Inundații în Moldova: De-a lungul Nistrului și Prutului sunt construite diguri și baraje

522
(reînnoit 21:40 28.06.2020)
În Moldova au loc lucrări de consolidare a digurilor și altor construcții pentru a proteja localitățile de inundații. În orașul Vadul lui Vodă din municipiul Chișinău apa s-a apropiat însă deja de pensiunile turistice. Salvatorii au fost nevoiți să intervină de urgență.

Apa în râurile Prut și Nistru s-a ridicat la un nivel periculos, iar angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență construiesc baraje.

Este important să nu fie admisă inundarea caselor și grădinilor. 

Au avut însă de suferit deja pensiunile din apropierea orașului Vadul lui Vodă. Salvatorii construiesc baraje din saci de polipropilenă umpluți cu nisip. Apa este pompată cu ajutorul furtunurilor. Barierele de protecție sunt ridicate din construcții metalice impermeabile.Lungimea barajului temporar în această zonă este de peste un kilometru.

Posturile staționare monitorizează nivelul apei în râurile Prut și Nistru. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că nivelul apei în râurile Prut și Nistru a început să scadă. Totuși, pericolul inundațiilor persistă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

522
Tagurile:
baraj, dig, Prut, Nistru, Moldova, inundații
Тема:
Pericol de inundații în Moldova – autoritățile se mobilizează (23)
Tematic
Inundații de amploare în vestul Ucrainei - Foto
Inundații după ploi: Militarii îi ajută pe oameni - Foto

Emisiunea ”Intersecții” cu Andrei Porubin

24
(reînnoit 12:00 07.07.2020)
Actorul de teatru și film Igor Chistol a cunoscut momente adevărate de glorie pe scenele teatrelor din Chișinău. Însă popularitatea lui a trecut demult hotarele Moldovei.

Actorul de teatru și film Igor Chistol a cunoscut momente adevărate de glorie pe scenele teatrelor din Chișinău. Însă popularitatea lui a trecut demult hotarele Moldovei. Actorul strălucește pe ecranele televiziunilor din Rusia și continuă să joace în teatrele din Moscova, dar și să se filmeze în pelicule de cinema. Cum a reușiut să se afirme pe cele mai mari scene din Rusia un tânăr moldovean, ce are de învățat cultura Republicii Moldova de la colegii din Federația Rusă, cine a fost persoana care l-a promovat la Moscova, de ce în Rusia se simte ca acasă, ce au în comun aceste două popoare, dar și alte detalii aflăm de la regizorul și actorul Igor Chistol.

24


Загрузка...

Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț

16
(reînnoit 10:29 07.07.2020)
Pacienții se pot programa din nou pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale performante, după o pauză de 4 luni. Cum se va desfășura această procedură în condițiile pandemiei COVID-19?

Ce trebuie să cunoască pacienții și medicii de familie, care vor elibera biletele de trimitere?
Pacienții se pot programa din nou pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale, din data de 1 iulie 2020. Aceste activități au fost suspendate, în perioada stării de urgență, în instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale. Programările vor fi efectuate de către medicul de familie, care va elibera bolnavilor bilete de trimitere pentru serviciile medicale planificate, conform mecanismului existent. Detalii discutăm în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” cu Svetlana Lupu, șefa Direcției Politici în domeniul asistenței medicale spitalicești a Ministerului Sănătății, Liliana Iașan, directorul Asociației Medicale Teritoriale ”Buiucani”, Ruslan Atanasov, șeful Departamentului Chirurgie a Spitalului Clinic Republican și Rodica Tomașenco, purtător de cuvânt al Institutului Oncologic. 

16


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...