Jurnaliștii din Letonia - apel către secretarul general al ONU

73
(reînnoit 09:39 03.05.2021)
Jurnaliștii din Letonia i-au adresat un mesaj lui Antonio Guterres, prilejuit de Ziua Mondială a Libertății Presei care este marcată pe 3 mai.

Textul adresării a fost rostit de jurnalistul și producător Andrei Iakovlev. El a menționat că Ziua Mondială a Libertății Presei este un bun prilej pentru ” pentru a ne susține”, avându-i în vedere pe cei 10 colegi ai săi, jurnaliști letoni ruși, ”care sunt persecutați pentru activitatea lor profesională”.

”Din cauza cooperării cu mass-media rusă, noi, jurnaliști cu mulți ani de experiență, care am acționat întotdeauna în limitele legea și în conformitate cu etica profesională, am fost percheziționați, ne-au fost confiscate computerele, telefoanele, arhivele personale. Vor să ne facă din noi criminali,să ne condamne în baza unui motiv inventat”, a declarat Iakovlev.

În opinia lui, aceste învinuiri sunt bazate pe ”rusofobie și Rusia-fobie” și acest lucru este evident pentru toate părțile conflictului.

”Domnule Guterres, noi înțelegem că Dvs., în calitate de lider al celei mai mari și impunătoare organizații internaționale, nu vă puteți amesteca direct în afacerile unui stat suveran – Republica Letonia. Însă noi vă îndemnăm să vă exprimați poziția în legătură cu libertatea presei și libertatea jurnaliștilor în țara noastră, care, de asemenea, a semnat documentele respective ale ONU” a conchis Andrei Iakovlev.

În decembrie, jurnaliștii letoni vorbitori de limbă rusă, inclusiv cei care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Latvia, au fost acuzați în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală letonă — "Încălcarea regimului de sancțiuni al Uniunii Europene". Pedeapsa variază de la o amendă până la închisoare.

Jurnaliștii au fost percheziționați și au semnat pentru interdicție de călătorie. Sputnik Latvia și Baltnews sunt asociate cu grupul media MIA "Rossia Segodnya". În același timp, jurnaliștii letoni care scriu pentru aceste medii de informare nu sunt angajații acestora, ci acționează doar ca autori independenți.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a calificat gestul autorităților letone împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă drept acțiuni punitive și un exemplu flagrant de încălcare a fundamentelor unei societăți democratice – libertatea presei și libertatea de exprimare.

Iar deja în martie a devenit cunoscut faptul că în Estonia a fost arestat Serghei Seredenko, activist pentru drepturile omului, publicist, autor în cadrul Agenției de Presă Baltnews, fiind acuzația de activitate antistatală.

De asemenea, Procuratura Letoniei a refuzat să închidă dosarul penal împotriva jurnalistei Ala Berezovskaia, care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Letonia (ambele făcând parte din grupului media ”Rossia Segodnea”), acuzată din această cauză de încălcarea regimul sancțiunilor Uniunii Europene.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
persecutare, Letonia, jurnaliști
Tematic
Kiril Vîșinski, pichet înainte de întâlnirea lui Lavrov cu Borrell
(4:04 / 24.88Mb / просмотров видео: 2660)

La Moscova a avut loc repetiția generală a Paradei Victoriei

37
(reînnoit 16:56 07.05.2021)
Repetiția generală a paradei militare dedicate celei de-a 76-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei a avut loc vineri în Piața Roșie. La repetiție au participat trupe pedestre, coloane de tehnică militară, precum și aviația.

În total, pe pavajul din Piața Roșie au defilat 12 mii de militari din 37 de unități pedestre de paradă. În afară de aceasta, la repetiție au participat peste 190 de unități de tehnică militară, modernă și istorică, inclusiv tancurile T-34 și T-14 Armata, vehiculele de luptă ale infanteriei ”Kurganeț” și altele.

De asemenea, la repetiția generală a Paradei Victoriei au participat Complexele operațional-tactice ”Iskander-M”, sistemele de rachete antiaeriene ”Panțîri-S și sistemele S-400 ”Triumf”.

În finalul repetiției, pe cerul deasupra Moscovei a zburat o formație de avioane și elicoptere din 76 de unități de tehnică de aviație, inclusiv elicoptere Mi-26, Mi-8, Mi-24, precum și avioane militare de transport Il-76, Il-78 de și avioanele de luptă Su-35S și Su-24.

Anterior, în Piața Roșie au avut loc deja două repetiții nocturne ale paradei Victoriei, cu participarea tehnicii militare și a trupelor pedestre..

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Repetiție, Piața Roșie, Moscova, Parada Victoriei
Tematic
Ambasadorul Rusiei i-a felicitat pe moldoveni de Ziua Victoriei: Este un an special


Загрузка...

Brazilia: 25 de morți în timpul unei operațiuni antidrog din Rio de Janeiro

64
(reînnoit 15:23 07.05.2021)
Cel puțin 25 de persoane, printre care un ofițer de poliție, au fost împușcați în timpul unui raid antidrog în Jacarezinho, în nordul Rio de Janeiro, joi.

Potrivit presei locale, poliția a desfășurat o operațiune antidrog împotriva traficanților de droguri din populata favela, dominată de una dintre cele mai importante organizații criminale din Brazilia, Comando Vermelho.

Vehicule blindate ale poliției au intrat în mahala în timp ce elicopterele poliției au fost văzute zburând peste Jacarezinho. Suspecții s-au dispersat și au sărit de pe acoperiș pe acoperiș, încercând să fugă de raid.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64


Загрузка...
Vama Palanca

Câți moldoveni au venit acasă în ajun de Paștele Blajinilor: Cum se circulă la frontiere

0
(reînnoit 09:41 08.05.2021)
Peste 21 de persoane au traversat frontiera în ziua de vineri spre sâmbătă. Doar pe sensul de intrare în Moldova au fost înregistrate peste zece mii de persoane. 

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Unii moldoveni au revenit acasă în ajuns de Paștele Blajinilor. La frontierele de stat s-au înregistrat 10 758 de persoane care au intrat în Republica Moldova, dintre care 6 629 de treceri la frontiera moldo-română, 1 624 de treceri la frontiera cu Ucraina și 2 505 treceri aeriene.

Potrivit Poliției de Frontieră, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămân a fi:
Punctul de trecere a frontierei Leușeni – 3 282 de traversări;
Punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău – 2 505 traversări;
Punctul de trecere a frontierei Sculeni – 1 750 de traversări;
Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați – 702 traversări;
Punctul de trecere a frontierei Cahul - 451 de traversări.

Totodată, oamenii legii anunță că au fost identificate și unele ilegalități la frontierele de stat. Astfel, o persoană a vrut să treacă ilegal hotarele țării, o altă persoană a încercat să facă trafic ilegal de bunuri, șase persoane au prezentat teste false la COVID-19, opt cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, iar 46 de persoane au fost sancționate pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice. 

Poliția de frontieră anunță că toate cele 21 964 de persoane au fost supuse screening-ului și au fost completat 1 423 de fișe epidemiologice, iar persoanele au fost plasate în carantină. Totodată, nicio persoană care a traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome vădite de COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Paștele Blajinilor, sărbători, hotare, Poliția de Frontieră


Загрузка...