Important! Reguli de comportament în caz de cutremur

980
(reînnoit 11:44 16.09.2019)
În viitorul apropiat, Moldova ar putea fi zguduită de un cutremur major. Declarația îi aparține directorului Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară.

În prezent, savanții nu pot prognoza cu exactitate când vor avea loc cutremurele de pământ. Însă ultimele cercetări demonstrează că un eventual seism major este inevitabil.

Vrancea este singura sursă de cutremure ce poate afecta Republica Moldova. Statisticile anuale demonstrează că, pe parcursul a 100 de ani, în zona epicentrală Vrancea se întâmplă trei cutremure de pământ majore care ar putea fi resimțite inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. Cutremurul va fi cu siguranță, a declarat pentru Sputnik seismologul Igor Nicoară.

În acest context, șeful Direcției reglementărilor securității la incendiu din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Vitalie Mutaf, a enumerat câteva reguli esențiale de care trebuie să țineți cont în caz de cutremur.

  •     Cel mai important este să NU intrați în panică, să vă adăpostiți imediat sub un loc sigur și să vă gândiți ce aveți de făcut mai departe.
  •      NU fugiți pe scări sau la lift. Scările sunt printre primele care cad.
  •     NU încercați sa ieșiți afară sau să va duceți la balcon, în special dacă vă aflați mai sus de etajul doi.
  •     Adăpostiți-vă sub o masă, un birou sau mobilă solida dacă nu puteți ajunge în timp util sub tocul ușii.
  •      NU stați în apropierea geamurilor, oglinzilor, bibliotecilor și a mobilei înalte.
  •     Dacă sunteți în exteriorul unei clădiri, adăpostiți-va departe de ferestre, blocuri, poduri, cabluri electrice și stâlpi. Evitați la cel puțin 10 m distanța de caburile electrice rupte.
  •     După cutremur asigurați-vă că puteți părăsi locuința în siguranță (luați cele mai necesare lucruri: documente, medicamente, etc.)

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:|Facebook |Twitter |VK|Odnoklassniki |Instagram

Accesaţi aplicaţiile mobile pentru iPhone și Android

980
Tagurile:
reguli, cutremur
Tematic
Moldova ar putea fi zguduită în timpul apropiat de un cutremur sever - Video

SUA: Prezență masivă a Gărzii naționale și poliției în DC înainte de inaugurarea lui Biden

19
(reînnoit 14:36 20.01.2021)
Garda Națională și forțele de poliție se află pe străzile din jurul Capitoliului SUA din Washington DC, marți, în timp ce orașul își întărește măsurile de siguranță înaintea inaugurării prezidențiale a lui Joe Biden.

Vehiculele militare și ofițerii înarmați puteau fi văzuți stabilind un perimetru de securitate în jurul clădirii și controlând mașinile care treceau pe drumurile închise în Washington DC, înaintea evenimentului de inaugurare a lui Joe Biden la funcția de președinte.

Securitatea din jurul Capitoliului a fost consolidată, 25 000 de soldați ai Gărzii Naționale fiind desfășurați în urma asaltării Capitoliului SUA de către susținătorii președintelui Donald Trump, pe 6 ianuarie. Președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris vor fi inaugurați pe 20 ianuarie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
măsuri de securitate, SUA
Tematic
Congresul îl confirmă pe Joe Biden ca președinte ales al SUA


Загрузка...

O mașină-butoi, pe străzile Chișinăului: Cum a fost realizată lucrarea

687
(reînnoit 07:42 20.01.2021)
Șoferii din Moldova își manifestă în mod diferit sentimentele patriotice. Unii dintre ei consideră că acest lucru poate fi făcut prin imprimarea pe automobilul lor a simbolurilor autohtone. Atunci ei recurg la serviciile unui pictor care practică desenul cu aerograful.

Alexandr Marshall, care mânuiește aerograful cu multă iscusință, ne-a prezentat una dintre cele mai recente lucrări din atelierul său.

Este vorba despre o mașină de marca Volga, care a fost pictată cu aerograful. Meșterul a decis să realizeze un concept deosebit și să combine stilul sovietic și cel moldovenesc. Automobilul Volga a fost produs în URSS, căruia proprietarul i-a făcut un tuning, modernizând-o sau chiar americanizând-o. Ca să-i dea și o nuanță autohtonă, proprietarul a cerut ca Alexandr Marshall să imprime pe suprafața mașinii simbolurile prin care Moldova era faimoasă în perioada sovietică: vinul și barza cu un strugure în cioc. Așa că mașina a fost vopsită cu o culoare specifică care ar reprezenta vinul moldovenesc, după care Alexandr a pictat portierele în culoarea doagelor de butoi, în care este depozitată licoarea lui Bahus.

Tot pe portiere, Alexandr a desenat și barza albă, care, așa cum am spus, era unul dintre simbolurile Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

687
Tagurile:
mașină, desen


Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu: Alegerile anticipate trebuie aibă loc cât mai curând

0
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre rezultatele vizitei oficiale pe care a efectuat-o în zilele de 18-19 ianuarie la Bruxelles.

CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Uniunea Europeană vrea să ne ajute, vrea să sprijine dezvoltarea Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, după vizita oficială de două zile la Bruxelles. Ea spune că ajutorul din partea UE poate fi obținut doar cu o „majoritate parlamentară responsabilă care să corecteze legile adoptate de socialiști și deputații Șor”. În acest context, Sandu a reiterat necesitatea declanșării de urgență a alegerilor parlamentare anticipate. Actuala componență a Parlamentului nu are nici legitimitate, nici încredere, de aceea alegerile anticipate trebuie să aibă loc cât mai curând posibil, a subliniat Sandu.

”Succesele noastre pe externă  depind de eforturile pe care le vom face pe plan intern”, a spus ea

Șeful statului a declarat că în cadrul vizitei sale la Bruxelles a avut obiective imediate, dar și obiective pe termen mediu și lung. Din cele imediate, Sandu a anunțat asistența sanitară și acces cât mai rapid la vaccinul anti COVID-19 pentru medici și lucrătorii medicali și alți angajați din prima linie, dar și persoane care fac parte din categoriile vulnerabile. Un alt obiectiv pe termen scurt se referă la asistență financiară imediată. 

„Bineînțeles am solicitat ajutor pentru vaccinarea cât mai rapidă a tuturor cetățenilor. Toți interlocutorii au promis să caute soluții rapide pentru ca vaccinul să ajungă cât mai repede în Republica Moldova. De asemenea, am solicitat ajutoare de echipamente medicale”, a declarat președintele. 

Maia Sandu precizează că a primit promisiuni că instituțiile europene în cooperare cu alte instituții internaționale vor încerca să ne ajute suplimentar la ceea ce au făcut deja pentru noi. Șeful statului a mai spus că a obținut confirmarea că 21,4 milioane de euro din Programul de sprijin al Reformei Poliției vor fi alocate cât de curând posibil. 

„De asemenea, contractul pentru reziliență în mărime de 15 milioane de euro, sub formă de grant, urmează să fie semnat și debursat cât de curând”, a mai spus Maia Sandu. 

Cu referire la obiectivele pe termen mediu și lung, șeful statului a precizat că în următoarele luni la Bruxelles se va decide asupra cadrului unic de sprijin pentru următorii șapte ani, dar și asistența pe care Republica Moldova ar putea să o acceseze în cadrul Parteneriatului Estic pentru următorii zece ani. 

„Chiar și în lipsa unui Guvern funcțional am inițiat discuții despre asistența pe termen mediu. Am accentuat că ne dorim asistență pentru dezvoltarea economică, inclusiv pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii prin mecanisme de acces la finanțare mai ieftină, prin proiecte de infrastructură, inclusiv în domeniul energetic pentru asigurarea securității energetice. Am discutat necesitatea proiectelor de investiții capitale, de conservare a energiei termice, pentru a reduce costurile de întreținere a clădirilor”, a menționat Maia Sandu. 

Un alt subiect abordat cu oficialii de la Bruxelles ține de agricultură. Maia Sandu vrea să ajute fermierii Republicii Moldova să se adapteze la schimbările climatice și să devină competitivi, inclusiv prin investiții majore în proiecte de irigare. La fel, s-a accentuat necesitatea proiectelor în domeniul protecției mediului, inclusiv prin creșterea suprafețelor de împădurire. Președinta a mai cerut sprijin pentru dezvoltarea comunităților din țara noastră, și consolidarea independenței administrațiilor publice locale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Președinte, Bruxelles, Maia Sandu
Tematic
Video: Maia Sandu a avut un program încărcat la Bruxelles: Iată cu cine s-a întâlnit


Загрузка...