Recolta de grâu, extrem de mică: Mărturiile unui agricultor - Video

149
(reînnoit 13:06 14.07.2020)
În Republica Moldova procesul de recoltare a grâului este în toi. În comparație cu anul agricol 2018-2019, în acest an, recolta este în descreștere, fiind afectată de secetă și înghețurile din primăvară.

În 2020, Ministerul Agriculturii prognozează o recoltă de grâu de aproximativ 600 de mii de tone - de două ori mai mică decât în anul precedent. În anul 2019, recolta a fost de 1,13 milioane de tone.

Agricultorul Ion Balan din raionul Cantemir spune că seceta și înghețurile din primăvară au afectat productivitatea la hectar, iar recolta este mai slabă decât în anii precedenți.

"În primul rând, a influențat foarte mult seceta. Nu am avut ploi mai mult de opt luni de zile, începând cu sfârșitul lunii septembrie până în iunie. Cu toate acestea, aplicând toate măsurile tehnologice agrotehnice moderne care există, am reușit să avem o recoltă de la 3,5 tone până la 4,5 tone la hectar, în funcție de câmp și de localitate. Lucrăm terenurile din trei-patru localități din zona raionului Cantemir. Ploile, anul acesta, au căzut mai mult local. Acolo unde au căzut mai multe ploi, este o recoltă mai mare, unde mai puține - avem și rezultate mai proaste", a declarat într-un interviu pentru Sputnik agricultorul Ion Balan.

Potrivit lui, în acest an, recolta este cu 30 de procente mai mică decât în anul trecut. Agricultorul spune că în 2019 a recoltat peste 5 tone de grâu la hectar, orz - în jur de 4 tone la hectar și rapiță în jur de 3 tone la hectar. În acest an sunt însă cu totul alte rezultate.

"Suntem în a doua jumătate a sezonului de recoltare. Am recoltat orzul - 2,5 tone la hectar, rapița pe o suprafață de 100 de hectare - cu 2,6 tone la hectar și grâul - avem un câmp unde am recoltat 4,5 tone, iar aici recoltăm 3,8 tone la hectar", a spus el.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, în anul agricol 2019-2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 415 mii de hectare. Seceta și înghețurile au afectat circa 215 mii de hectare: în proporție de 25% în nordul țării și de tocmai 60-80% în centru și sud.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
înghețuri, secetă, agricultor, grâu, recoltă
Тема:
Protestele agricultorilor – revendicări și soluții (87)

Polițiștii moldoveni, dotați cu 52 de mașini de teren noi

49
(reînnoit 15:56 22.09.2020)
Astăzi, în Capitală, în cadrul unei ceremonii festive, au fost repartizare a 52 de automobile pentru grupele operative de urmărire penală din cadrul unităților teritoriale ale Poliției și municipiul Chișinău.

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Sergiu Paiu, a declarat în cadrul ceremoniei festive că această achiziție va acoperi practic deficitul de mașini de teren pe car îl avea până în prezent Poliția din Republica Moldova.

"Poliția primește în dotare 52 de autospeciale operaționale de terne, destinate îmbunătățirii capacității de reacționare la apelurile de urgență și modernizarea poliției. Cu aceste vehicule acoperim 90 de procente din numărul total de automobile de teren necesare poliției. Aceste mașini vor ajunge în toate raioanele țării, acolo unde se atestă un deficit al lor", a declarat șeful Inspectoratului General de Poliție.

Sergiu Paiu spune că scopul achiziției este să se sporească numărul patrulelor și să se intervină la apelurile de urgență în timp cât mai util și operativ în orice colț al Republicii Moldova, indiferent de condițiile meteo.

Din cele 52 de automobile pentru Poliție, 11 vor fi repartizate în Chișinău, celelalte la inspectoratele de poliție din țară. Automobilele sunt de model Dacia Duster.

Valoarea totală a achiziției de mașini este de 20 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49


Загрузка...

VIDEO: Militar NATO, la exerciții - am venit împușcăm

190
(reînnoit 16:21 22.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie.

Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre.

Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
Georgia, NATO, exerciții
Tematic
Expert militar: Reacția Rusiei la provocări irită NATO
Este capabil sistemul unificat de apărare antiaeriană al CSI să se opună provocărilor NATO


Загрузка...
Soare deasupra orașului

Câte zile mai trebuie așteptăm până vor veni ploile

0
(reînnoit 20:36 22.09.2020)
Ne așteptăm ca vremea să se răcească, dar meteorologii anunță totuși temperaturi în creștere. În același timp, spre sfârșitul săptămânii vor cădea ploi.

CHIȘINĂU, 23 sept - Sputnik. Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până +23..+26 de grade Celsius în nord, +24..+27 de grade în centru și +25..+28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.

Prognoza meteo pentru 23-29 septembrie
Prognoza meteo pentru 23-29 septembrie

Vreme secetoasă și maxime de până la 30 de grade Celsius vom avea și în următoarele zile. Totuși, începând cu 26 septembrie sunt anunțate ploi în regiunile de nord și centru ale țării. În urma precipitațiilor, termometrele vor indica între 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud, potrivit celei mai recente prognoze meteo.

Codul Portocaliu și Codul Galben de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Codul Portocaliu de secetă hidrologică a fost instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) pentru râurile mici din bazinul inferior al râului Răut și bazinele râurilor Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul.

Codul Galben de secetă hidrologică a fost anunțat pentru râul Prut, pe sectorul Criva – Costești și pentru râurile mici și bazinele acvatice din țară. Până pe 25 septembrie este în vigoare și Codul Galben de pericol excepțional de izbucnire a incendiilor din cauze naturale, ca efect al secetei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
temperaturi, Prognoze, meteo
Tematic
Echinocțiul de toamnă: Ce se întâmplă astăzi cu ziua-lumină
Echinocțiul de toamnă – începutul toamnei astronomice: Obiceiuri, tradiții, superstiții


Загрузка...