WikiLeaks

Japonia va cere explicaţii de la SUA în scandalul WikiLeaks

15
(reînnoit 12:43 04.08.2015)
Pe site-ul WikiLeaks a fost publicată lista Target Tokyo (Ţinta - Tokyo), alcătuită din 35 de persoane suspuse din Japonia, care ar fi fost monitorizate de serviciile secrete americane, cel puţin de pe timpul primului mandat al premierului Shinzo Abe.

CHIŞINĂU, 4 aug – Sputnik. Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a confirmat că autorităţile ţării aşteaptă explicaţii de la SUA referitor la scurgerile de informaţii WikiLeaks, potrivit cărora Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) a SUA intercepta convorbirile funcţionarilor japonezi.

Conform informaţiei publicate, NSA intercepta convorbirile telefonice ale secretariatului Cabinetului de miniştri, a unei serii de funcţionari ai Băncii Centrale a Japoniei, inclusiv a directorului acesteia. Au fost monitorizaţi şi câţiva funcţionari ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei, reprezentanţii unor unităţii ale corporaţiilor Mitsubishi şi Mitsui.

„Dacă informaţia se va adeveri, va fi extrem de regretabil pentru ţările aliate. Vom continua sa cerem clarificarea situaţiei”,  citează agenţia Kyodo declaraţia lui Shinzo Abe făcută în cadrul şedinţei comitetului special al camerei Superioare a Parlamentului.

Anterior, surse din Guvernul japonez au anunţat pentru agenţia Kyodo despre intenţia autorităţilor de a declara protest SUA, în cazul în care informaţia se va adeveri. Reprezentantul oficial al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, a declarat în ajun că Washingtonul şi Tokyo discută situaţia creată în contextul scurgerilor de informaţii WikiLeaks.

15
Tagurile:
interceptare, monitorizare, scurgeri de informţii, scandal, explicaţii, WikiLeaks, Shinzo Abe, SUA, Japonia
Tematic
Franța nu-și va risca relațiile cu SUA, în pofida cazurilor de spionaj


Загрузка...