CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. La Festivalul Internațional de Muzică ”Mărțișor” din acest a fost omagiat dirijorului Gherghe Mustea, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate artistică.
”Mă bucur foarte mult că a coincis această sărbătoare a mea cu ediția a 54-a a acestui minunat festival la care eu, de fapt, am participat de 50 de ori. Iată coincide că am și 50 de ani de activitate artistică. Adică eu am participat la Festivalul ”Mărțișor” mai înainte de a-mi începe cariera profesională. Eram amator când deja participam la acest festival mult îndrăgit. Este un festival care adună oamenii buni, adună oamenii care sunt îndrăgostiți de frumos, de muzică, melomani care sunt îndrăgostiți de ceia ce se petrece în jurul nostru”, a declarat Gheorghe Mustea pentru Sputnik Moldova.
Gheorghe Mustea s-a născut în data de 1 mai 1951 în satul Mândrești din Codrii Telenestilor. Este flautist, naist, pedagog, compozitor, dirijor și academician. Creația lui abordează diverse genuri muzicale cum ar fi: muzica simfonică, muzica de operă, muzica de cameră instrumentală, muzica vocală, muzica corală, muzică pentru copii, creații scenice și muzica de film.
Gheorghe Mustea este director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Companiei Publice Teleradio-Moldova,care marchează în acest an 70 de ani de la fondare. În anul 1989 a fost numit prim-dirijor și director al aceleiași orchestre. Pe parcursul anilor 1999-2002 a deținut funcția de rector al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Din anul 2000 este profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
A absolvit școala medie de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1966-1970) Institutul de Arte „G. Musicescu” (1970-1975; 1975-1980), stagiune dirijorală la Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii „D. Șostakovici” din Leningrad, St. Petersburg (1984-1986).
Lucrările lui Gheorghe Mustea sunt următoarele: Concertului pentru orchestră nr. 1 (1980), opera „Alexandru Lăpușneanu”, Balada Moldovei(1984), în miez de noapte când tresar (1985), ciocârlia (1988), păstorul și mioara (1989), trei mari iubiri (1989), Moldovă, baștină dragă (1996), Basarabenilor (1991), Dorul (1988), Ce liniște din ceruri se coboară (1991).
Artistul a fost laureat al concursului Unional al Tinerilor Compozitori (1974), laureat al Concursului de Compoziție din Moscova (1980), Premiul Tineretului din Republica Moldova „Boris Glavan” (1985), Maestru Emerit al Artei din Republica Moldova (1989), Premiul de Stat pentru opera „A. Lăpușneanu” (1990), Artist al Poporului (1991), Cavaler al Ordinului Republicii, Doctor Honoris Causa al Universității de Studii Aplicate din Moldova, Premiul Național (2013).
Contactată de Sputnik Moldova, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a precizat că la stingerea flăcărilor au participat patru autospeciale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Pe fondul activității recente a Etnei, începută în ianuarie, ultima erupție vulcanică a avut loc pe 28 februarie. Un nor întunecat s-a răspândit în toată regiunea adiacentă după ce o coloană de fum și cenușă s-a ridicat la aproximativ 7-8 kilometri.
După oprirea erupției, satele din apropiere s-au confruntat cu căderi de ploaie de cenușă și lapili. Sicilienii adună bucăți mici de lavă solidificată și rocă topită.
La 16 februarie, Muntele Etna, pe coasta de est a Siciliei, a erupt. Potrivit Institutului Italian de Geofizică și Vulcanologie, vulcanul a aruncat o coloană uriașă de cenușă înaltă de 4 kilometri. Erupția a fost însoțită de tunete și cutremure.
De atunci, oamenii de știință au înregistrat șapte vârfuri ale activității vulcanilor. Experții cred că Etna nu reprezintă o amenințare pentru populația insulei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Temperaturi generoase, cer variabil, fără precipitații. Asta prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru astăzi, 2 martie. Potrivit meteorologilor mercurul în termometre va urca până la 10 grade pe timp de zi și până la 3 grade Celsius în orele nocturne. Astfel, în raioanele de nord +5..+8°C, în raioanele centrale +6..+9°C, în raioanele de sud +7..+10°C, în capitală +7..+9°C.
Vremea caldă se va menține pe parcursul întregii săptămâni, iar pe 5 martie termometrele vor indica și +17 grade Celsius în unele raioane ale țării. Meteorologii anunță că miercuri, 3 martie, nu vor avea loc schimbări esențiale ale vremii. Începând de sâmbătă se răcește brusc, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade Celsius. Deocamdată meteorologii nu anunță venirea Babei Dochia, care ne aduce vreme rea, în primele zile ale lunii martie: cer înnorat, vreme ploioasa, cu lapovița și chiar ninsoare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova