Chișinău, 18 sept – Sputnik. Soluţionarea problemelor cu care se confruntă Grecia ar putut avea loc într-un context mult mai prietenos, dacă în acest proces ar fi implicată şi Rusia, a declarat fostul ministru al Sănătății din Grecia, Panagiotis Kurumplis.
„Atena trebuie să continue dialogul constructiv cu Rusia, pentru ca soluţionarea problemelor poporului grecesc să decurgă într-un context mai prietenos”, a afirmat el într-un interviu pentru portalul EurActiv, apropiat Comisiei Europene.
Potrivit lui Kurumpils, Atena trebuie să desfășoare o politică externă multivectorială. „În timp ce SUA cooperează cu Iranul, de ce Grecia trebuie susţină politică de excludere a cooperării cu Rusia?”, a opinat el.
Grecia a susținut sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, însă după accederea la putere, în ianuarie 2015, a fostului premier ar Greciei, Alexis Tsipras, lider al coaliției partidelor de extremă stângă, Ministerul de Externe grec a refuzat să sprijine extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei. Cu toate acestea, în conformitate cu decizia UE din ianuarie curent, sancțiunile au fost prelungite în luna iunie pentru încă o jumătate de an.
CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. A demarat activitatea practică la nivel de experți cu privire la prelungirea Tratatului New START (SNV-3), a comunicat reprezentantul oficial al MAE rus Maria Zaharova.
”Pot doar să spun că experții activează intens în această direcție. Aceasta este o muncă practică și ea a demarat”, a spus Zaharova la postul TV ”Possia 24”.
Administrația fostului președinte SUA Donald Trump a considerat că tratatul, în forma lui actuală, nu corespunde intereselor Washingtonului. Casa Albă a insistat pe elaborarea unui nou acord cu implicarea Chinei sau prelungirea tratatului, însă cu condiții suplimentare. Moscova a propus prelungirea tratatului fără niciun fel de condiții cu înghețarea arsenalelor nucleare existente, însă Trump a respins această inițiativă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. La reuniunea Consiliului interguvernamental eurasiatic, care va avea loc la Alma-Ata pe 5 februarie, prim-miniștrii țărilor participante vor discuta aspecte privind consolidarea potențialului de integrare al uniunii.
RIA Novosti relatează despre aceasta citând serviciul de presă al ministerului kazah de externe.La eveniment vor participa șefii de guvern din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice. De asemenea, potrivit serviciului de presă, este planificată participarea statelor observatoare ale organizației – Republica Moldova, Uzbekistan și Cuba.
Ultimele două țări au primit statutul de observator al Uniunii Eurasiatice în cadrul ședinței Consiliului economic eurasiatic suprem din 11 decembrie 2020.
„Reuniunea va avea loc în formatele îngust și extins. Agenda include aspecte legate de extinderea cooperării comerciale și economice, eliminarea barierelor care împiedică funcționarea pieței interne, precum și dezvoltarea potențialului de integrare în anumite sectoare ale economiei”, a anunțat ministerul citat.
În aceeași zi, participanții la reuniune vor vizita forumul internațional „Viitorul digital al economiei globale”, dedicat interacțiunii ecosistemelor digitale în scopul sprijinirii și stimulăriii inovației și antreprenoriatul tehnologic.
La forum au fost invitați reprezentanți de frunte ai oamenilor de știință și experți în domeniu.
Moldova a primit statutul de observator în UEEA la summitul de la Soci din 14 mai 2018, decizia liderilor statelor membre a fost unanimă. Un grup de lucru a fost înființat în cadrul Memorandumului de cooperare între CEE și Moldova din data de 3 aprilie 2017.
Uniunea Economică Eurasiatică a fost creată în baza Uniunii Vamale dintre Rusia, Kazahstan, Belarus și a Spațiului Economic Unic. Este o organizație internațională regională de integrare economică.
Acordul de creare a UEEA a fost semnat pe președinții Rusiei, Belarusului și Kazahstanului, pe 29 mai 2014, la Nur-Sultan.
Acordul a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2015, tot atunci fiind lansată activitatea Uniunii.
Armenia a aderat la UEEA pe 2 ianuarie 2015, iar pe 12 august 2015 s-a alăturat și Kirghizia. În luna mai 2018, Moldova a obținut statutul de observator în cadrul UEEA.
UEEA este una dintre cele mai mari uniuni economice, cu peste 183 de milioane de consumatori. Funcționează în baza normelor universale și a principiilor OMC. A fost creată o piață comună, cu circulația liberă a mărfurilor, capitalurilor și forței de muncă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Cerul va fi noros și vremea se răcește marți cu câteva grade, comparativ cu ziua de luni. Meteorologii an anunțat precipitații sub formă de lapoviță în toate raioanele. Odată cu scăderea temperaturilor, lapovița se va transforma în ninsoare.
Atenție mare la drum! Pe drumuri, izolat, va fi ghețuș.
Valorile termice ale aerului vor fi cuprinse ziua între 0..+5 grade Celsius, potrivit prognozei remise Sputnik de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS)
În raioanele de nord se vor înregistra 0..+3°С, în raioanele centrale vor fi +1..+4°С, iar în raioanele de sud termometrele vor indica la amiază +2..+5 grade Celsius.
În Chișinău vor fi temperaturi de +1..+3°С la orele prânzului.
Presiunea atmosferică va fi scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, cu o viteză de 3-8 metri pe secundă.
În noaptea spre miercuri se va răci până la -3..-6 grade Celsius în nord și -1..-4 grade în sud.
Vremea va fi schimbătoare până pe 31 ianuarie - vom trece de la cald la frig și înapoi la cald. În noaptea spre vineri ar urma să fie cel mai frig.
Miercuri, 27 ianuarie va ninge în toate regiunile țării. Temperaturile vor fi negative pe mai tot parcursul zilei în raioanele de nord. Sunt anunțate -2..+1 grade în nord, -1..+2 grade în centru și 0..+3 grade în sud.
Joi, temperaturile vor rămâne la același nivel și vor continua și ninsorile.
În noapte spre vineri, 29 ianuarie, ne vom apropia de pragul de ger. În nord sunt așteptate -6..-9 grade Celsius, iar în sud vor fi -4..-7 grade.
Vineri însă se arată Soarele de după nori, precipitațiile vor înceta și temperaturile vor crește.
Sâmbătă vom avea din nou valori termice pozitive în toate regiunile, cu maxime de 3 grade Celsius în nord și 5 grade Celsius în sud.
Temperaturile vor rămâne aproximativ la acest nivel, iar Soarele se va arăta de după nori și în următoarele zile, inclusiv luni, 1 februarie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova