Video: Cum a fost livrat în Moldova vaccinul rusesc "Sputnik V"

450
(reînnoit 20:06 24.04.2021)
În Republica Moldova a fost adus primul lot de vaccin "Sputnik V" împotriva coronavirusului. Partida de ajutor umanitar conține 142 de mii de doze și a fost adusă cu un avion special al Ministerului rus pentru Situații Excepționale al Federației Ruse.

În Moldova a fost livrată prima partidă de vaccin "Sputnik V". Este vorba de 142 de mii de doze de preparat, pe care Federația Rusă le-a oferit țării noastre în calitate de ajutor umanitar.

Майя Санду
© Sputnik / Mihai Caraus
Avionul special al Ministerului rus pentru Situații Excepționale al Federației Ruse a aterizat sâmbătă, la Chișinău. la ceremonia de livrare a lotului de vaccin au participat președintele parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi; ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov; secretarul de stat al Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, Igor Curov. Totodată lotul de vaccin adus pe calea aerului a fost însoțit de deputații Dumei de Stat Victor Selivestrov și Arteom Turov, dar și de fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon.

Deputatul Dumei de Stat Victor Selivestrov a declarat că într-un timp restrâns s-a reușit să se facă un volum mare de lucru pentru a livrat prima partidă de vaccin "Sputnik V". în total au fost livrate 142 de mii de doze, dintre care 80 de mii de doze pentru malul drept al Nistrului, iar 62 pentru cel stâng.  

Заместитель секретаря генерального совета партии Единая Россия Виктор Селиверстов на заседании Совета руководителей фракций партии «Единая Россия» в рамках всероссийской конференции Направление 2026 в Москве.
© Sputnik / Сергей Мамонтов
"Am reușit să facem un volum mare de muncă într-un termen restrâns privind livrarea primului lot de vaccin "Sputnik V" către Republica Moldova. Subliniez, primul lot, nu ultimul. În luna mai, un alt lot de "Sputnik V" va fi livrat, ceea ce arată o eficiență de aproape sută la sută", a spus Seliverstov.

Președintele Parlamentului moldovean, Zinaida Greceanîi, a atras atenția asupra faptului că vaccinul "Sputnik V" este foarte așteptat în țara noastră.

"Cred că acest lucru ne va ajuta să vaccinăm cât mai mulți oameni posibil. Am convenit cu Ministerul Sănătății va purta negocieri cu Fondul Rus de Investiții Directe pentru achiziționarea vaccinului rusesc "Sputnik V" din bani bugetari. Înțeleg că Rusia are multe comenzi în acest sens, dar, în același timp, președintele Federației Ruse, Duma de Stat, au răspuns și ne-au oferit astăzi primul lot de vaccin, în viitor vor exista și alte partide", a spus Greceanîi.

Fostul președinte al Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, i-a mulțumit liderului Rusiei, Vladimir Putin, că a oferit țării noastre acest lot de ajutor umanitar - vaccinul "Sputnik V".

Спутник V уже в Приднестровье
© Photo : Россотрудничество
"Un mare mulțumesc personal lui Vladimir Vladimirovici Putin. Acest vaccin a putut să ajungă în acest volum în Moldova doar datorită dispozițiilor date în mod personal de președintele Federației Ruse… Vladimir Vladimirovici, mulțumesc foarte mult în numele întregului popor moldovenesc. După cum se spune, prietenul adevărat la nevoie se cunoaște. Ați fost alături de noi acum un an, când aeronava rusească a aterizat aici, când au fost primele teste din China livrate. Astăzi, primele doze de vaccin rusesc au fost aduse în Moldova tot cu avionul dumneavoastră", a spus Dodon.

Primul din lume vaccin împotriva coronavirusui, "Sputnik V", a fost aprobat în 60 de țări cu o populație totală de aproximativ 3 miliarde de oameni. Eficiența "Sputnik V" este de 91,6%. Vaccinul este construit pe o platformă dovedită și bine studiată de vectori adenovirali umani și folosește doi vectori diferiți pentru două vaccinări în timpul imunizării, oferind o imunitate mai durabilă decât vaccinurile care utilizează același mecanism de livrare pentru ambele vaccinări.

Cum s-a desfășurat evenimentul și cum va fi distribuit vaccinul în țară, aflați din video Sputnik Moldova.

450

Canoiștii olimpici moldoveni se pregătesc de Olimpiadă pe lacul Ghidighici

23
(reînnoit 20:13 24.06.2021)
Pregătirea pentru Jocurile de la Tokyo a echipei olimpice moldovenești de canoiștii a intrat în cea mai "fierbinte" și responsabilă etapă.

Serghei Tarnovschi, favoritul echipei, câștigând podiumul viitoarelor olimpiade, continuă să se antreneze sub conducerea șefului Comitetului Olimpic al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi.

Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic din Moldova,  a amintit că au rămas doar 29 de zile până la inaugurarea Jocurilor Olimpice, care, potrivit lui, este cel mai important eveniment din ultimii trei ani, iar din cauza pandemiei deja din ultimii cinci ani ai Jocurilor Olimpice.

"Eu, în felul meu, sunt o persoană maximalistă, iată de ce consider că există întotdeauna un loc pentru îmbunătățirea situației. În ceea ce privește pregătirea – în același timp, avem și o calificare feminină la canoe dublu, iată și Sergiu a primit o calificare. Acum e important ca, în aceste ultimele zile, nu doar să ne menținem forma, dar și să o îmbunătățim. Mai ales că acum e o perioadă accelerată și n-ar trebui să comitem erori, dar și să păstrăm băieților o stare de spirit, să n-o epuizeze moral, să poată vedea o creștere a vitezei. Desigur, în această etapă trebuie să gândim pozitiv și să ne dezvoltăm, pentru a face totul cât mai bine. Analizăm sezoanele precedente,  volumul de muncă și observăm că am atins viteze bune, un nivel bun de pregătire, moral și psihologic. Iată de ce vedem și observăm că suntem cu adevărat concurenți pe podium, iată de ce trebuie să conștientizăm că, în timpul jocurilor, tensiunea psihologică este foarte mare. Există mulți campioni care nu devin olimpici din cauza mai multor factori. Trebuie să ducem până la capăt ciclul de pregătiri pentru a evolua cu demnitate", a declarat Nicolae Juravschi pentru Sputnik Moldova.

"Nu ghicesc, ci mă pregătesc pentru a evolua cât mai bine. Fiecare are părți tari, cred că le am și eu. Dar nu mizez pe ele, ci pe antrenamente. Cu cât mai bine te pregătești, cu atât mai bine de prezinți. Trebuie să mă solicit. Ne pregătim vara, însă avem de toate, avem un bazin, e cald, avem o sală mică, putem merge și la Chișinău la antrenamente. La această etapă e suficient. Fiecare trebuie să fie pe fază pentru că Jocurile Olimpice sunt impredictibile", a declarat pentru Sputnik Moldova Serghei Tarnovschi, canotor, membru al selecționatei olimpice a Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23


Загрузка...

Reacția fanilor din Stocholm la meciul Suedia-Polonia 3:2

26
(reînnoit 16:32 24.06.2021)
Fanii naționalei de fotbal a Suediei s-au bucurat de victoria obținută de compatrioții lor în fața Polonezilor.

Suedia a învins Polonia cu scorul de 3:2. Golurile suedezilor au fost marcate de Forsberg (dublă) și Claesson, în timp ce reușitele polonezilor au fost semnate de Lewandowski.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
Polonia, Suedia, fotbal


Загрузка...
Brigada Fulger

Maximă precauție! Mascații „Fulger” au stat toată noaptea la Otaci după bătaia în masă

0
(reînnoit 10:26 25.06.2021)
Spiritele încinse la Otaci s-au calmat. Cu toate acestea, mascații de la „Fulger” care au mers joi seara la operațiune au rămas peste noapte la fața locului pentru a preveni declanșarea unui nou conflict dintre cele două tabere.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. La Otaci, localnicii s-au liniștit după conflictul de joi, 24 iunie. Cel puțin asta susține ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Otaci Eugenia Molceanov. Ea a declarat pentru Sputnik Moldova că în prezent polițiștii sunt la fața locului și investighează cele întâmplate. 

„Angajații Inspectoratului General al Poliției încă se mai află la fața locului și vor fi până la finalizarea evenimentului. Totodată, în prezent de către oamenii legii au fost ridicate secvențele video de la evenimentul de ieri pentru a se documenta cazul conform legislație în vigoare”, a precizat ofițerul de presă Eugenia Molceanov pentru Sputnik Moldova.

Precizăm că Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de la Nistru din 21 iunie, când mai mulți tineri s-au bătut cu cruzime și apoi au început reglările de conturi în oraș, a declarat în această dimineață pentru Sputnik Moldova că merge la Procuratură pentru a depune o plângere. Femeia a precizat că după scandalul de joi din Otaci familia sa este permanent amenințată cu răfuială.

Amintim că joi, 24 iunie, a avut loc o bătaie în masă, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme, când doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru, iar de adolescentă s-au apropiat câțiva tineri. Prietenii fetei au vrut să o apere și astfel s-a iscat o bătălie între ei. 

Ulterior, pe 24 iunie, la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detașamentului „Fulger” pentru a calma spiritele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Otaci, scandal, Poliție


Загрузка...