Târg dulce în Capitală: Cât costă mierea și cu ce noutăți au venit apicultorii

298
(reînnoit 15:26 19.08.2020)
Mai mulți apicultori din țară participă în aceste zile la un târg în centrul Capitalei. În acest an, mierea este cu 30 la sută mai puțină, iar prețurile au crescut cu până la 20 de lei pentru un kilogram.

CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Apicultorii din toată țara și-au dat întâlnire la un târg dulce organizat în centrul Capitalei. Începând de astăzi și până în data de 23 august, toți iubitorii de miere sunt așteptați la eveniment ca să-și facă provizii. Vizitatorii au posibilitate să guste mierea și să cumpere produsele care le sunt pe plac direct de la producători.

Apicultorii se plâng că practic nu au strâns miere de salcâm, iar din alte flori producția este mai puțină cu 30%. Asta s-a întâmplat din cauza înghețurilor de primăvară și a secetei.

''Ca anul acesta nici părinții, nici buneii nu au văzut așa an greu niciodată. Foarte puțină miere, anul acesta practic nu-i. Totuși, din ce am reușit să adunăm, am adus la târg miere de tei și flori. Sperăm să vină cât mai mulți cumpărători'', susține apicultorul Nicolae Jomiru.

Și prețurile au crescut cu până la 20 de lei pentru un kilogram. Totuși, cumpărătorii spun că nu-i sperie acest fapt. 

 ''Am procurat miere de tot felul, adică pentru răceală, pentru tensiune, pentru liniștire. Prețurile sunt un pic mai mari, dar și muncă este multă'', a spus o cumpărătoare. 

Prețul unui kilogram de miere variază între 70 și 150 de lei, cea mai scumpă fiind mierea de salcâm, care, de altfel, este încă de anul trecut, din rezervă. Târgul se va încheia duminică, iar oamenii sunt așteptați atât în Scuarul Catedralei, cât și la Teatrul de Operă și Balet.

Anterior Sputnik a relatat că din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani. Printre motive sunt: seceta, apoi înghețurile și temperaturile scăzute în luna mai, nespecifice pentru această perioadă a anului.

Apicultorul Constantin Stegărescu din Călărași a declarat că recolta din anul acesta va acoperi doar necesitățile familiei lui. Pentru ca albinele să supraviețuiască, va fi nevoie de alimentarea lor cu sirop de zahăr.

Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a confirmat că acest an a fost unul dezastruos pentru această sferă.

“Probabil, guvernul ar trebui să anunțe acest sezon unul arid și să întreprindă anumite măsuri de urgență. Dacă apicultorii nu vor primi vreun ajutor în acest an din partea satului, atunci în continuare oamenii nu vor mai avea dorința de a se înregistra în calitate de agenți economici”, a subliniat expertul.

O altă problemă actuală este decesul în masă a albinelor în întreaga lume. Doar în anul 2015, pe teritoriul SUA au pierit aproximativ 40 la sută din coloniile de albine, iar în Europa populația acestora s-a redus cu aproximativ 12 la sută.

Moldova a rămas fără miere: cel mai prost an pentru apicultori

Unul din motivele de bază a acestui fenomen este utilizarea chimicalelor toxice și a pesticidelor împotriva insectelor dăunătoare. De asemenea, albinele nu au imunitate la bolile și paraziții periculoși, apăruți din cauza încălzirii globale.

Dacă ritmurile mortalității albinelor se vor menține (peste 20 la sută anual) atunci aceste insecte ar putea dispărea cu desăvârșire în 2035. Acest lucru poate provoca o foamete în întreaga lume pentru că vor dispărea plantele polenizate de albine. În consecință, urmând lanțul vor dispărea și animalele ierbivore.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

298
Tagurile:
târg, miere
Tematic
Moldova ar putea rămâne fără miere în acest an: Cum supraviețuiesc apicultorii - Foto
Cel mai prost an pentru apicultori: Producătorii de miere cer ajutor din partea statului

Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin şi Dumitru Chitoroagă

21
(reînnoit 08:33 26.10.2020)
Astăzi la Sputnik Matinal vom dialoga cu: Dinu Țurcanu, prorector UTM, Luigi Savoia, fondatorul portalului “Moldova în progres”și interpretul de muzică ușoară Ricu Vodă.

UTM își propune să formeze cea mai performantă rețea universitară de internet. Detalii ne oferă Dinu Țurcanu, prorector UTM. De ce își dorește să  fie cetățean al Republicii Moldova ne spune italianul Luigi Savoia, fondatorul portalului “Moldova în progres”, cel care azi va  depune jurământul. Cunoscutul interpret Ricu Vodă, mai bine de 2 decenii rămâne în topul preferinţelor. Care este secretul aflăm de la el în această dimineaţă, când, sperăm să fim printre primii care îi urează: La mulţi ani!

21


Загрузка...

Semifinala show-ului „Tu ești super!” din sezonul patru

33
(reînnoit 19:44 25.10.2020)
Astăzi se desfășoară semifinala proiectului internațional „Tu ești super!” din sezonul patru.

"Tu ești super!" este un concurs organizat de compania de televiziune NTV și de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik, cu sprijinul Ministerului Educației al Federației Ruse. Proiectul oferă copiilor rămași fără îngrijire părintească șansa de a-și îndeplini visele.

33


Загрузка...
Serghei Lavrov

Lavrov a comentat sancțiunile UE legate de cazul Navalnîi

0
(reînnoit 16:50 27.10.2020)
Sancțiunile antirusești ale Bruxellesului în legătură cu cazul lui Navalnîi arată incapacitatea UE de a aprecia la justa valoare ceea ce se întâmplă, consideră Lavrov.

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Sancțiunile initiate de Germania și Franța din cauza incidentului cu Aleksei Navalnîi demonstrează incapacitatea Uniunii Europene de a aprecia la justa valoare ceea ce se întâmplă, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Pe 15 octombrie, Bruxellesul a adoptat o serie de măsuri restrictive împotriva a șase ruși și a unui institut de cercetare, iar Moscova a promis că va reacționa simetric.

Lavrov a amintit de “refuzul arogant” al Berlinului de a oferi răspunsuri la o multitudine de solicitări ale Procuraturii Generale a Rusiei în cazul lui Navalnîi. În opinia șefului diplomației ruse, acest comportament contravine angajamentelor Germaniei în cadrul Convenției Europene cu privire la ajutorul reciproc în cazurile penale.

“În loc să respecte acest document juridic internațional, reprezentanții Germaniei și Franței au inițiat o nouă porție de sancțiuni nelegitime ale UE în raport cu niște cetățeni ruși. Acest lucru este regretabil și demonstrează în mod evident (...) dorința (Bruxellesului n. r.) de a se plasa în afara legii”, a declarat Lavrov într-un interviu oferit ziarului croat “Večernji list”.

Potrivit lui, atacurile antirusești ale colegilor occidentali care au uitat ce înseamnă diplomația și care au decăzut la nivelul unei grosolănii banale nu vor fi trecute cu vederea de Moscova.

Diplomatul a menționat că Washingtonul și Bruxellesul și-au dublat eforturile de frânare a dezvoltării Rusiei. În același timp, nu oferă niciun fel de probe în sprijinul acuzațiilor aduse Moscovei.

Lavrov și-a exprimat speranța că partenerii europeni vor da dovadă de rațiune și capacitate de a aprecia consecințele pe termen lung pentru reluarea unui dialog.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, caz, UE, sancțiuni
Tematic
De ce Lavrov a promis că va întrerupe comunicarea cu liderii europeni


Загрузка...