Drumul din Siria spre Republica Moldova: Povestea femeii care a ajuns acasă după șase ani

3018
(reînnoit 13:41 20.07.2020)
O femeie din Republica Moldova a revenit în țară după șase ani și jumătate de viață grea în Siria. Ea a ajuns în această seară pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Natalia Barkal şi cei patru copii ai săi, deținuți în tabăra pentru refugiați „Al Hawl” de la începutul anului 2019, au simțit la propriu legătura cu pământul natal.

Natalia este o femeie din Republica Moldova care, în 2013, împreună cu soțul ei de origine siriană, au decis să părăsească țara noastră și să meargă în Siria, în provincia Aleppo. În 2017, Natalia a rămas fără soț, iar copiii fără tată. Acesta a fost ucis în urma acțiunilor militare din zonă.

După șase ani și jumătate trăiți în Siria, Natalia Barkal și cei patru copii minori ai ei au revenit acasă în această seară, în urma unei operațiuni de repatriere realizate la indicația șefului statului.

La Aeroportul Internațional Chișinău, familia a fost întâmpinată cu emoții de nedescris de mama femeii, dar și de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care s-a implicat în această situație pentru a face posibilă repatrierea moldovenilor. Această operațiune de repatriere, care a durat mai bine de un an și jumătate, a fost posibil datorită acțiunilor comune ale Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova şi Serviciul de Informații al Turciei, activitatea căruia a fost ghidată nemijlocit de Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.

Însărcinatul cu Afaceri ad-interim al Ambasadei Turciei de la Chişinău, Esra Şen, a declarat pentru Sputnik Moldova că Republica Turcia este gata mereu să susțină Republica Moldova în astfel de cazuri.

Este deja al doilea caz când serviciile speciale ale Republicii Moldova în colaborare cu colegii din Turcia reușesc să desfășoare astfel de operațiune de salvare, prima fiind cea realizată în decembrie 2019, când a fost repatriată din Siria o altă familie originară din Republica Moldova.

De precizat că, anterior, președintele Igor Dodon a ajutat și la repatrierea Nataliei Zabun, o moldoveancă stabilită în Siria în 2015. La începutul anului trecut, soțul ei a decedat, iar ea și cei doi copii ai săi au ajuns în tabăra pentru refugiați în care condițiile de trai erau extrem de dificile. În decembrie 2019, Natalia și cei doi minori au revenit acasă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3018
Tagurile:
Siria, repatriere, moldoveancă
Tematic
Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria

Cum supraviețuiesc satele Moldovei fără apă potabilă

45
Apa potabilă este un lux pentru sute de localități din Republica Moldova. Oamenii care trăiesc în ele sunt nevoiți să facă mari eforturi pentru a o dobândi.

Satul Răciula din raionul Călărași este un exemplu care arată cum sunt nevoiți locuitorii Moldovei să lupte pentru apa potabilă. În fiecare zi, din an în an, ei trebuie să facă eforturi pentru a-și satisface această nevoie vitală. Din 200 de fântâni doar în două apa este bună de băut.

„În fântânile din partea centrală a satului, din cauza surselor de poluare, apele nu corespund cerințelor pentru a fi folosite pentru băut sau alimentație”, a declarat pentru Sputnik Moldova primarul satului Răciula Maria David. 

În partea de sus a satului în fântâni nu există apă deloc

„Aici pe deal este foarte rău cu apa. Pentru băut și gătit aducem din vale sau cumpărăm de la magazin”, a declarat un localnic. 

Autoritățile intenționează să restabilească vechea fântână arteziană și să instaleze apeduct. Valoarea proiectului este de 7,4 milioane de lei, iar autoritățile au găsit doar o treime din sumă.

Răciula este unul dintre cele 724 de sate din Moldova care nu au apeduct.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
apă, Moldova, sate
Tematic
Recolta de floarea-soarelui a fost compromisă de secetă: Prețul semințelor este mai mare


Загрузка...

Seceta în Moldova: Dispar râuri și lacuri

152
(reînnoit 08:53 18.09.2020)
Din cauza secetei îndelungate, în 2020, în Republica Moldova seacă râurile și lacurile. Deja astăzi, după rezervele de apă, țara noastră se află la nivelul unor țări africane.

Ecologii spune că, dacă astăzi nu va fi schimbată situația și atitudinea privind utilizarea apei, atunci în următorii ani, de pe harta hidrologică a Republicii Moldova vor dispărea pentru totdeauna un șir de râuri și lacuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
lacuri, in rauri, Moldova se usuca, secetă hidrologică, secetă


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...