CC examinează constituționalitatea revocării mandatului Domnicăi Manole

73
(reînnoit 09:13 27.04.2021)
Magistrații Curții Constituționale decid asupra constituționalității hotărârii deputaților privind revocarea mandatului de judecător la CC a Domnicăi Manole.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Judecătorii Curții Constituționale examinează în ședința de astăzi, 27 aprilie, constituționalitatea a două hotărâri adoptate de deputați în ședința de vineri, 23 aprilie, a Parlamentului.  

Este vorba despre hotărârea Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Astfel,  magistrații vor analiza constituționalitatea revocării mandatului Domnicăi Manole din funcția de judecător al CCM și decizia de numirea a unui nou judecător, Boris Lupașcu. 

Amintim, hotărârea Parlamentului privind anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Înalte Curți a fost suspendată chiar în seara în care a fost adoptată, de președintele ad-interim al Curții Constituționale, Liuba Șova. Totodată, a fost suspendată hotărârea de numire a unui nou judecător la CC. Ulterior, Partidul Socialiștilor a anunțat că vor contesta decizia președintelui ad-interim al Curții Constituționale, Liuba Șova, prin care au fost suspendate hotărârile Parlamentului. Deputatul socialist Vasile Bolea a menționat că nu este vorba de o demitere a Domnicăi Manole, așa cum s-a interpretat în spațiul public, dar de retragerea actului administrativ individual de numire ce urmează a fi examinat în ordinea Contenciosului Administrativ.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tematic
Comisia de la Veneția cere abrogarea deciziilor cu privire la CC

Reacția fanilor din Stocholm la meciul Suedia-Polonia 3:2

21
(reînnoit 16:32 24.06.2021)
Fanii naționalei de fotbal a Suediei s-au bucurat de victoria obținută de compatrioții lor în fața Polonezilor.

Suedia a învins Polonia cu scorul de 3:2. Golurile suedezilor au fost marcate de Forsberg (dublă) și Claesson, în timp ce reușitele polonezilor au fost semnate de Lewandowski.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
Polonia, Suedia, fotbal


Загрузка...

Distrugătorul britanic HMS Defender, surprins de un avion și o dronă rusească

65
Imagini capturate miercuri de o aeronavă rusă și o dronă cu distrugătorul britanic HMS Defender în Marea Neagră.

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că nava britanică, care aparține Marinei Regale militare, a încălcat frontiera de stat. Ea a fost filmată de un avion militar rusesc, de model Su-24M, care a însoțit distrugătorul britanic.

Ministerul rus al Apărării a mai declarat într-un comunicat de presă că una dintre navele sale de patrulare și un avion de vânătoare au tras focuri de avertizare după ce distrugătorul britanic HMS Defender a intrat în apele teritoriale ale Rusiei.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a negat că ar fi fost trase focuri de avertizare asupra navei sale de război. Mai mult, acesta susține că distrugătorul britanic nu a intrat în apele teritoriale ale Rusiei, ci doar ar fi trecut prin apele teritoriale ucrainene în conformitate cu dreptul internațional, iar împușcăturile rusești au fost făcute ca parte a unor exerciții planificate în prealabil.

În legătură cu acest incident, ministerul rus al Apărării a declarat că nava britanică a intrat în apele teritoriale ale Rusiei și a parcurs 3 kilometri în interiorul frontierei, lângă Capul Fiolent din Crimeea. Rusia a solicitat Regatului Unit să efectueze o investigație amănunțită a acțiunilor echipajului distrugătorului „Defender”, pentru a preveni incidente similare în viitor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65


Загрузка...
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

0
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...