Clădirea Primăriei Chișinău, într-o stare avansată de degradare - Video

203
(reînnoit 19:18 02.11.2019)
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță a vorbit despre starea clădirii Primăriei Chișinău.

Clădirea Primăriei municipiului Chișinău se numără printre monumentele de arhitectură şi istorie de însemnătate națională. Aceasta a ajuns într-o stare deplorabilă: elementele arhitecturale se ruinează, tencuiala de pe fațadă este murdară, iar pe alocuri a căzut deja.

"Se zguduie și pereții Primăriei atunci când trece un transport de mare tonaj pe Bulevardul Ștefan cel Mare", a menționat Ion Ștefăniță.

Potrivit lui, clădirea se află într-o stare avansată de degradare și are nevoie de un proiect de consolidare.

"Documentația de proiect pentru restaurarea clădirii Primăriei a fost elaborată, au fost obținute toate avizele necesare și actele permisive. Lipsește finanțarea - 60 milionare de lei care ar asigura executarea de calitate a lucrărilor de restaurare a clădirii Primăriei", a declarat el.

Întrebat dacă starea deplorabilă în care a ajuns clădirea prezintă un pericol pentru cei care îi pășesc pragul, Ștefăniță a răspuns:

"Nu vreau să sperii funcționarii din cadrul Primăriei, dar este necesar acest proiect", a subliniat el.

Mai poate fi salvată clădirea Primăriei?

Ion Ștefăniță consideră că această clădire mai poate fi salvată și va exista pe harta Centrului Istoric Chișinău încă mulți ani înainte. Acesta și-a exprimat speranța că viitorul primar, care va fi ales pe 3 noiembrie va face față tuturor problemelor.

Mai mult, Ștefăniță spune că din cele 4000 de clădiri care există în centrul istoric al Chișinăului, 810 sunt cu statut separat de protecție. 80 de procente necesită a fi restaurate.

"Imaginea orașului este arhitectura lui. Sper problemele să fie o prioritate pe agenda viitorului primar și pe agenda și ordinea de zi a consiliului municipal Chișinău", a menționat Ștefăniță.

Iluminarea artistică a clădirii Primăriei Chișinău

Fațada Primăriei Chișinău urmează să fie iluminată artistic în cadrul proiectului "Chișinăul de seară – Orașul luminilor", dar asta numai după ce va fi restaurată.

"Elementele arhitecturale impresionante vor fi iluminate artistic. Sunt niște elementele la care nu atragem atenția ziua, dar ar putea fi scoase în evidență noaptea", a punctat Ion Ștefăniță.

Interviul video integral îl găsiți aici.

203
Tagurile:
degradare, stare, cladire, Primaria Chisinau, Chisinau, Moldova
Tematic
Demolare nereușită: O clădire de 12 etaje s-a prăbușit pe neașteptate - Video
O destinație pentru clădirea Circului din Chișinău: Ce au decis autoritățile

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

62
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...

Marinarii ruși au oprit invazia americană: Provocare în Golful Petru cel Mare

94
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Marea navă antisubmarină a Flotei ruse din Pacific “Amiralul Vinogradov” a oprit invazia distrugătorului marinei americane „John McCain” în apele teritoriale rusești din Golful Petru cel Mare.

Ministerul Apărării din Rusia a precizat că nava americană a depășit granița maritimă cu 2 kilometri. Echipajul navei antisubmarine “Amiralul Vinogradov”, care urmărea distrugătorul marinei SUA, i-a trimis un avertisment că va lua măsuri dacă „John McCain” nu va părăsi imediat teritoriul rus.

După ce notificarea a fost trimisă, „Amiralul Vinogradov” s-a îndreptat direct spre inamic. După ce a evaluat situația, echipajul navei americane s-a grăbit să iasă în apele neutre. Ce făcea distrugătorul „John McCain” în Rusia și în ce mod comandamentul flotei a 7-a a marinei SUA a justificat acțiunile echipajului navei sale – urmăriți în videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
Provocare, rusi, marinari
Tematic
"Sunt doar primii pași" - de ce SUA își trimite submarinele la frontierele Rusiei


Загрузка...
Medicina

Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară

0
(reînnoit 09:57 27.11.2020)
A doua tranșă de vaccin antigripal achiziționate din Federația Rusă au ajuns în Republica Moldova. Alt lot va veni în decembrie, din SUA.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Peste 90 de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în Republica Moldova, informează Ministerul Sănătății. Cele 93 de mii de doze sunt din lotul de 100 de mii achiziționat din Federația Rusă. Prima tranșă de șapte mii de doze a ajuns la începutu lunii noiembrie.

Vaccinurile vor fi distribuite instituțiilor medico-sanitare publice pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire. În această categorie se înscriu lucrătorii medicali, bolnavii cu boli cronice, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din Centre de plasament, etc.    

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atrage atenția că imunizarea cu vaccin antigripal este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. De asemenea, MSMPS recomandă persoanelor din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să se vaccineze. Vaccinul antigripal este oferit gratuit.

Alte 100 de mii de doze urmează a fi livrate în țară la începutul lunii decembrie curent. Dintre acestea, 85 de mii de doze, oferite cu titlu de donație din partea Statelor Unite ale Americii și 15 mii de doze achiziționate de către Republica Moldova prin intermediul UNICEF. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
nevaccinarea voluntară, doze de vaccin, vaccinare copii, Vaccinuri


Загрузка...