Cimitirele din Chișinău, închise de Blajini: Moldovenii, despre decizia autorităților

331
(reînnoit 15:19 04.05.2021)
De Paștele Blajinilor, porțile cimitirelor din Chișinău vor fi închise. Decizia a fost luată pentru a preveni infectarea populației cu COVID-19. Iată ce părere au locuitorii Capitalei despre această măsură și cum vor sărbători Blajinii în acest an.

Locuitorii Capitalei sunt atenționați că, în zilele în care se sărbătorește Paștele Blajinilor, accesul în cimitire va fi interzis din cauza pandemiei.

Deși acest obicei de a-și pomeni morții este păstrat cu sfințenie de moldoveni, în acest an, la fel ca și în 2020, ei vor trebuie să se conformeze deciziei autorităților și să respecte cu strictețe măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19.

Iată ce ne-au declarat oamenii pe care i-am intervievat:

"Eu consider că este o decizie corectă. Vedeți câte cazuri sunt. Am rude și cunoscuți care au avut de suferit. Consider că este corect".

"Cred că la cimitir se poate de dus întotdeauna, cu tot sufletul. Dar nu într-o zi anumită, cu traista plină și să arăți cât ești de bogat".

"Nu este necesar ca într-o zi să vină tot orașul la cimitir, în special, pe timp de pandemie. Nu este o problemă dacă vor fi închise cimitirele de Blajini".

"Autoritățile au dreptate. Nu înseamnă că dacă sunt mai puține cazuri, atunci trebuie să scoatem restricțiile. Oamenii vin în alte zile, fac curățenie, mai dau de pomană și asta este bine."

Mai mult, oamenii sunt de părerea că sănătatea este o prioritate în zilele noastre, iar un an de pandemie ne-a învățat că virusul COVID-19 nu cruță pe nimeni și una din metodele de prevenire a infecției este respectarea unor măsuri extrem de simple, dar atât de necesare:

"Datoria ne ducem și o facem în oricare zi, facem curat când ne dorim. O pomană se poate de dat și acasă și nu este neapărat să venim la cimitir".

Precizăm că Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a stabilit noi măsuri în contextul pandemiei de COVID-19. În acest sens, pe teritoriul Capitalei a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roşu” cu menținerea stării de urgență în sănătatea publică. 

În acest context, se interzice accesul în cimitirele din subordinea Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” din municipiul Chișinău în perioada 2-10 mai 2021, cu excepția procesiunilor funerare.

Amintim că și anul trecut, cimitirele din Capitală au fost închise din cauza pandemiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

331
Tagurile:
Paștele Blajinilor, cimitir
Tematic
De câte zile libere vor avea parte bugetarii de Paști și Blajini
(4:04 / 24.88Mb / просмотров видео: 2684)

La Moscova a avut loc repetiția generală a Paradei Victoriei

37
(reînnoit 16:56 07.05.2021)
Repetiția generală a paradei militare dedicate celei de-a 76-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei a avut loc vineri în Piața Roșie. La repetiție au participat trupe pedestre, coloane de tehnică militară, precum și aviația.

În total, pe pavajul din Piața Roșie au defilat 12 mii de militari din 37 de unități pedestre de paradă. În afară de aceasta, la repetiție au participat peste 190 de unități de tehnică militară, modernă și istorică, inclusiv tancurile T-34 și T-14 Armata, vehiculele de luptă ale infanteriei ”Kurganeț” și altele.

De asemenea, la repetiția generală a Paradei Victoriei au participat Complexele operațional-tactice ”Iskander-M”, sistemele de rachete antiaeriene ”Panțîri-S și sistemele S-400 ”Triumf”.

În finalul repetiției, pe cerul deasupra Moscovei a zburat o formație de avioane și elicoptere din 76 de unități de tehnică de aviație, inclusiv elicoptere Mi-26, Mi-8, Mi-24, precum și avioane militare de transport Il-76, Il-78 de și avioanele de luptă Su-35S și Su-24.

Anterior, în Piața Roșie au avut loc deja două repetiții nocturne ale paradei Victoriei, cu participarea tehnicii militare și a trupelor pedestre..

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Repetiție, Piața Roșie, Moscova, Parada Victoriei
Tematic
Ambasadorul Rusiei i-a felicitat pe moldoveni de Ziua Victoriei: Este un an special


Загрузка...

Brazilia: 25 de morți în timpul unei operațiuni antidrog din Rio de Janeiro

64
(reînnoit 15:23 07.05.2021)
Cel puțin 25 de persoane, printre care un ofițer de poliție, au fost împușcați în timpul unui raid antidrog în Jacarezinho, în nordul Rio de Janeiro, joi.

Potrivit presei locale, poliția a desfășurat o operațiune antidrog împotriva traficanților de droguri din populata favela, dominată de una dintre cele mai importante organizații criminale din Brazilia, Comando Vermelho.

Vehicule blindate ale poliției au intrat în mahala în timp ce elicopterele poliției au fost văzute zburând peste Jacarezinho. Suspecții s-au dispersat și au sărit de pe acoperiș pe acoperiș, încercând să fugă de raid.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64


Загрузка...
Vama Palanca

Câți moldoveni au venit acasă în ajun de Paștele Blajinilor: Cum se circulă la frontiere

0
(reînnoit 09:41 08.05.2021)
Peste 21 de persoane au traversat frontiera în ziua de vineri spre sâmbătă. Doar pe sensul de intrare în Moldova au fost înregistrate peste zece mii de persoane. 

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Unii moldoveni au revenit acasă în ajuns de Paștele Blajinilor. La frontierele de stat s-au înregistrat 10 758 de persoane care au intrat în Republica Moldova, dintre care 6 629 de treceri la frontiera moldo-română, 1 624 de treceri la frontiera cu Ucraina și 2 505 treceri aeriene.

Potrivit Poliției de Frontieră, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămân a fi:
Punctul de trecere a frontierei Leușeni – 3 282 de traversări;
Punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău – 2 505 traversări;
Punctul de trecere a frontierei Sculeni – 1 750 de traversări;
Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați – 702 traversări;
Punctul de trecere a frontierei Cahul - 451 de traversări.

Totodată, oamenii legii anunță că au fost identificate și unele ilegalități la frontierele de stat. Astfel, o persoană a vrut să treacă ilegal hotarele țării, o altă persoană a încercat să facă trafic ilegal de bunuri, șase persoane au prezentat teste false la COVID-19, opt cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, iar 46 de persoane au fost sancționate pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice. 

Poliția de frontieră anunță că toate cele 21 964 de persoane au fost supuse screening-ului și au fost completat 1 423 de fișe epidemiologice, iar persoanele au fost plasate în carantină. Totodată, nicio persoană care a traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome vădite de COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Paștele Blajinilor, sărbători, hotare, Poliția de Frontieră


Загрузка...