Vin geruri de minus 23 de grade Celsius: Meteorologii explică ce se întâmplă

2294
(reînnoit 17:09 11.02.2021)
Vom simți din plin această iarnă până în data de 20 februarie. Asta pentru că meteorologii anunță un val de aer arctic care aduce ninsori, zăpadă, vânt puternic și viscol.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de schimbare a vremii, valabilă până în data de 17 februarie. În această perioadă se așteaptă ninsori, ger și vânt puternic. Șeful Direcției Prognoze Meteorologice, Ghenadie Roșca, a declarat că se vom avea și minime de -23 de grade Celsius, valori care în această iarnă nu au fost deocamdată înregistrate în Republica Moldova. Potrivit lui, ierni cu temperaturi sub -20 de grade se atestă o dată la doi sau trei ani. 

"Ne așteptăm să avem precipitații sub formă de ploaie, care treptat vor trece în ninsoare. Acest val de aer rece este de origine arctică, care are o deplasare dinspre Siberia, se deplasează spre Scandinavia și de acolo spre teritoriul nostru. Și acest ciclon care va traversa teritoriul nostru va lăsa în urma sa o porție de aer rece. Pentru noaptea următoare ne așteptăm să avem valori termice între -8 și -13 grade Celsius și pentru zi la fel, între -8 și -13 grade Celsius. Pentru zilele de 14 și 15 februarie, temperaturile vor fi ușor mai ridica și ziua ne așteptăm să avem -3 și -8 grade Celsius, iar pe timp de noapte vor fi -6 și -11 grade, ca mai apoi, până pe data de 18 februarie, să avem iarăși această scădere, chiar și -22 de grade Celsius în partea de nord, iar în partea de centru și sud -14 și -19 grade Celsius", a declarat Ghenadie Roșca, șeful Direcției Prognoze Meteorologice.

Va afecta sau nu gerurile culturile agricole?

"Dacă vom avea un strat de zăpadă destul de consistent, dar noi prognozăm că vom avea până la 10 -12 cm, gerul nu va avea efect negativ asupra culturilor agricole. În cazul în care va lipsi acest strat de zăpadă și vom avea mai mult lapoviță, atunci ar putea fi un pericol pentru culturile agricole. Temperaturile de -15 grade în aer sunt destul de periculoase pentru culturi, mai ales dacă îngheață și stratul de sol", a declarat Ghenadie Roșca.

Specialiștii susțin că anul acest în sol este mai multă umiditate, iar pomii, vița de vie și celelalte culturi agricole se vor dezvolta mai bine.

"Umiditatea în stratul de sol de până la 1 m este cu mult favorabilă în comparație cu 2019 și 2020, fiindcă atunci am avut precipitații mult mai scăzute. Acum am avut precipitații destul de bune. Nu am avut zăpadă, dar ploaie și lapoviță au fost suficiente", a mai spus șeful Direcției Prognoze Meteorologice.

Meteorologii nu exclud că vor prelungi avertizarea cod galben de schimbare bruscă a vremii pentru alte câteva zile după data de 17 februarie. Și doar după 20 februarie am putea să ne bucurăm de vreme caldă. 

"Și după data de 17 februarie, adică 18, 19 și 20 februarie se vor mai menține temperaturile joase, după care masele de aer rece treptat se vor retrage și deja se va încălzi. Doar după data de 20 februarie ne așteptăm ca să revenim la temperaturile normale, până atunci ne așteptăm să avem acest val de aer rece", șeful Direcției Prognoze Meteorologice.

În condițiile în care sunt înregistrate schimbări bruște de temperatură, crește riscul bolilor de inimă, apariției afecțiunilor respiratorii sau stărilor depresive. Pentru a diminua efectele negative, specialiștii le recomandă oamenilor să facă mai mult efort fizic, să consume fructe şi legume proaspete, iar în caz de necesitate - să consulte medicul. Totodată, specialiștii îndeamnă oamenii să se îmbrace gros și să bea cât mai multe lichide fierbinți, iar șoferii să-și echipeze mașinile corespunzător înainte de a porni la drum.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2294
Tagurile:
îngheţ, ger, prognoze meteo, prognoze, meteo, hidrometeo, meteo.md
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi (401)
Tematic
Cod Galben: Ger și ninsori puternice - prognoza meteo pentru 11 - 17 februarie
Dependența de condițiile meteo: Află cum influențează organismul

CNOS prezintă echipamentul sportivilor moldoveni care vor merge la Olimpiada de la Tokio

33
(reînnoit 18:04 23.06.2021)
În Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” are loc prezentarea echipamentului sportiv și ținutelor oficiale ale sportivilor moldoveni care vor participa la Jocurile Olimpice de la Tokio.

Pe 23 iunie, este sărbătorită Ziua Olimpică, unul din puținele evenimente care se organizează concomitent în peste 200 de țări ale lumii. Totodată, din 23 iunie mai rămân doar 30 de zile până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020.

Comitetul Național Olimpic și Sportiv a decis să marcheze într-un mod deosebit Ziua Mondială Olimpică. Astfel, miercuri, 23 iunie, are loc prezentarea oficială a echipamentului sportiv și ținutelor oficiale, în care vor defila sportivii noștri la ceremoniile de deschidere și închidere ale Jocurilor Olimpice.

Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
sportivi moldoveni, echipament, Tokio, Olimpiadă, CNOS
Tematic
Ziua Mondială Olimpică: Cum va fi marcată la Chișinău


Загрузка...

Cum instalează astronauții noi panouri solare pe Stația Spațială

26
(reînnoit 16:31 23.06.2021)
Noi rețele de panouri solare au fost instalate pe Stația Spațială Internațională. lucrările de montaj au durat aproape șase ore.

Astronauții NASA Shane Kimbrough și Thoma Pesce, de la Agenția Spațială Europeană (ESA), au realizat un pasaj spațial pentru instalare.

Panourile a fost instalate pe segmentul de fermă P6. Munca a durat aproape șase ore.

În timpul ieșirii anterioare în spațiu, pe 16 iunie, astronauții instalaseră parțial prima matrice solară, dar din cauza unor probleme tehnice nu au reușit să finalizeze lucrarea.

Potrivit NASA, actualele opt panouri solare ale Stației Spațiale Internaționale instalate acum aproximativ 20 de ani au arătat semne de epuizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
panouri solare, astronauți, NASA
Tematic
Imagini video inedite: Un astronaut a transmis urări de sărbători din cosmos


Загрузка...
 Comisia Electorală Centrală

CEC a lansat un Centru de apel pentru cei care au mai multe întrebări referitor la scrutin

0
(reînnoit 18:26 23.06.2021)
Cei care nu cunosc procedura de vot sau la ce secție de votare sunt arondați ca să-și exercite dreptul la vot, acum pot să sune la Centrul de Apel CEC.  Totodată, prin intermediul acestuia nu bor putea fi depuse contestații.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a lansat Centrul de Apel pentru ca cei care întâmpină anumite dificultăți și au întrebări referitoare la procesul de vot. Astfel, Centrul va funcționa în perioada 23 iunie – 13 iulie 2021.

„Alegătorii vor putea solicita Centrului de Apel informații cu privire arondarea la secții de votare, procedura de vot, și altele. Menționăm că nu pot fi depuse contestații prin intermediul Centrului de Apel”, este menționat într-un comunicat de presă CEC. 

CEC a precizat că operatorii Centrului vor acorda asistența necesară și persoanelor responsabile de gestionarea listelor electorale din cadrul autorităților publice locale, dar și membrilor organelor electorale inferioare pentru ca aceștia să aplice uniform procedurile de gestionare a Registrului de stat al alegătorilor.

Totodată, în cadrul Centrului de Apel vor activa 12 operatori. Linia de informare a Centrului de Apel va funcționa de luni până vineri, între orele 8.00 - 17.00, iar în perioada 11-13 iulie 2021 programul de lucru va fi extins până la 24 de ore pe zi.

CEC a menționat că Centrul poate fi apelat la tarif ordinar de la telefonul fix sau mobil din orice localitate a Republicii Moldova sau din afara țării.

Doritorii de a adresa întrebări pot telefona la acest număr: (+373) 22 880101. 

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, linia verde, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
Întâlnire între ambasadorul SUA și conducerea CEC în prag de alegeri: Care a fost motivul


Загрузка...