Sputnik Matinal cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă

21
(reînnoit 08:03 08.09.2020)
Ziua Mondială a ştiinţei de carte. Despre începutul anului de studii în Universităţile din Moldova  vorbim cu Grigore Belostecinic, rectorul ASEM.

În ajunul Zilei Mondiale a Frumuseţii vorbim despre dans şi perseverenţă. Cum începe această toamnă Federaţia Dansului Modern şi de Estradă ne spune Victoria Basiul, preşedinta Federaţiei Dansului Modern şi de Estradă, căreia îi zicem azi – La mulţi ani! Premieră muzicală! În studioul nostru vine cu o premieră muzicală “Viaţa” interpreta Rodica Ciobanu.  De Ziua Mondială a Literaturii vorbim cu poeta Radmila Popovici Paraschiv despre creație, sursa de insprație și rolul literaturii în societatea modernă.

21

Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Iurie Ciocan, consultant internațional

23
(reînnoit 17:20 01.10.2020)
Invitatul emisiunii „Contrapunct” este, fostul președinte CEC, actualmente consultant internațional în domeniul electoral și consultant în domeniul reorganizării instituțiilor, Iurie Ciocan.

Discutăm cu  consultantul internațional în domeniul electoral și consultant în domeniul reorganizării instituțiilor, Iurie Ciocan despre alegerile prezidențiale și despre o eventuală reorganizare teritorial-administrativă după scrutinul prezidențial.

23


Загрузка...

Emisiunea ”Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă

24
(reînnoit 14:31 01.10.2020)
Gala Excelenței Muzicale a ajuns la a ediția a doua. Aceasta va fi găzduită de Palatul Național, în seara de astăzi, 1 octombrie. Cu prilejul Zilei Mondiala a Muzicii – vorbim despre acest eveniment cu Svetlana BIVOL, Președintele Uniunii Muzicienilor din RM

Filarmonica – a  fost  Casa mea. După ce  acum. Ani Orchestra de muzică populară «Folclor» s-a pomenit pe drumuri, Filarmonica Națională i-a oferit acoperiș. Acum și această casă  a fost mistuită de flăcări.  Ce emoții trăiește conducătorul Orchestrei, Maestrul Petre Neamțu- aflăm la  Sputnic-Matinal.

A luat sfârșit Concursul Național  «Povestitorii satului», la care au participat  circa 200 de povestitori amatori – copii si maturi, care  și-au confruntat talentul la bancuri, istorii vesele, dialoguri hazlii, vorbe de duh etc. Despre semnificația acestei competiții, despre valoarea acestui gen de creație populară discutăm cu președintele juriului acestui concurs – Tudor COLAC, Doctor în Etnologie, maestru în Arte.

24


Загрузка...
Ursula von der Leyen

UE pedepsește Londra: infringement împotriva Marii Britanii

0
(reînnoit 21:58 01.10.2020)
Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Marii Britanii cu privire la noua lege britanică privind piaţa internă, semn că epoca post-Brexit este încă plină de necunoscute.

BRUXELLES, 1 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat astăzi lansarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere. Penalizarea Londrei are legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă.

”În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement. Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere”, a anunțat Ursula von der Leyen.

Marea Britanie beneficiază acum de un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii Comisiei Europene.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marea Britanie, Londra, UE
Tematic
Crimă şocantă la Londra: Adolescent înjunghiat mortal în plină zi


Загрузка...