Bilanțul vizitei președintelui în Israel: Iată cu cine s-a întâlnit Igor Dodon

223
Igor Dodon se află în Ierusalim, la invitația președintelui Israelului, unde a participă la Forumul Mondial ”Amintirea Holocaustului – lupta cu antisemitismul”. El a făcut un bilanț al vizitei sale în Israel.

Președintele Republicii Moldova a oferit mai multe detalii despre vizita sa în Israel, precizând că astfel va proceda de fiecare dată când va merge peste hotarele țării.

”Voi face aceste treceri în revistă de fiecare dată când mă voi afla în deplasări oficiale, deoarece e importat ca cetățenii să știe că Republica Moldova are prieteni importanți pe plan extern, care își doresc să sprijine poporul nostru”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon se află în Ierusalim, la invitația președintelui Israelului, unde aparticipă la Forumul Mondial ”Amintirea Holocaustului – lupta cu antisemitismul”.

Totodată, președintele a menționată că diaspora moldovenească din Israel constituie peste 100 de mii de cetățeni, care activează temporar sau permanent acolo.

În afară de discuția cu președintele Israelului, Reuven Rivlin, cu premierul Beniamin Netaniahu, șeful statului s-a întâlnit și cu alți peste 20 de lideri de state.

Totuși, Dodon a ținut să accentueze că a avut discuții importante cu președintele francez Emmanuel Macron, pe care l-a invitat să viziteze Republica Moldova. O altă întrevedere importantă a fost și cea cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Președintele Dodon a acceptat invitația acestuia de a participa la conferința de securitate de la Munchen, în perioada 13-15 februarie. A treia discuție a avut loc cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, care l-a invitat să întreprindă o vizită la Roma și Vatican, la începutul lunii martie. În luna aprilie Dodon ar urma să se vadă cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen.

Totodată, Igor Dodon a declarat că a purtat o discuție neoficială și cu președintele României, Klaus Iohannis.

”Nu a fost o discuție planificată. Am făcut o trecere în revistă a evenimentelor care se întâmplă în Republica Moldova. Reiterez că frații noștri de peste Prut sunt partenerii strategici ai Republicii Moldova. În acest an vom celebra 10 ani de la semnarea parteneriatului strategic cu România. I-am sugerat domnului președinte că ar fi binevenit să pregătim niște evenimente împreună la nivel de conducere a țării. Avem relații excelente între țările noastre care trebuie aprofundate pe toate dimensiunile și economic, și social”, a precizat Dodon.

Tot astăzi, Igor Dodon speră să aibă o întrevedere informală cu președintele Federației Ruse, precizând că în zilele următoare ministrul Finanțelor al Republicii Moldova urmează să aibă o întrevedere cu omologul său rus pentru a pune la punct toate detaliile privind acordarea creditului convenit cu Vladimir Putin, la sfârșitul anului trecut.

De asemenea, șeful statului speră să aibă o discuție și cu vicepreședintele SUA, care este prezent în Ierusalim, pentru a discuta relațiile bilaterale moldo-americane.

223
Tagurile:
Iohannis, holocaust, Israel, Dodon
Tematic
Holocaust: Istorii cutremurătoare despre evreii din Telenești – se auzeau strigăte ...

În Moldova a început vaccinarea împotriva COVID-19: cum decurge procesul

56
Specialiștii din domeniul sănătății consideră că cel puțin 60-70% din populația Moldovei trebuie vaccinată împotriva COVID-19 pentru a întrerupe ciclul de transmitere a virusului de la o persoană la alta.

La etapa inițială a vaccinării în țară, s-a decis imunizarea lucrătorilor medicali. Prima persoană vaccinată din țară a fost șeful secției de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Urmăriți în videoclipul Sputnik Moldova cum a început procesul de vaccinare împotriva coronavirusului în țară și cine a fost prima persoană vaccinată din țară împotriva COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
vaccinare, coronavirus, Moldova, VACCIN


Загрузка...

COVID-19 se retrage: În țările CSI scade numărul de infectări

90
(reînnoit 17:31 02.03.2021)
Coronavirusul se retrage, iar această retragere este deja stabilă, a declarat serviciul federal Rospotrebnadzor.

Testarea, distanța socială și vaccinarea contribuie la succesul în lupta împotriva COVID-19. Poate fi obținută imunitate colectivă fără vaccinare? Când va fi înregistrată versiunea light a preparatului rusesc "Sputnik V"? Și va pleca oare COVID-19 din viața noastră pentru totdeauna? Aflați răspunsurile la aceste întrebări din materialul nostru video.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
CSI, COVID-19, testare, Vaccinul Sputnik V
Tematic
Epidemiolog, despre riscurile vaccinării împotriva COVID-19: Este sau nu periculos?
Slovacia ignoră EMA și autorizează vaccinul rusesc ”Sputnik V”


Загрузка...
În Moldova a început campania de vaccinare

Cum se simte după 24 de ore prima persoană vaccinată împotriva COVID

0
(reînnoit 10:23 03.03.2021)
Primele persoane din Moldova au fost vaccinate marți împotriva coronavirusului – primul vaccinat a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre așteptările pe care le au în urma imunizării și cum se simt cei cărora le-a fost administrat preparatul.

CHIȘINĂU, 3 mart – Sputnik. Medicii din Moldova au început să fie vaccinați de marți, 2 martie, împotriva COVID-19. Ei ai fost imunizați cu preparatul AstraZeneca, produs în Coreea de Sud.

Primul dintre cei vaccinați în țara noastră a fost Alexandru Botizat, șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican. El a povestit în cadrul emisiunii Sputnik MATINAL la cum se simte acum, după ce au trecut aproape 24 de ore de la vaccinare.

Întrebat dacă medicii au avut anumite temeri în ceea ce ține de vaccinare , medicul a spus că cea mai mare temere a medicilor este prin prisma pacienților gravi de la terapie intensivă și gândul să nu ajungă și ei acolo. ”Știind despre impactul devastator al acestei boli asupra organismului, moi ne rugam să vină mai repede acest vaccin”, a spus medicul.

Când va putea fi oprit lanțul infectărilor: Declarația șefului de la Urgență - Video>>>

El a menționat că sunt descrise o sumedenie de reacții și nu se poate face abstracție de ele, dar sunt cunoscute și datele oficiale ale OMS, și trebuie să ne informăm din surse credibile, astfel că medicii moldoveni au fost asigurați că nu există motive de îngrijorare, sun reacții ca la orice alte vaccinuri, a explicat Alexandru Botizat, menționând că nu a fost pus la îndoială gradul de eficiență al vaccinului, și nici nu au exagerat acele complicații care ar putea inerveni.

La aproape de 24 de ore de la vaccinare, medicul a spus că se simte bine și este plin de optimism. El a menționat că s-a simțit în momentul în care a fost primul imunizat în pielea lui Iurii Gagarin, explorând  acest ”cosmos al vaccinării”.

”Sunt niște semne locale, semne de slăbiciune ușoare pe care le-am așteptat de fapt, ceea ce înseamnă că vaccinul este activ, are efect. Și colegii mei care s-au vaccinat au spus că au avut aseară un pic de slăbiciune, și un pic de durere la locul injectării, dar în linii generale starea este de nota 10. Optimismul acoperă de fapt totul”, a relatat primul vaccinat din țara noastră

Medicul a mai a spus că toți medicii vaccinați sunt optimiști și asta le dă speranță și încredere.

La Spitalul Clin Republican au fost vaccinate ieri în total în jur de 140 de persoane – medici, asistenți medicali, infirmieri de la terapie intensivă și medici implicați în tratamentul COVID.

Campania de vaccinare în Moldova

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.

Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Când va putea fi oprit lanțul infectărilor: Declarația șefului de la Urgență - Video>>>

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...