Producătorii de struguri sunt disperați: Ce se va întâmpla cu recolta din acest an Video

307
(reînnoit 16:21 22.09.2019)
Industria vitivinicolă se confruntă mai multe probleme: lipsa unei strategii de dezvoltare, stocuri mari în depozite după scăderea exporturilor, recoltă mai mică de struguri în 2019 și cererea scăzută la struguri.

În acest an recolta este mai mică decât în 2018 din cauza ploilor cu grindină, dar și din cauză că strugurii cântăresc cu vreo 20% mai puțin decât de obicei.

Chiar dacă avem mai puțină materie primă, o parte a recoltei de struguri va rămâne neprocesată.

Producătorii de vinuri nu-și permit să cumpere cantități de materie primă la fel de mari ca în anii anteriori pentru că au depozitele încărcate cu vinuri din anii trecuți, pe care nu au reușit să-l exporte.

Potrivit prognozelor, vor rămâne nesolicitate de producătorii de vin aproximativ 70 de mii de tone de struguri.  

Stocurile din depozite ar fi de vreo 15 milioane dal de vin, depășind cantitatea de 14,1 milioane dal de vin exportată de Republica Moldova în anul vitivinicol 2018-2019.

Producătorilor de struguri le vine să-și taie podgoriile, din disperare

Intenția producătorilor de vinuri de a cumpăra o cantitate mai mică de materie primă i-a îngrijorat pe producătorii de struguri.

În cadrul audierilor parlamentare publice pe tema problemelor din viticultură, producătorii de struguri au povestit cât de mici sunt prețurile materiei prime comparativ cu anii anteriori. În plus, când s-a dat startul recoltării, mulți producători habar nu aveau cui și la ce preț vor vinde strugurii.

Micii proprietari de vii se plâng că le vine să pună mâna pe topor și să-și defrișeze podgoriile.

Producătorii de struguri au subliniat că oamenii de la sat pot câștiga în special din viticultură și pomicultură. În situația în care câștigurile pe care le puteau obține au fost mizere, sătenii au plecat la muncă peste hotare. Acum poate fi o problemă și să găsești culegători de struguri.

Ce vor face autoritățile Republicii Moldova – posibile soluții

Anterior, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a spus că, dacă, eventual, unii procesatori de struguri nu au bani pentru achiziția materiei prime, ar putea fi ajutați să acceseze credite.

Ar urma să fie evaluată și capacitatea de stocare a producătorilor de vinuri, pentru a fi utilizată la maximum.

Încă o ieșire din situație ar fi diversificarea modului de procesare a strugurilor: să fie transformați în suc sau în „vin de casă” pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele).

307
Tematic
Topul țărilor în care Moldova exportă vin: Producătorii și-au schimbat planurile

Sânge şi plasmă pentru tratamentul Covid-19: Gestul soldaților moldoveni

31
(reînnoit 10:27 26.11.2020)
Peste 500 de militari în termen şi pe contract, angajaţi civili ai Armatei Naţionale, precum şi studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” (AMFA), au donat sânge şi plasmă în garnizoanele Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Potrivit șefului Inspectoratului Militar, colonel Victor Pîrțînă, pentru desfăşurarea acţiunii respective au fost create patru echipe mobile speciale în Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ştefan cel Mare” şi „Dacia” şi la sediul AMFA. Totodată, militarii din Regimentul de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” au mers la Centrul Naţional de Transfuzie din Chişinău pentru a dona sânge şi plasmă.

Sursa a precizat că în cadrul evenimentului au fost donate peste 60 de doze de plasmă pentru tratamentul anti-Covid.

Alături de militari a fost ministrul Apărării Victor Gaiciuc, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru receptivitate şi gestul frumos prin care se oferă o şansă la viaţă pacienţilor.

”Armata participă deseori la campaniile de donare a sângelui şi plasmei, prin aceasta demonstrând o dată în plus că militarii sunt alături de societate. Vreau să vă mulţumesc pentru disponibilitatea pe care o manifestaţi de fiecare dată prin participarea în număr mare la evenimente de acest gen”, a spus ministrul Apărării.

Campania este organizată de Ministerul Apărării, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

De menționat că în luna septembrie curent, militarii şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale au donat 466 de doze de sânge și 83 doze de plasmă, în cadrul unei campanii similare.

Anual, peste 2000 de militari în termen şi prin contract, dar şi angajaţi civili ai Armatei Naţionale, donează sânge în cadrul campaniilor organizate în parteneriat cu de instituţiile specializate din ţară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Armata RM, plasme, Sânge
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Cum ne pregătim pentru donarea de sânge


Загрузка...

Militarii ruși veghează asupra securității în coridorul Lacin

53
(reînnoit 18:13 25.11.2020)
Unitățile forțelor ruse de menținere a păcii veghează asupra respectării acordului trilaterale de pace și a regimului de încetare a focului în nerecunoscuta republică Nagorno-Karabah.

Militarii urmăresc în regim non-stop situația, din 23 de puncte de observare amplasate de-a lungul liniei de contact din regiune. De asemenea, trupele de menținere a păcii asigură securitatea circulației prin coridorul Lacin – principala arteră care unește Armenia și autoproclamata republică.

Pe acest drum, sub protecția militarilor ruși, au revenit la baștină peste 11 mii de refugiați.

Contingentul de menținere a păcii din Rusia ajută localnicii și autoritățile să revină la o viață normal. Unitățile de ingineri degajează drumurile, ajută la organizarea circulației rutiere în regiune, restabilesc sistemele de alimentare cu apă, energie electrică și termică a zonelor rezidențiale. Patrulele militarilor ruși însoțesc coloanele de refugiați și transporturile cu produse alimentare în regiunile îndepărtate din Nagorno-Karabah.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
militari ruși, Karabah
Тема:
Situaţia în Nagorno-Karabah
Tematic
Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah


Загрузка...
Gheorghe Hagi

Românul Hagi, cel mai frumos mesaj din lume despre Maradona!

0
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Supranumit ”Maradona din Carpați”, Gică Hagi a onorat din nou România! A transmis un mesaj superb – cel mai frumos elogiu care se poate citi în aceste zile în care întreaga planetă deplânge despărțirea de Diego Maradona.

BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik. Puțină lume se aștepta ca Gică Hagi să dea frâu liber unor sentimente și unor cuvinte atât de alese acum, la moartea lui Maradona, genialul copil teribil al istoriei fotbalului mondial.

Intervievat de Digi Sport, ”Maradona din Carpați”, cum i s-a spus lui Gică Hagi pe vremea când strălucea la Real Madrid, lui Maradona, a părut extrem de afectat. ”O zi tristă a sportului mondial, a fotbalului… există și o astfel de zi, pe care nu o așteptam acum, dar era încă tânăr, era bine să mai trăiască”.

”Ce a însemnat pentru mine? A fost unic! Nu vreau să spun Dumnezeu”, a declarat Hagi. ”Unic prin ce a făcut pe teren, mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, să te bucuri pe teren, să te bucuri de minge, să o cauți, s-o vrei, să faci ce vrei cu ea, să te bucuri de fotbal”.

De fapt, continuă Gheorghe Hagi – ”Știți ce ne-a dat el, nouă? Asta ne-a dat Diego, nouă, plăcerea de a juca fotbal!”.

Gică Hagi a vorbit despre meciul din 1990, de la Coppa del Mondo din Italia, unde România a remizat cu Argentina (1-1), o partidă cu… doi ”Maradona” pe teren: Diego Armando Maradona și varianta românească, Gheorghe Hagi.

”Meciul s-a jucat la Napoli, da - la Napoli (Maradona) era și este ca și Dumnezeu! Un idol”, spune Gică Hagi, rostind cele mai frumoase cuvinte care s-au spus vreodată despre un fotbalist: ”Nimeni nu-l va uita în întreaga lume - EL ne-a făcut să iubim fotbalul!”.

De fapt, cred că poate fi cel mai potrivit epitaf pentru copilul sărac din Buenos Aires, devenit geniul nonconformist al celui mai iubit sport din lume, prietenul rebelilor Hugo Chavez și Fidel Castro, prietenul libertății și iubirii între oameni – și mai ales bucuriei de a-ți trăi viața.

”Nu vreau să-l compar cu nimeni… pentru mine a fost unic!”, a mai adăugat Hagi -  ”cu vocea gâtuită de emoție”, cum bine a remarcat Digi Sport.

Și pe noi, românii, EL, Hagi, ”Maradona din Carpați”, ne-a făcut să iubim – la cel mai înalte cote – fotbalul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Diego Maradona, Gică Hagi
Tematic
Poze memorabile cu Diego Maradona, decedat la 60 de ani


Загрузка...