Nava transportă aproximativ 2.460 kg de alimente, apă, combustibil, haine și provizii către Stația Spațială Internațională. De asemenea, se livrează gaz sub presiune pentru atmosfera respirabilă a stației spațiale.
În plus, în încărcătură sunt incluse și experimente biomedicale și instrumente și echipamente de cercetare pentru a studia dacă este posibilă obținerea de alimente și oxigen din alge în microgravitate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În ultimii ani, Curtea Constituțională a surprins în repetate rânduri societatea moldovenească.
Contextul politic pe fundalul căruia au fost pronunțate unele dintre deciziile acestei instituții a lăsat asupra lor o umbră de suspiciune. Taberele politice interpretează în mod diferit soluțiile emise de CCM.
Asta conduce la scăderea încrederii din partea societății în Curtea Constituțională a Republicii Moldova.
Pentru a clarifica pe înțelesul a cât mai mulți cetățeni ai țării noastre rolul, funcțiile, misiunea, precum și ultimele tendințe în activitatea acestei instituții i-am invitat pe Platforma de dialog a Agenției Sputnik Moldova pe doi foști președinți ai Curții Constituționale, Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Este vorba despre „Categoriile lui Aristotel”, care a fost tipărită în 1551 la Veneția. Cartea este scrisă în limba greacă veche.
Potrivit șefei Secției carte veche și rară a Bibliotecii Naționale Veronica Cosovan, cartea a fost găsită în cadrul unei expediții efectuate prin anii 70 ai secolului trecut, pe teritoriul țării și a fost adusă la Biblioteca Națională a Moldovei pentru a fi conservată și păstrată. Specialistul susține că această carte a reușit să se păstreze într-o stare bună, datorită faptului că hârtia a fost creată din in și cânepă, iar aceasta este cea mai veche formulă de confecționare a hârtiei care se păstrează mult mai bine, decât hârtia făcută din lemn.
Veronica Cosovan spune că această carte periodic este supusă unor proceduri de conservare, pentru a o dezinfecta de diverși patogeni care acționează la nivelul structurii hârtiei și o degradează. Șefa Secției spune că acestă carte veche nu poate fi atinsă cu mâna, iar atunci când este nevoie, specialistul îmbracă mănuși de bumbac pentru a nu lăsa amprente sau microbi pe hârtie, ceea ce ar putea duce la îmbolnăvirea cărții.
Șefa Secției carte veche și rară Veronica Cosovan susține că la muzeu sunt și alte cărți vechi. Spre exemplu cea mai veche carte religioasă tipărită este Biblia lui Ivan Fiodorov, care datează din 1581. Iar cea mai veche copie efectuată prin facsimil este manuscrisul Evanghelia de la Arhangelsk tocmai din 1098.
Potrivit specialistului, cărțile vechi nu pot fi ținute la expoziție mai mult de trei luni de zile anual. O dată în an ele merg la depozit unde sunt păstrate corespunzător. Cărțile vechi trebuie să treacă prin anumite etape de îngrijire pentru a se păstra cât mai mult timp. Pe lângă faptul că ele sunt prelucrate, acestea trebuie să fie păstrate în condiții speciale. Temperatura optimă pentru păstrare este de 18-20 de grade, iar lumina zilei nu trebuie să pătrundă în încăperea unde ele se află. Totodată, lumina artificială nu trebuie să cadă pe cărți, astfel fiind protejate de factorii ce ar putea duce la distrugerea acestor cărți vechi.
Cei care vor să vadă cea mai veche carte sau cele mai vechi manuscrise, o pot face la Muzeu Cărții al Bibliotecii Naționale. Intrarea este liberă pentru orice doritor de a se teleporta în timp.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Astăzi ar putea fi numit un nou judecător la Curtea Constituțională, iar acesta ar putea fi socialistul Vasile Bolea.
Precizarea a fost făcută de liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu după anularea de către deputați a hotărârii prin care Domnica manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale.
„Din informațiile noastre lucrurile devin din ce în ce mai complicate. Se conturează clar o tentativă de lovitură asupra Curții Constituționale. Șor, Dodon, Plahotniuc au pus la cale atacul asupra Curții Constituționale. Din informațiile nostre vor continua la fel în raport și cu ceilalți judecători. Toto astăzi vor încerca să numească un judecător al Curții Constituționale. Nu m-ar mira ca acest nou judecător să fie Vasile Bolea”, a declarat Igor Grosu.
În context, Grosu a chemat cetățenii să iasă în stradă, în fața Curții Constituționale. Acesta mai spune că deține informații sigure că astăzi Parlamentul va încerca să-l numească pe Bolea în funcția de judecător la CC.
„Din informațiile noastre, Dodon ar fi dat indicații lui Voicu, lui Corduneanu și altora să se gândească la un astfel de scenariu”, a mai spus Grosu.
De precizat, după ce au anulat hotărârea de numire în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Domnicăi Manole, deputații au introdus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind numirea unui judecător la CC.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova