Important pentru gravide: Afectează sau nu sarcina vaccinul împotriva COVID-19

69
(reînnoit 13:04 25.05.2021)
Vaccinurile împotriva COVID-19 nu afectează gravida sau fătul, deoarece nu conțin virusuri vii. Asta susțin specialiștii în domeniul sănătății, care au venit cu explicații.

Potrivit specialiștilor, au fost analizate peste 94 de mii de femei însărcinate care s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Rezultatele au arătat că imunizarea nu au avut efecte negative asupra sarcinii sau asupra fătului. 

"Gravidele au făcut anticorpi pentru a se proteja, iar la nou-născut s-a colectat sângele pentru aprecierea anticorpilor și acest copil deja avea anticorpi contra COVID-19. Niciun vaccin care este împotriva COVID-19, la momentul actual nu conține virus viu. Din acest considerent, nu vă puteți infecta sau îmbolnăvi de coronavirus", explică specialiștii.

Medicii mai spun că gravidele ar trebui să se imunizeze după 34 de săptămâni, iar astfel vor primi ambele doze de vaccin și se vor putea proteja de infectarea cu coronavirus atât pe ele, cât și pe micuții lor. Au voie să se vaccineze și femeile care alăptează.

"Prin laptele matern, anticorpii pot ajunge la copil. Acel mit precum că prin laptele matern se transmite virusul COVID-19 nu are niciun argument și nu are dovadă științifică, mai ales că ultimele studii au arătat că coronavirusul se transmite pe cale aeriană", mai spun specialiștii din domeniul sănătății. 

Recent, Parlamentul European și statele UE au ajuns la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie. Documentul denumit "certificat verde digital" european trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19 sau are un test negativ recent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Vaccinare, vaccin, coronavirus, COVID-19
Tematic
Certificatul de vaccinare anti-COVID din Moldova: VA FI sau NU recunoscut în alte state
Cozi infernale la vaccinare: 4000 de persoane imunizate în 54 de ore

În ajunul olimpiadei: Conferința arcașilor Dan Olaru și Alexandra Mârca

12
Arcașii moldoveni care s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo se pregătesc activ să joace pentru echipa națională a Moldovei. Aceștia dezvăluie detaliile pregătirii în cadrul unei conferințe de presă.

Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo 2020 încep în Japonia peste o lună. În ajunul acestui eveniment, arcașii moldoveni Dan Olaru și Alexandra Mârca țin o conferință de presă împreună cu antrenorul lor Irina Cekanova.

Sportivii vorbesc despre pregătirea pentru competiții internaționale și răspund la întrebările jurnaliștilor.

Jocurile Olimpice trebuiau să aibă loc în 2020, dar din cauza pandemiei COVID-19, Comitetul Olimpic Internațional a decis să le amâne până în vara anului 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Dan Olaru, conferință


Загрузка...

Canoiștii olimpici moldoveni se pregătesc de Olimpiadă pe lacul Ghidighici

23
(reînnoit 20:13 24.06.2021)
Pregătirea pentru Jocurile de la Tokyo a echipei olimpice moldovenești de canoiștii a intrat în cea mai "fierbinte" și responsabilă etapă.

Serghei Tarnovschi, favoritul echipei, câștigând podiumul viitoarelor olimpiade, continuă să se antreneze sub conducerea șefului Comitetului Olimpic al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi.

Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic din Moldova,  a amintit că au rămas doar 29 de zile până la inaugurarea Jocurilor Olimpice, care, potrivit lui, este cel mai important eveniment din ultimii trei ani, iar din cauza pandemiei deja din ultimii cinci ani ai Jocurilor Olimpice.

"Eu, în felul meu, sunt o persoană maximalistă, iată de ce consider că există întotdeauna un loc pentru îmbunătățirea situației. În ceea ce privește pregătirea – în același timp, avem și o calificare feminină la canoe dublu, iată și Sergiu a primit o calificare. Acum e important ca, în aceste ultimele zile, nu doar să ne menținem forma, dar și să o îmbunătățim. Mai ales că acum e o perioadă accelerată și n-ar trebui să comitem erori, dar și să păstrăm băieților o stare de spirit, să n-o epuizeze moral, să poată vedea o creștere a vitezei. Desigur, în această etapă trebuie să gândim pozitiv și să ne dezvoltăm, pentru a face totul cât mai bine. Analizăm sezoanele precedente,  volumul de muncă și observăm că am atins viteze bune, un nivel bun de pregătire, moral și psihologic. Iată de ce vedem și observăm că suntem cu adevărat concurenți pe podium, iată de ce trebuie să conștientizăm că, în timpul jocurilor, tensiunea psihologică este foarte mare. Există mulți campioni care nu devin olimpici din cauza mai multor factori. Trebuie să ducem până la capăt ciclul de pregătiri pentru a evolua cu demnitate", a declarat Nicolae Juravschi pentru Sputnik Moldova.

"Nu ghicesc, ci mă pregătesc pentru a evolua cât mai bine. Fiecare are părți tari, cred că le am și eu. Dar nu mizez pe ele, ci pe antrenamente. Cu cât mai bine te pregătești, cu atât mai bine de prezinți. Trebuie să mă solicit. Ne pregătim vara, însă avem de toate, avem un bazin, e cald, avem o sală mică, putem merge și la Chișinău la antrenamente. La această etapă e suficient. Fiecare trebuie să fie pe fază pentru că Jocurile Olimpice sunt impredictibile", a declarat pentru Sputnik Moldova Serghei Tarnovschi, canotor, membru al selecționatei olimpice a Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23


Загрузка...
Elena Kovaliova

De ce profesorii închid ochii la agresiunea și violența din școli: Opinia psihologului

0
(reînnoit 11:23 25.06.2021)
Unii pedagogi consideră că nu poartă răspundere pentru educația copilului și că acest rol îl are de fapt familia. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către psihologul Elena Kovaliova. 

CHIȘINĂU, 25 iun  - Sputnik. Unii profesori sunt de părere că rolul lor este doar de a preda, iar de educația copiilor trebuie să se ocupe familia.

Psihologul Elena Kovaliova a declarat în studioul Sputnik Moldova că o astfel de viziune este pur și simplu o încercare de a scăpa de responsabilitatea pentru dezvoltarea personalității la elevi. Specialistul este de părere că atmosfera din școală este importantă, iar profesorii ar trebui să acorde atenție relației dintre colegii de clasă. 

„Am fost la o ședință în care profesorul a explicat teroarea psihologică pe care copiii au aplicat-o în raport cu un nou coleg de clasă. Se ghidează de filosofia postmodernismului: se presupune că fiecare are propriul său punct de vedere și dreptul de a-l apăra agresiv”, a spus psihologul.

Kovaliova a subliniat că înșiși profesorii nu sunt pregătiți pentru o astfel de evaluare a amploarei acestui fenomen.

„În același timp, o persoană, arătând agresivitate față de altul și distrugându-i demnitatea prin abuz fizic sau verbal, folosește bullying-ul (din engleză bullying înseamnă hărțuire, urmărire agresivă) și mobbing (din engleză - mulțime agresivă, bandă) - insulte”, susține psihologul.

Acest lucru, a conchis Kovaliova, indică faptul că o astfel de persoană, indiferent de vârsta sa, are probleme cu sistemul de valori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
școală, elevi, psiholog


Загрузка...