Recolta de prune în regiunea transnistreană cu ce s-au ales agricultorii

122
(reînnoit 18:57 09.09.2020)
Anul 2020 este unul complicat pentru agricultori, atât pentru cei care cultivă cereale, cât și pentru cei care cresc fructe și legume.

Directorul unei gospodării agricole din regiunea transnistreană, Iurii Diuța, afirmă că seceta a fost atât de puternică, încât producătorii agricoli au fost nevoiți să folosească o cantitate de două ori mai mar de apă pentru ca culturile să nu se usuce.

"Seceta nu a constituit o problemă pentru livada de mere. Asupra sâmburoaselor a avut un impact negativ nu seceta, ci înghețurile de primăvară care au coincis cu perioada de înflorire. Am pierdut toată recolta de persici, caise și cireșe, prunele – 50%, au fost afectate doar acele soiuri care au înflorit devreme", a declarat Iurii Diuța.  

Căpșunele însă, pe care Iurii Diuța le-a plantat pentru prima dată anul acesta pe o suprafață de 5 hectare, au fost din plin. 

Gospodăria agricolă a lui Iurii Diuța numără 1 700 de hectare de pământ, pe cea mai mare parte sunt cultivate cereale, iar pe 100 de hectare sunt livezi. 80% din fructe sunt exportate în Rusia și doar 20% pe piața transnistreană.

Firma mai efectuează exporturi sporadice în Ucraina. Iurii Diuța privește și spre piața Uniunii Europene, acolo unde sunt la mare căutare piersicile, caisele, prunele și cireșele.

Dar iată că merele sunt bine vândute doar în Rusia. El planifică să le livreze și pe piețele din Asia, dar și în Israel, acolo unde deja are semnate contracte.

Agricultorul așteaptă ca serviciile fitosanitare din Moldova și Israel să semneze acordurile de colaborare.       

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
Transnistria, Prune, recoltă
Tematic
Compensații pentru agricultorii afectați de calamități: AIPA vine cu câteva precizări

Prima ediție a show-ului „Tu ești super!” din sezonul patru

89
(reînnoit 23:02 20.09.2020)
Astăzi s-a desfășurat prima ediție a proiectului internațional „Tu ești super!” din sezonul patru. Reprezentanta Republicii Moldova, Anastasia Lisovaia, a intrat în semifinală după ce a interpretat o cunoscută piesă din repertoriul Sofiei Rotari. 

"Tu ești super!" este un concurs organizat de compania de televiziune NTV și de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik, cu sprijinul Ministerului Educației al Federației Ruse. Proiectul oferă copiilor rămași fără îngrijire părintească șansa de a-și îndeplini visele.

În noul sezon participă la show 58 de concurenți din Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia, Abhazia, Kârgâzstan, Moldova, Azerbaidjan și Estonia. Participanții vor fi evaluați de către liderul trupei „Nochnie Snaiperî” Diana Arbenina, interpetul și actorul Aleksei Vorobiov, compozitorul Igori Krutoi și interpreta Iolka. 

Moldova este reprezentată tot de Anastasia Lisovaia, care a evoluat deja pe scena proiectului „Tu ești super!” anul trecut. Tot atunci, ea a fost invitată să participe și la cel de-al patrulea sezon. 

Anterior și alți reprezentanți ai Moldovei au participat la concursul internațional. În primul sezon al competiției, publicul a fost cucerit de Cristina Covalenco, în vârstă de 16 ani, de la internatul Ceadîr-Lunga și de Anna Ierhan, în vârstă de 8 ani, de la internatul din satul Cărpineni. 

În 2017, la concursul „Tu ești super! Dansuri” Moldova a fost reprezentată de Tatiana Untilova, Olga Șumeiko și Emilia Danici de la casa de copii de tip familial din orașul Bender. 

În 2018, în al doilea sezon al proiectului „Tu ești super!” a participat Maxim Gnatiuc în vârstă de 18 ani, din orașul Bălți, care a ajuns până în semifinală. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Tu ești super, show, patru, sezon
Tematic
Concertul de la Kremlin „Tu ești super!”: Despre minuni, talente și încredere în sine
Un adevărat miracol: Vezi ce dar au primit 12 participanți la „Tu ești super” - Video


Загрузка...

VIDEO: Vizită la MOLDATSA de ziua Aviației Civile

90
(reînnoit 15:44 19.09.2020)
În contextul Zilei Aviației Civile, președintele țării Igor Dodon a vizitat Întreprinderea de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian “MOLDATSA”.

CHIȘINĂU, 19 sept. - Sputnik. Șeful statului a discutat cu angajații MOLDATSA despre problemele cu care se confruntă ramura. 

"Am menționat importanța pe care o acordă actuala guvernare bunei funcționări a Aviației Civile naționale și asigurării securității aeronautice, subiectul respectiv fiind discutat de mai multe ori, inclusiv în cadrul Consiliului Suprem de Securitate", a precizat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Șeful statului a remarcat că acest sector a fost grav afectat de pandemia COVID-19.

"În pofida acestui fapt, în perioada stării de urgență, Aviația Civilă a asigurat transportarea dispozitivelor medicale, a medicilor și pacienților, a făcut posibilă reîntregirea multor familii, lucru pentru care am exprimat recunoștință și respect în numele întregii societăți", a menționat Igor Dodon.

În context, președintele a solicitat lucrătorilor din aviația civilă să își continue eforturile pentru a atinge și a menține cele mai înalte standarde profesionale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
avioane, președinte
Tematic
Mesajul lui Igor Dodon adresat personalului Aviației Civile
Galerie foto: Munca la înălțime - între pasiune și risc


Загрузка...