Ambulanțele din Moldova cele mai rapide

77
(reînnoit 11:34 29.08.2020)
În prima jumătate a anului, Serviciul Național Unic 112 a recepționat și procesat 1 322 907 apeluri. Apelurile de urgenţă reale reprezintă 41,26 %, iar dintre acestea cele mai multe au fost gestionate de Serviciul de Ambulanţă - 73,80%.

CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. În Republica Moldova, istoria asistenței medicale urgente începe cu data de 4 septembrie 1944, când a fost deschisă prima Stație de Salvare în orașul Chișinău.

În anul 2003, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă a fost reorganizat, în conformitate cu prevederile Hotarârii de Guvern cu privire la crearea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă din Moldova. Ulterior, pe 1 octombrie 2015, a fost restructurat în Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. 

Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească este împărțit în cinci zone operaționale, care corespund teritorial următoarelor zone geografice ale Republicii Moldova și anume: municipiul Chișinău, Centru,  Nord,  Sud, UTA Găgăuzia.

Rețeaua subdiviziunilor CNAMUP este reprezentată de către 41 de substații AMU, amplasate în municipii și orașe și 95  de puncte AMU amplasate în localități rurale.

Din momentul fondării CNAMUP, în scopul sporirii accesibilității populației din localitățile rurale la servicii de asistență medicală urgentă de calitate, au fost deschise 7 puncte AMU noi în localitățile Mălăiești - Orhei, Brănești - Orhei, Fetești - Edineț, Ciutulești - Florești, Stoicani - Soroca, Pripeceni - Rezina, Grozești - Nisporeni.

De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparație capitală a 10 substații AMU și 14 puncte AMU. Au fost construite din temelie și deschise edificiul substației AMU Cimișlia și edificiile a 4 puncte AMU. 

Actualmente, personalul încadrat în activitatea CNAMUP constituie circa 4000 de persoane, inclusiv circa 400 de medici de urgență, 1400 de asistenți medicali de urgență, 700 de infirmieri și alt personal din substațiile și punctele AMU amplasate pe teritoriul Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
serviciul 112, apel la 112, ambulanță

Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Iurie Ciocan, consultant internațional

23
(reînnoit 17:20 01.10.2020)
Invitatul emisiunii „Contrapunct” este, fostul președinte CEC, actualmente consultant internațional în domeniul electoral și consultant în domeniul reorganizării instituțiilor, Iurie Ciocan.

Discutăm cu  consultantul internațional în domeniul electoral și consultant în domeniul reorganizării instituțiilor, Iurie Ciocan despre alegerile prezidențiale și despre o eventuală reorganizare teritorial-administrativă după scrutinul prezidențial.

23


Загрузка...

Emisiunea ”Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă

25
(reînnoit 14:31 01.10.2020)
Gala Excelenței Muzicale a ajuns la a ediția a doua. Aceasta va fi găzduită de Palatul Național, în seara de astăzi, 1 octombrie. Cu prilejul Zilei Mondiala a Muzicii – vorbim despre acest eveniment cu Svetlana BIVOL, Președintele Uniunii Muzicienilor din RM

Filarmonica – a  fost  Casa mea. După ce  acum. Ani Orchestra de muzică populară «Folclor» s-a pomenit pe drumuri, Filarmonica Națională i-a oferit acoperiș. Acum și această casă  a fost mistuită de flăcări.  Ce emoții trăiește conducătorul Orchestrei, Maestrul Petre Neamțu- aflăm la  Sputnic-Matinal.

A luat sfârșit Concursul Național  «Povestitorii satului», la care au participat  circa 200 de povestitori amatori – copii si maturi, care  și-au confruntat talentul la bancuri, istorii vesele, dialoguri hazlii, vorbe de duh etc. Despre semnificația acestei competiții, despre valoarea acestui gen de creație populară discutăm cu președintele juriului acestui concurs – Tudor COLAC, Doctor în Etnologie, maestru în Arte.

25


Загрузка...
Ursula von der Leyen

UE pedepsește Londra: infringement împotriva Marii Britanii

0
(reînnoit 21:58 01.10.2020)
Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Marii Britanii cu privire la noua lege britanică privind piaţa internă, semn că epoca post-Brexit este încă plină de necunoscute.

BRUXELLES, 1 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat astăzi lansarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere. Penalizarea Londrei are legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă.

”În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement. Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere”, a anunțat Ursula von der Leyen.

Marea Britanie beneficiază acum de un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii Comisiei Europene.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marea Britanie, Londra, UE
Tematic
Crimă şocantă la Londra: Adolescent înjunghiat mortal în plină zi


Загрузка...