despre obţinerea independenţei, acesta a insistat pe ideea că, din punct de vedere financiar, Catalonia ar avea mai mult de câştigat dacă ar fi în afara Spaniei.
„Şomaj, tăieri în sistemul de sănătate, în educaţie, universităţi, lipsa de investiţii în domeniile-cheie de infrastructură. Acestea sunt consecinţele depinderii de guvernul de la Madrid”, susține Artur Mas.
Catalonia este una dintre cele mai bogate şi industrializate regiuni ale Spaniei, care reprezintă 20% din economia ţării. Iar, guvernul de la Madrid nu vrea să o piardă.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, i-a avertizat pe catalani în privinţa riscurilor la care se supun dacă se rup de Spania şi i-a acuzat pe separatişti de inducerea în eroare a electoratului.
De ce încearcă să ascundă faptul că o regiune separată va fi un dezastru pentru bănci, afaceri şi populaţie?”, a spus Mariano Rajoy.
În plus, o eventuală declarare a independenţei va duce în mod automat la ieşire din Uniunea Europeană şi Catalonia ar trebui să înainteze o cerere de aderare.
Eventuala independență a Cataloniei ridică probleme similare şi în cadrul NATO, Spania fiind un membru strategic al Alianţei.
Ministrul spaniol al justiţiei nu a exclus posibilitatea suspendării autonomiei regionale, dacă procesul de separare este într-adevăr demarat, pentru că această posibilitate este prevăzută în Constituţia statului iberic.
Catalonia are 7,5 milioane de locuitori, a şasea parte din populaţia Spaniei, şi un număr dublu de turişti în fiecare an. Capitala este Barcelona, al doilea oraş ca mărime din Regatul iberic.
Anul trecut, electoratul a votat în majoritate covârşitoare pentru despărţirea de Spania, într-un referendum catalogat drept ilegal de Curtea Constituţională de la Madrid.
CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Întrebat în timpul unei vizite la Stains despre posibilitatea modificarea interdicţiei de ieşire din case după ora 19:00, Emmanuel Macron a spus că ar fi necesar ca francezii să „mai reziste câteva săptămâni” cu restricțiile legate de sănătate.
Mai precis, președintele îi îndeamnă pe francezi să mai aștepte încă „patru până la șase săptămâni”, înainte de posibile modificări în ceea ce privește restricțiile.
Președintele francez a participat luni, 1 martie, la un schimb de mentorat cu tineri și lideri de afaceri. De asemenea, a mears la un centru de vaccinare deschis la jumătatea lunii februarie în Bobigny, pentru cei mai vulnerabili seniori. Aceasta este prima sa vizită la un centru de acest tip de la începerea campaniei de vaccinare în Franța, potrivit Sputnik France.
Pe 2 ianuarie, interdicţia ieşirii din case a fost mutată cu două ore mai devreme, de la ora 20:00 la 18:00 în aproximativ 15 departamente franceze, după care măsura a fost extinsă pe întreg teritoriul, două săptămâni mai târziu.
Pe 27 februarie, Jérôme Salomon, directorul general al Sănătății, a lăudat eficacitatea măsurii într-un interviu pentru JDD, afirmând că măsura „răspunde eficient la problema ridicată de adunările private”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Slovacia a autorizat vaccinul rusesc ”Sputnik V”, urmând exemplul Ungariei și ignorând Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), anunță Fondul Rusesc pentru Investiții Directe (RFPI).
“RFPI anunță înregistrarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului ”Sputnik V” în Republica Slovacia. Astfel, Slovacia a devenit cea de-a 39 țară din lume și al doilea stat din Uniunea Europeană, care a aprobat utilizarea vaccinului Sputnik V”, a declarat Fondul.
Preparatul a fost autorizat în cadrul unei proceduri de urgență (emergency use authorization, EUA), în baza rezultatelor studiilor clinice ale ”Sputnik V” în Rusia și a unei evaluări multilaterale ale experților din Slovacia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Mai întâi vor fi imunizați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.
Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.
În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.
Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova