Testarea pentru COVID-19 la domiciliu: Iată cum este efectuată - Video

525
(reînnoit 23:20 27.05.2020)
Testarea persoanelor pentru COVID-19 în condiții de domiciliu a început recent la ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Care este procedura de prelevare a probelor am aflat de la specialiștii din cadrul Asociației Medicale Teritoriale Buiucani.

Persoanele suspecte de COVID-19 cu simptome ușoare, care nu necesită a fi internate în spital, sunt testate acasă de către echipele mobile de specialiști. În prezent, 151 de pacienți sunt monitorizați de personalul medical din cadrul Asociației Medicale Teritoriale (AMT) Buiucani în tratamentul la domiciliu. 41 dintre ei au fost deja tratați cu succes.

În cadrul instituției medicale activează două echipe mobile. Din componența fiecărei echipe fac parte câte doi asistenți medicali, șoferul și un asistent medical principal care coordonează activitatea echipei. Lucrătorii medicali implicați în acest proces utilizează echipament de protecție personală destinat îngrijirii directe a pacienților cu COVID-19: respiratoare, halat, mănuși, viziere, ochelari de protecție, șorțuri. Ei ne-au povestit în ce condiții are loc testarea pacienților.

Potrivit lucrători medicali, pentru prelevarea probei biologice echipa mobilă se deplasează la domiciliul pacientului în cel mult 48 de ore de la încadrarea în tratament la domiciliu. Asistenții medicali nu intră în locuința pacientului, ci preiau probele biologice la intrarea în apartament sau curte.

Natalia Diacon este una dintre asistentele medicale care zilnic se deplasează la domiciliul pacienților pentru prelevarea probelor biologice. Specialistul ne-a comunicat că probele la COVID-19 sunt prelevate dimineața, iar pacientul este telefonat seara în aju pentru a fi informat că nu trebuie să se spele pe dinți și să nu mănânce înainte de a i se preleva probele.

"Inițial, pacienții  sunt informați că va veni echipa mobilă și sunt instruiți ce trebuie să facă, cum trebuie să aștepte echipa. Probele sunt prelevate din nas și gât. Oamenii sunt informați privind rezultatele analizelor în următoarea zi. Atunci când proba care s-a prelevat este pozitivă, pacientul, peste 5 sau 7 zile, este supus repetat unei noi testări", ne-a mărturisit Natalia Diacon, asistenta șefă a Centrului Consultativ Diagnostic Buiucani.

După ce sunt prelevate, probele sunt transportate în genți frigorifice la laboratoare. Fiecare prelevare se face cu un nou set de protecție, astfel încât fiecare pacient este investigat de un asistent în echipament nou.

Un pas important este atunci când specialiștii trebuie să-și dezbrace costumele și să le pună în pungi speciale. Dacă nu sunt respectate toate procedurile de igienizare, atunci acest proces poate avea consecințe foarte neplăcute. În acest context, asistenta medicală a precizat că au fost organizate intruiri de ministerul de resort. În ajutor i-a venit și Internet-ul, unde a urmărit diverse videouri instructive.

De menționat că în prezent bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7537 de cazuri. Până la ora actuală, 3 975 persoane au fost tratate, iar 274 au decedat din cauza COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

525
Tagurile:
simptome, domiciliu, pacienți, test, COVID-19

În Moldova, pentru prima dată în 30 de ani, au fost procurate 12 locomotive noi

92
(reînnoit 16:43 14.07.2020)
Primul lot de 6 locomotive din cele 12 unități procurate de Republica Moldova cu suportul instituțiilor financiare europene a ajuns la Chișinău. La evenimentul de întâmpinare a locomotivelor au participat mai mulți oficiali.

Republica Moldova a procurat 12 locomotive noi, pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Primele 6 locomotive au ajuns dimineață la Gara Centrală din Chișinău.La evenimentul de intrare a locomotivelor în gară a participat președintele țării, Igor Dodon. 

''Este o zi istorică pentru Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Republica Moldova pentru că în premieră pentru toată perioada de independență a Republicii Moldova se fac astfel de investiții în revigorarea parcului de tehnică și restabilirea Căii Ferate'', a declarat președintele Igor Dodon. 

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean, a menționat că aceste locomotive erau foarte necesare pentru țara noastră. 

''Nu doar va eficientiza activitatea Căii Ferate și va răspunde necesităților cetățenilor, dar și va susține antreprenorii din Republica Moldova ca să-și livreze marfa pe piața internă și externă. Va micșora consumul și cheltuielile pentru locomotive, la fel va scădea timpul de transport a mărfii pe tronsoanele căii ferate și, cu siguranță, va crește viteza circulației'', a menționat Sergiu Răilean. 

Locomotivele au costat 45 de milioane de euro, bani oferiți în cadrul unui proiect finanțat de BERD, BEI și UE. Locomotivele sunt americane și au fost asamblate în Kazahstan. Pe tot parcursul drumului au fost însoțite de agenți de pază. 

''Am mers în jur de 15 zile. Drumul a fost normal. Nu am stat nicăieri, am mers continuu'', a spus un agent de pază din Kazahstan.

Cea mai veche locomotivă din Moldova are 50 de ani, iar ultima achiziție a fost făcută în anul 1991. Celelalte 6 locomotive urmează să ajungă la Chișinău până seara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
tren, locomotive


Загрузка...

Prima partidă de mere moldovenești pleacă în Federația Rusă: Cum este recolta în acest an

87
(reînnoit 16:33 14.07.2020)
Agricultorii din raionul Cantemir au strâns prima recoltă de mere din acest an. Ei spun că este aproximativ ca și în anii precedenți.

Agricultorii din raionul Cantemir au strâns prima recoltă de mere din acest an. Recolta de mere este aproximativ la fel ca și în anii precedenți. Unele soiuri de mere s-au polenizat mai prost din cauza temperaturilor scăzute. 

”Recolta de mere în acest an este una bună, cu toate că în primăvară am avut parte de condiții mai puțin favorabile în perioada de înflorire și de polenizare a merelor. Unele soiuri s-au polenizat mai prost din cauza că noaptea erau temperaturi mai scăzute, când a fost perioada de înflorire și din această pricină s-au polenizat mai puține flori și au o recoltă mai mica, dar asta se referă la soiurile devreme”, a declarat pentru Sputnik Moldova agricultorul Ion Balan. 

Merele moldovenești urmează să ajungă în Federația Rusă, Ucraina și Belarus. Agricultorul Ion Balan spune că nu întâmpină impedimente în procesul de exportare a merelor.

”Soiurile de toamnă și de iarnă sunt bine – recolta nu este mai slabă decât în anii precedenți. 00.47 Noi exportăm în Federația Rusă și în Ucraina, și în Belarus.  Trimitem primul tir cu mere la Moscova. În principiu, nu avem niciun fel de impedimente sau alte condiții mai dure în ceea ce privește exportul. Totul este la fel. Se face totul operativ – documentele și exportul de asemenea”, a declarat pentru Sputnik Moldova agricultorul Ion Balan. 

 Merele din livada lui Ion Balan sunt destinare doar exportului. Agricultorul are o plantație de mere care se întinde pe o suprafață de 10 hectare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
recolta
Tematic
Producătorii de mere au probleme, dar îi așteaptă vremuri și mai grele


Загрузка...
Ion Chicu

Proiect esențial pentru Moldova: 16 platforme industriale în 16 raioane

0
(reînnoit 09:21 15.07.2020)
Guvernul a alocat 50 de milioane de lei pentru crearea a 16 platforme industriale în tot atâtea raioane. Premierul Ion Chicu le-a cerut responsabililor guvernamentali să urgenteze conectarea zonelor industriale la rețelele de infrastructură și să atragă investitori. 

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Crearea a 16 platforme industriale multifuncționale în 16 raioane a fost subiectul unei ședințe în care prim-ministrul Ion Chicu i-a convocat pe responsabili din Guvern. 

La discuții au participat ministrul Economiei și Infrastructurii, conducerea ministerelor Agriculturii (MADRM), Afacerilor Externe (MAEIE), Agenției Proprietăți Publice (APP), administratorul Zonei Economice Libere Bălți, reprezentantul Agenției de Investiții.

Ion Chicu le-a solicitat participanților la ședință să urgenteze activitățile legate de conectarea zonelor industriale la rețelele de infrastructură și să atragă investitori pentru aceste proiecte.

„Guvernul a alocat 50 de milioane de lei pentru crearea platformelor industriale. La etapa actuală, avem terenurile identificate. Stabiliți planuri de acțiuni pentru pregătirea tehnică a fiecărei platforme industriale, astfel încât să avansăm în lansarea acestor zone”, a îndemnat prim-ministrul Ion Chicu, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

S-a decis crearea unui grup de lucru mixt, constituit din specialişti ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției de Investiții, MAEIE, APP şi ai altor instituții care să convină planul de acțiuni şi să monitorizeze transpunerea în fapt a acestuia.

În ședință s-a vorbit despre importanța implicării active a Agenției de Investiții, a birourilor comerciale, a ambasadorilor Republicii Moldova peste hotare, dar și a diplomaților străini acreditați la Chișinău în scopul promovării oportunităților platformelor industriale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ion Chicu, Platforme industriale, Moldova
Tematic
Restricții în domeniul HoReCa ar putea fi impuse din nou: Ion Chicu explică - Video


Загрузка...