Admiterea 2020: Ce avantaje oferă studiile la Universitatea de Stat din Cahul

30
(reînnoit 07:32 23.07.2020)
În cadrul Universității de Stat din Cahul activează 106 profesori cu grade didactice și științifice. Universitatea are relațiile de strânsă cooperare cu o serie de instituții de învățământ superior din țară și de peste hotare.

Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul pregătește specialiști din sudul țării în diverse domenii. Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” are trei facultăți. Facultatea de Filologie și Istorie, Facultatea de Drept și Administrație Publică și Facultatea de Economie, Inginerie și Științe Aplicate.

”În laboratorul de chimie și microbiologie își desfășoară activitățile de studii studenții de la specialitatea Inginerie și Management în Industria Alimentară. În acest laborator se desfășoară orele de microbiologie generală. Microbiologia alimentelor și chimia generală, chimia fizică coloidală și analize fizico-chimice. În anul doi studenții mai realizează și orele de laborator de la disciplina chimia alimentelor,” a declarat profesorul universitar, Liliana Șeremet. 

Univeritatea dispune de săli de studii și laboratoare dotate cu tehnica necesară pentru ca studenții să însușească cât mai bine orele. 

”Acesta este laboratorul de tehnologii în industria alimentară în care își desfășoară orele de laborator studenții de la specialitatea Inginerie și Management în Industria Alimentară. Tehnologiile pe care le studiază sunt tehnologii în industria laptelui și a cărnii. Tehnologia produselor de panificație, produselor zaharoase conserve vegetale și alte tipuri de produse. În planul de învățământ al studenților există câte 30 de ore de seminar și laborator. Aici sunt desfășurate toate activitățile, plus proiectarea de produse noi în cadrul disciplinei de proiectare de produse noi în industria alimentară”, a declarat profesorul universitar, Liliana Șeremet. 

În cadrul Universității de Stat din Cahul activează 106 profesori cu grade didactice și științifice. Universitatea are relațiile de strânsă cooperare cu o serie de instituții de învățământ superior din țară și de peste hotare. Universitatea a beneficiat de mai multe granturi europene pentru dezvoltarea instituțională și creșterea calității studiilor.

Admiterea 2020 este un proiect realizat în comun de Sputnik Moldova și Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Moldova (UNSTM).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
studii, Admiterea 2020
Тема:
Admiterea-2020: Subiecte video (38)
Tematic
„Scutul dacilor 2020”: Un eveniment care a avut loc la Cahul – Video

Cum supraviețuiesc satele Moldovei fără apă potabilă

46
Apa potabilă este un lux pentru sute de localități din Republica Moldova. Oamenii care trăiesc în ele sunt nevoiți să facă mari eforturi pentru a o dobândi.

Satul Răciula din raionul Călărași este un exemplu care arată cum sunt nevoiți locuitorii Moldovei să lupte pentru apa potabilă. În fiecare zi, din an în an, ei trebuie să facă eforturi pentru a-și satisface această nevoie vitală. Din 200 de fântâni doar în două apa este bună de băut.

„În fântânile din partea centrală a satului, din cauza surselor de poluare, apele nu corespund cerințelor pentru a fi folosite pentru băut sau alimentație”, a declarat pentru Sputnik Moldova primarul satului Răciula Maria David. 

În partea de sus a satului în fântâni nu există apă deloc

„Aici pe deal este foarte rău cu apa. Pentru băut și gătit aducem din vale sau cumpărăm de la magazin”, a declarat un localnic. 

Autoritățile intenționează să restabilească vechea fântână arteziană și să instaleze apeduct. Valoarea proiectului este de 7,4 milioane de lei, iar autoritățile au găsit doar o treime din sumă.

Răciula este unul dintre cele 724 de sate din Moldova care nu au apeduct.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
apă, Moldova, sate
Tematic
Recolta de floarea-soarelui a fost compromisă de secetă: Prețul semințelor este mai mare


Загрузка...

Seceta în Moldova: Dispar râuri și lacuri

153
(reînnoit 08:53 18.09.2020)
Din cauza secetei îndelungate, în 2020, în Republica Moldova seacă râurile și lacurile. Deja astăzi, după rezervele de apă, țara noastră se află la nivelul unor țări africane.

Ecologii spune că, dacă astăzi nu va fi schimbată situația și atitudinea privind utilizarea apei, atunci în următorii ani, de pe harta hidrologică a Republicii Moldova vor dispărea pentru totdeauna un șir de râuri și lacuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

153
Tagurile:
lacuri, in rauri, Moldova se usuca, secetă hidrologică, secetă


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...