Piața Centrală și-a reluat activitatea: Condițiile în care oamenii au făcut cumpărături

970
(reînnoit 19:44 01.06.2020)
Piața Centrală din Capitală și-a reluat activitatea din data de 1 iunie. Oamenilor nu li s-a permis accesul în piață fără mănuși și măști.

CHIȘINĂU, 1 iun - Sputnik. Piața Centrală din Capitală și-a reluat activitatea de astăzi, 1 iunie. Oamenii nu sunt lăsați să intre în piață fără mască și mănuși. Acestora le este măsurată temperatura la intrare. Agricultorii spun că am avut de suferit enorm în perioada pandemiei. Cumpărătorii cred că prețurile la piață sunt mai mici decât în magazine.

Primarul Capitalei declarat că persoanele care nu vor respecta regulile vor fi sancționate.

”Vor fi realizate controale inopinate pentru ca toate acele rigori să fie respectate. Dacă vor fi încălcate, vom sancționa dur”, a declarat primarul Capitalei, Ion Ceban. 

Vânzătorii sunt nemulțumiți pentru că nu au activat în perioada stării de urgență. 

”În magazin e mult mai periculos. În primul rând încăperea este închisă. Oamenii vin și controlează marfa și pun mâna pe toate produsele. Apoi vine altcineva și, la fel, pune mâna pe toate produsele. Acolo virusul nu-i, dar la piață, care se află în aer liber, este virusul. De ce piața a trebui să fie închisă până acum, dar magazinele deschise?, a declarat o vânzătoare. 

”Am stat acasă toată perioada de pandemie. Stai acasă, nimeni nu îți dă bani de pâine. Trebuie să lucrezi să plătești școala, serviciile comunale. E foarte greu. Stai o săptămână două, dar două luni e prea mult”, a afirmat o altă vânzătoare. 

Astăzi și-au reluat activitatea pieţele din orașele Chișinău și Bălți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

970
Tagurile:
Cumpărături, activitate, Piața Centrală
Tematic
Atenționarea lui Ion Ceban în ziua redeschiderii piețelor din Capitală - Video

SUA: Prezență masivă a Gărzii naționale și poliției în DC înainte de inaugurarea lui Biden

37
(reînnoit 14:36 20.01.2021)
Garda Națională și forțele de poliție se află pe străzile din jurul Capitoliului SUA din Washington DC, marți, în timp ce orașul își întărește măsurile de siguranță înaintea inaugurării prezidențiale a lui Joe Biden.

Vehiculele militare și ofițerii înarmați puteau fi văzuți stabilind un perimetru de securitate în jurul clădirii și controlând mașinile care treceau pe drumurile închise în Washington DC, înaintea evenimentului de inaugurare a lui Joe Biden la funcția de președinte.

Securitatea din jurul Capitoliului a fost consolidată, 25 000 de soldați ai Gărzii Naționale fiind desfășurați în urma asaltării Capitoliului SUA de către susținătorii președintelui Donald Trump, pe 6 ianuarie. Președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris vor fi inaugurați pe 20 ianuarie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
măsuri de securitate, SUA
Tematic
Congresul îl confirmă pe Joe Biden ca președinte ales al SUA


Загрузка...

O mașină-butoi, pe străzile Chișinăului: Cum a fost realizată lucrarea

712
(reînnoit 07:42 20.01.2021)
Șoferii din Moldova își manifestă în mod diferit sentimentele patriotice. Unii dintre ei consideră că acest lucru poate fi făcut prin imprimarea pe automobilul lor a simbolurilor autohtone. Atunci ei recurg la serviciile unui pictor care practică desenul cu aerograful.

Alexandr Marshall, care mânuiește aerograful cu multă iscusință, ne-a prezentat una dintre cele mai recente lucrări din atelierul său.

Este vorba despre o mașină de marca Volga, care a fost pictată cu aerograful. Meșterul a decis să realizeze un concept deosebit și să combine stilul sovietic și cel moldovenesc. Automobilul Volga a fost produs în URSS, căruia proprietarul i-a făcut un tuning, modernizând-o sau chiar americanizând-o. Ca să-i dea și o nuanță autohtonă, proprietarul a cerut ca Alexandr Marshall să imprime pe suprafața mașinii simbolurile prin care Moldova era faimoasă în perioada sovietică: vinul și barza cu un strugure în cioc. Așa că mașina a fost vopsită cu o culoare specifică care ar reprezenta vinul moldovenesc, după care Alexandr a pictat portierele în culoarea doagelor de butoi, în care este depozitată licoarea lui Bahus.

Tot pe portiere, Alexandr a desenat și barza albă, care, așa cum am spus, era unul dintre simbolurile Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

712
Tagurile:
mașină, desen


Загрузка...
Lei și euro în avion din hârtie

Euro și dolarul s-au scumpit și mai mult noul preț: Cursul valutar BNM

0
(reînnoit 18:51 20.01.2021)
Dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale pentru 21 ianuarie. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ.

CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru joi, 21 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,41 lei, un euro – cu 21,09 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,65 bani, un leu românesc – cu 4,33 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,67 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 21 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 21 ianurie

Prețul dolarul a crescut cu 7 bani, iar al euro a urcat cu 6 bani la cursul BNM pentru 21 ianuarie. Pe 20 ianuarie, euro a sărit peste „pragul psihologic” de 21 de lei, scumpindu-se cu 16 bani, iar dolarul s-a scumpit cu 4 bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020. 

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.

În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Topul țărilor de unde vin cei mai mulți bani în Moldova


Загрузка...