VIDEO Inaugurarea Consulatului General al Turciei la Comrat

65
Cine sunt cei care vor putea beneficia de serviciile Consulatului General al Turciei, care a fost deschis la Comrat.

CHIȘINĂU, 27 aug - Sputnik. La ceremonia de inaugurare au participat persoane oficiale din ambele state Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că Turcia este un partener strategic al Moldovei  

”Această zi este una deloc simplă și foarte importantă pentru autonomia găgăuză. Ceea e se întâmplă astăzi constituie o mare încredere acordată Găgăuziei noastre de Moldova și Turcia. Vă doresc pace, fericire și prosperitate. Sunt sigură că veți reuși”, a precizat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

La inaugurare a fost prezent și șeful diplomației turcești, Mevlüt Cavușoglu.

”Inaugurarea Consulatului General al Turciei în Comrat a coincis cu sărbătorirea zilei Independenței Republicii Moldova. Și u vreau să vă felicit cu acest prilej. Pentru noi este importantă dezvoltarea economică și stabilitatea Moldovei. Noi vrem să avem o Găgăuzie puternică în cadrul unei Moldove puternice”, a precizat șeful diplomației turcești, Mevlüt Cavușoglu.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a precizat că autonomia găgăuză a devenit o platformă de cooperare și de prietenie între cele două țări. 

”Datorită eforturilor noastre, cetățenii Moldovei și ai Turciei pot să facă liber comerț și să călătorească în ambele state fără vize, chiar cu buletinele. Noi dezvoltăm relații de parteneriat și la nivel local” a declarat Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.

De serviciile Consulatului General al Turciei vor putea beneficia nu doar locuitorii autonomiei Găgăuze, dar și ai întregii regiuni de sud a Republicii Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
video
Tematic
Încă un consulat al Republicii Moldova în Rusia

Restabilirea relațiilor între Rusia și Moldova: negocieri între Putin și Dodon

41
Președintele Rusiei Vladimir Putin a purtat negocieri cu omologul său moldovean Igor Dodon în cadrul unei conferințe video.

Liderii celor două state au discutat despre relațiile bilaterale și problemele parteneriatului strategic.

În special, a fost abordată problema combaterii pandemiei coronavirusului, dar s-a vorbit și despre ajutorul umanitar pe care Rusia îl va oferi întreprinderilor agrare moldovenești afectate de secetă.

De asemenea, Igor Dodon i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru disponibilitatea Moscovei de a oferi Chișinăului un credit în valoare de 200 de milioane de euro pentru sprijinirea economiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Dodon, Putin, negocieri
Tematic
Putin: Rusia va sprijini financiar fermierii moldoveni


Загрузка...

Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia înceteze focul și se înțeleagă

52
(reînnoit 15:48 29.09.2020)
În Nagorno-Karabah situația s-a acutizat la maxim. Pe 27 septembrie au izbucnit ciocniri armate în republica nerecunoscută. Părțile aflate în conflict - Azerbaidjanul și Armenia - se acuză reciproc de provocări.

Ambele țări au declarat că inamicul a atacat și că au fost nevoite să recurgă la o contra-operațiuni. Ciocnirile duc la moartea militarilor și a civililor.

În Karabah nu a mai existat o situație atât de încordată din 1994 - atunci ciocnirile deschise s-au calmat. Dar confruntarea a continuat.

Din punct de vedere legal, Nagorno-Karabah este pământ al Azerbaidjanului, deși în 1991, în urma unui referendum, republica și-a declarat independența. Dar deocamdată independența RNK nu a fost recunoscută în lume.

Din punct de vedere istoric, în Nagorno-Karabah locuiesc în principal armeni. Despre agravarea actuală a situației din regiune aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
Armenia, Azerbadjan, Karabah
Tematic
Azerii au preluat controlul asupra a 6 localități din Karabah


Загрузка...
Nikol Pașinean

Premierul Armeniei acuză Turcia de implicare în conflictul cu Azerbaidjan

0
(reînnoit 21:03 29.09.2020)
Premierul Armeniei declară că este amenințată existența poporului armean, iar Turcia este implicată în conflict. Președintele Azerbaidjanului neagă orice participare a militarilor turci.

BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Agravarea conflictului din Karabahul de Munte pune în pericol însăți existența poporului armean, a declarat prim-ministrul țării, Nikol Pașinean, la postul de televiziune Rossiya 1.

Acesta a cerut comunității internaționale să condamne acțiunile Azerbaidjanului și Turciei și a solicitat Ankarei “să plece din regiune”.

“Prezența militară a Turciei în Caucazul de Sud nu promite nimic bun”, a spus premierul armean.

Totodată, șeful guvernului Armeniei susțiune că Turcia este implicată, de facto, în conflict.

“E o nuanță foarte importantă – Turcia este implicate în acest proces”, a declarat Pașinean.

“Potrivit unor informații certe, instructorii militari și militari de rang înalt se află acum în punctele de comandă din Azerbaidjan și pe alocuri chiar conduc acțiunile militare”, a adăugat premierul Armeniei.

Pe de altă parte, președintele azer, Ilham Aliev, a infirmat declarațiile părții armene, negând orice participare a Turciei în conflict.

“Suntem recunoscători statului și poporului turc pentru solidaritatea și susținerea acordată nouă. Turcia nu participă în nicio altă calitate în acest conflict. Toate zvonurile potrivit cărora Turcia este parte a conflictului, răspândite de partea armeană, au un caracter provocator sau, cum s-ar spune acum, sunt niște fake news”, a declarat liderul azer la postul de televiziune Rossiya 1.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”.

Nagorno-Karabah: Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă?
© Sputnik / RUPTLY / TV/Государственные учреждения Азербайджана и Армении

Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, a spus că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert, și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armenia, premier


Загрузка...