CHIŞINĂU, 22 sept – Sputnik. Decretele preşedintelui Poroşenko privind introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei au intrat în vigoare odată cu operarea câtorva modificări în lista persoanelor fizice.
Documentele respective au fost publicate în presa oficială marți. În special, a este vorba despre decretul privind aprobarea deciziei Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională a Ucrainei în vederea introducerii măsurilor economice și restrictive, personale speciale, dar și operarea modificărilor în lista persoanelor fizice, din care au fost extrase numele a șase jurnaliști străini. Astfel, lista persoanelor fizice care cad sub incidența sancțiunilor conține 382 de nume.
Astfel, Kievul a introdus sancțiuni împotriva a 382 de persoane fizice și 105 persoane juridice. Este vorba de diferite tipuri de sancțiuni, inclusiv interzicerea accesului pe teritoriului Ucrainei și confiscarea proprietății, acestea având o durată de acțiune de un an.
BRUXELLES, 26 ian – Sputnik, Daniela Porovăţ. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.
Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.
În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totalul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.
În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.
Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.
De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.
Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.
Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. A demarat activitatea practică la nivel de experți cu privire la prelungirea Tratatului New START (SNV-3), a comunicat reprezentantul oficial al MAE rus Maria Zaharova.
”Pot doar să spun că experții activează intens în această direcție. Aceasta este o muncă practică și ea a demarat”, a spus Zaharova la postul TV ”Possia 24”.
Administrația fostului președinte SUA Donald Trump a considerat că tratatul, în forma lui actuală, nu corespunde intereselor Washingtonului. Casa Albă a insistat pe elaborarea unui nou acord cu implicarea Chinei sau prelungirea tratatului, însă cu condiții suplimentare. Moscova a propus prelungirea tratatului fără niciun fel de condiții cu înghețarea arsenalelor nucleare existente, însă Trump a respins această inițiativă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova