Viitorii judecători și procurori sunt instruiți de juriști profesioniști

206
Audienții Institutului Național al Justiției, candidați la funcțiile de judecător și de procuror, au participat la lecția publică cu genericul „Continuitatea și conexiunea profesională între generații de juriști”.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. La data de 18 octombrie 2019, Institutul Național al Justiției a marcat „Ziua Juristului” și inaugurarea unui nou curs de formare inițială a candidaților la funcții de judecător şi de procuror, prin organizarea unei lecții publice. 

Aceasta s-a remarcat prin aportul intelectual și mesajul profund adresat audienților din partea invitaților de onoare printre care au fost Victor Pușcaș, ex-președinte la Curtea Constituțională, doctor în drept și Vitalie Nagacevschi, avocat. Prin prisma experienței vaste și a cunoștințelor acumulate pe parcursul timpului, oaspeții au abordat subiecte ce țin de multiplele reforme din domeniul justiției și interacțiunea dintre cele trei profesii: procuror, judecător și avocat.

În cadrul ceremoniei, directoarea INJ a propus instituirea unui moratoriu asupra reformelor din domeniul justiției.

„Luând în considerație climatul juridic încordat în care se află țara noastră se impune necesitatea instituirii unui moratoriu pe o perioadă de 10 ani asupra reformelor din domeniu, deoarece termennul de ”reformă” a devenit sinonim cu termenul de ”instabilitate”, iar asta nu poate duce la progres”, a opinat Diana Scobioală.

În cadrul evenimentului au vorbit și exponenți ai generației tinere de juriști, absolvenți și formatori ai Institutului Național al Justiției: Dumitru Obadă, procuror detașat, consilier al Directorului INJ, Octavian Iachimovschi, procuror, adjunct-interimar al Procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, și Ion Chirtoacă, judecător detașat. În alocuțiunile lor, aceștia au subliniat importanța independenței profesionale și au relatat despre provocările apărute în cariera lor de juriști.

La sfârșitul ceremoniei, cei prezenți au avut parte de un veritabil program artistic prezentat de Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan-Vodă”.

206
Tagurile:
publică, lecție, instruire, Judecător, procuror, jurist
Tematic
Sistemul judecătoresc, într-o mare derută: Problemele din justiție nu sunt înțelese
Igor Dodon: Cu părere de rău, suntem nevoiți să amânăm lansarea reformei în justiție

Emisiunea ”Intersecții” cu Andrei Porubin

24
(reînnoit 12:00 07.07.2020)
Actorul de teatru și film Igor Chistol a cunoscut momente adevărate de glorie pe scenele teatrelor din Chișinău. Însă popularitatea lui a trecut demult hotarele Moldovei.

Actorul de teatru și film Igor Chistol a cunoscut momente adevărate de glorie pe scenele teatrelor din Chișinău. Însă popularitatea lui a trecut demult hotarele Moldovei. Actorul strălucește pe ecranele televiziunilor din Rusia și continuă să joace în teatrele din Moscova, dar și să se filmeze în pelicule de cinema. Cum a reușiut să se afirme pe cele mai mari scene din Rusia un tânăr moldovean, ce are de învățat cultura Republicii Moldova de la colegii din Federația Rusă, cine a fost persoana care l-a promovat la Moscova, de ce în Rusia se simte ca acasă, ce au în comun aceste două popoare, dar și alte detalii aflăm de la regizorul și actorul Igor Chistol.

24


Загрузка...

Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț

16
(reînnoit 10:29 07.07.2020)
Pacienții se pot programa din nou pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale performante, după o pauză de 4 luni. Cum se va desfășura această procedură în condițiile pandemiei COVID-19?

Ce trebuie să cunoască pacienții și medicii de familie, care vor elibera biletele de trimitere?
Pacienții se pot programa din nou pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale, din data de 1 iulie 2020. Aceste activități au fost suspendate, în perioada stării de urgență, în instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale. Programările vor fi efectuate de către medicul de familie, care va elibera bolnavilor bilete de trimitere pentru serviciile medicale planificate, conform mecanismului existent. Detalii discutăm în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” cu Svetlana Lupu, șefa Direcției Politici în domeniul asistenței medicale spitalicești a Ministerului Sănătății, Liliana Iașan, directorul Asociației Medicale Teritoriale ”Buiucani”, Ruslan Atanasov, șeful Departamentului Chirurgie a Spitalului Clinic Republican și Rodica Tomașenco, purtător de cuvânt al Institutului Oncologic. 

16


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...