Pescuitul pe gheață la Ghidighici: Între euforie și pericol de moarte

231
Gerurile din ultimele zile sunt motiv de bucurie pentru pescari. Oamenii ne-au mărturisit că au așteptat cu nerăbdare ca lacurile să îngheţe, iar acum nu pot rata ocazia să vină la pescuit. Asta în pofida avertizărilor salvatorilor şi meteorologilor.

Pe lacul de la Ghidighici, am surprins zeci de pescari care şi-au pus copcile departe de mal. Mulți ne-au recunoscut că le este frică să stea pe gheață, dar pasiunea este mai mare decât frica.

”Aceasta este o plăcere să vii pe gheață, să stai și să simți că prinzi, dar dacă nu prinzi nimic - nu e nicio plăcere. Noi ne uităm după grosimea gheții. Să nu te duci la mijloc, ci - mai lângă mal”, susține un pescar.

”Mai ieși din casă, mai prinzi un pește. Dacă îți trebuie un pește mare te duci într-un market frumos și cumperi, dar aici vii de plăcere, mai ales cu pandemia aceasta mai ieșit din casă. La aer curat, ne mai întâlnim cu frații, cu prietenii ne întâlnim și mai stăm de vorbă”, a spus alt pescar.

Constantin Miron vine de la Stăuceni să prindă pește. Ne povestește că acum șase ani a căzut în apă după ce gheața subțire s-a spart, însă a reușit să iasă viu și nevătămat. Cu toate acestea, nu și-a învățat lecția și continuă și azi să vină iarna la pescuit - plăcerea este mult prea mare pentru a renunța la acest hobby. 

”Nu mă tem de gheață, doar îmi este puțin frică. Când trosnește gheața te apucă fiorii un pic”, a spus Constantin Miron.

Ceaiurile fierbinți și hainele groase îi ajută pe pescari să facă față frigului și să reziste mai mult timp pe gheață.

”Cu pâsle, pantaloni de vată și o geacă mai groasă ca să nu îngheț. Dar dacă îngheți, repede ai făcut o bortă - două, ai transpirat și din nou. Dacă se sparge gheață, mă apuc de gheață și fug într-o parte și gata. Pescarul este pescar”, susține pescarul.

Pescarii spun că sunt foarte atenți când merg pe lac, dar mai ales atunci când stau pe loc mult timp. 

”Eu mă păzesc când văd că este lume pe gheață, mă pun și eu. Soția nu-mi dă voie, dar eu - din plăcere”, declară pescarul. 

În pofida pericolului, unii pescari recunosc că nu vor fi opriți de autorități să vină pe lac. 

”Până la ultima gheață, asta-i adrenalină, asta-i boală”, a spus un pescar. 

Ultimele cazuri de înec s-au produs duminică, în data de 14 februarie. Un bărbat de 61 de ani și un copil de 4 ani au murit înecați după ce s-au prăbușit sub gheața subțire a unui lac de acumulare. Tragedia s-a întâmplat în satul Misovca, din raionul Ialoveni. Bărbatul ieșise la săniuș și cu un al doilea nepot, de aproape 14 ani. Sub gheața care s-a spart au ajuns toți trei, dar băiatul de 14 ani a fost salvat de oamenii din sat care au sărit în ajutor. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să nu se expună riscului și, mai ales, să-i supravegheze pe cei mici. Salvatorii recomandă pescarilor să evite mersul pe gheața formată pe suprafața bazinelor acvatice și pescuitul la copcă, deoarece gheața este prea fragilă și există riscul prăbușirii în apă. Potrivit IGSU, de la începutul anului 2021, în Republica Moldova s-au înecat 7 persoane, inclusiv 2 copii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

231
Tagurile:
pești, pescari Moldova, pescari, gheață subțire, gheață
Tematic
Încremeniți în gheață: Anomalii meteorologice în diverse țări
Recordul unui rus: 100 de metri sub gheață într-o singură respirație

Emoții mari la meciul Portugalia - Germania la Euro 2020 - Video

60
(reînnoit 15:07 20.06.2021)
Germany: Fans elated as they watch Die Mannschaft beat Portugal 4-2 at Euro 2020 Germany: Fans elated as they watch Die Mannschaft beat Portugal 4-2 at Euro 2020

Iubitorii fotbalului german din Berlin au avut ocazia să sărbătorească sâmbătă patru goluri într-un meci decisiv împotriva Portugaliei în cadrul Euro 2020.

Germania a compensat înfrângerea de 1-0 împotriva Franței de săptămâna trecută. Meciul cu șase goluri a menținut atenția fanilor pe tot parcursul jocului, Kai Havertz, Raphael Guerreiro și Robin Gosens înscriind goluri.

Portugalia a început energic cu primul său gol de la Ronaldo în minutul 15 și coechipierul Diogo Jota în minutul 67. Ambele echipe au trei puncte în grupa F, unul după Franța, Ungaria remizând individual la Budapesta.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
campionatul european
Тема:
Campionatul European de Fotbal 2021- informații de ultimă oră
Tematic
Campionatul European de Fotbal-2021: Calendarul


Загрузка...

Luptătorii Fulger, în acțiune: Exerciții militare în sudul țării - Video

84
(reînnoit 12:44 20.06.2021)
La Centrul de instruire al Brigăzii de infanterie motorizată „Dacia” a avut loc exerciţiul tactic cu trageri de luptă „Fulger 2021”, în prezenţa ministrului Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc şi comandantului Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Gorgan.

La aplicaţii au participat peste 150 de militari în termen şi pe contract din cadrul unităţii, care au executat trageri din armamentul de infanterie şi de pe maşinile de luptă cu utilizarea mijloacelor blindate TAB-71M cu mitralierele PKT, KPVT, MTLB- cu mitralierele PKT, sistemele antiaeriene ZU-23-2, dar şi aruncătoare de grenade SPG-9.

Ministrul Apărării a apreciat, la finalul exerciţiului, precizia cu care au fost executate misiunile prevăzute în scenariu şi sincronizarea a operaţiunilor acestora.

„Prin acţiunile voastre aţi demonstrat că antrenamentele intensive şi spiritul de echipă dau roade. Sunt convins că succesele pe care le-aţi înregistrat în cadrul exerciţiului se datorează nu doar ambiţiei şi dedicaţiei voastre, dar şi eforturilor comandanţilor voştri, care dispun de experienţă în domeniu şi care au ştiut cum să vă îndrume pentru ca astăzi să vă faceţi datoria la cel mai înalt nivel”, a spus Victor Gaiciuc.

Pentru prestaţia pe care au avut-o participanţii şi pentru buna organizare a aplicaţiilor, un grup de militari au primit distincţii şi diplome ale Armatei Naţionale. Exerciţiul tactic „Fulger 2021” face parte din planul pregătirii de luptă al unităţii pentru anul curent şi are ca scop dezvoltarea capacităţilor de luptă a efectivului şi consolidarea deprinderilor de mânuire a armamentului şi tehnicii din dotare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Fulger
Tematic
Echipamentul unui parașutist militar din „Fulger”: Cum arată și cât cântărește - Video
Video: Operațiune de amploare cu implicarea trupelor ”Fulger”


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta

0
(reînnoit 17:19 20.06.2021)
Șeful Centrului ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg , a făcut câteva recomandări persoanelor care au decis să se vaccineze pe parcursul sezonului cald.

CHIȘINĂU, 20 iunie - Sputnik. Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie numit după Gamaleya Alexander Ginzburg i-a sfătuit pe cei care sunt vaccinați împotriva coronavirusului să evite supraîncălzirea pe vreme caldă.

„Pe timp de caniculă, supraîncălzirea, disconfortul și transpirația excesivă nu contribuie nu numai la vaccinare, ci și la starea generală a unei persoane”, a spus Ginzburg.

El a subliniat că toate persoanele care suferă de hipertensiune sau diabet trebuie să fie deosebit de precaute, scrie RT.

În același timp, el a menționat că nu există contraindicații pentru înotul în bazine după vaccinare, cu toate acestea, înotul îndelungat ar trebui evitat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
avertizare, COVID-19, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare


Загрузка...