Armele de foc, la control: Cum sunt verificate acestea în Moldova video

581
(reînnoit 20:17 26.08.2019)
Secția examinări traseologice și balistice din cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Poliției Naționale efectuează anual circa 500 de expertize balistice și traseologice. În primele șase luni ale anului curent, specialiștii au efectuat aproximativ 300 de examinări. Vă invităm să vedeți imagini din activitatea experților judiciari.

Secția examinări traseologice și balistice din cadrul CTCEJ a fost creată în anul 2011. Activitatea de bază a acestei secții este examinarea armelor de foc, cartușelor, tuburilor, gloanțelor, dar și efectuarea expertizelor traseologice în care sunt examinate urme ale instrumentelor utilizate pentru furturi din locuințe, urme de încălțăminte și urme de transport.

Expertizele balistice sunt un suport indispensabil în examinarea cauzelor penale, deoarece permit identificarea armelor cu care infractorii au săvârșit infracțiunea. Mai mult, conform legislației Republicii Moldova, toate armele importate legal, până a fi  propuse spre vânzare, sunt supuse tragerilor de către specialiștii CTCEJ şi incluse în evidenţele Centrului.

"Efectuăm trageri experimentale și colectăm tuburile și gloanțele. Ulterior, le scanăm în sistemul balistic, ceea ce apoi ne va permite să aflăm dacă arma cetățeanului X a fost utilizată sau nu la săvârșirea unei infracțiuni", a explicat Mihail Dulgheru, șeful secției examinări traseologice și balistice din cadrul CTCEJ.

Calitatea expertizei depinde de echipamentele pe care le au la dispoziție experții judiciari

În cadrul unui proiect internațional experții au beneficiat de un suport în achiziționarea echipamentelor pentru clonarea tuburilor și gloanțelor. Acesta a devenit un instrument eficient în investigarea infracțiunilor transfrontaliere.

"Acest echipament ne permite să facem schimb de informații balistice cu alte state. Dacă bănuim că cetățeanul X își folosește arma deținută legal la săvârșirea infracțiunilor într-un alt stat atunci noi putem de pe tuburile și gloanțele trase din arma lui să creăm copii din plastic și să le expediem în orice alt stat pentru a fi verificate. Totodată, tuburile și gloanțele de la crimele nedescoperite le putem clona și expedia pentru a verifica dacă a fost utilizată o armă deținută legal de către o persoană din alt stat", a relatat Dulgheru.

Riscurile profesionale

Experții care efectuează verificarea armelor de foc sunt supuși riscului de a fi traumatizați. Pe lângă armele noi importate, cu care efectuează trageri, aceștia examinează și armele confecționate artizanal sau cele modificate de către cetățeni după imaginaţia lor.

"Anul curent a fost supusă expertizei o armă artizanală, care s-a dovedit a fi încărcată. Desigur că experiența tuturor angajaților și implicarea acestora a permis examinarea și efectuarea tragerilor ca să verificăm dacă aceasta ar putea fi folosită fără a surveni careva urmări", a spus Mihail Dulgheru.

Momente de glorie

Munca specialiștilor presupune multă responsabilitate, experiență și cunoștințe pentru a efectua investigațiile criminalistice. Mihail Dulgheru a relatat pentru Sputnik Moldova unul dintre multele  cazuri de succes în care, grație specialiștilor și echipamentelor de ultimă generație, au fost descoperiți autorii infracțiunilor și alte circumstanțe.

"Anul trecut am avut un caz în care în urma unui conflict iscat între doi șoferi pe un drum din Moldova, unul dintre ei a scos arma și a efectuat trageri în aer pentru a-l obliga pe celălalt șofer să se oprească. Ancheta a încercat să-l identifice, dar nu erau cunoscute numerele de înmatriculare. Noi am examinat aceste tuburi care s-au ridicat de la locul infracțiunii și timp de o oră am aflat cine este posesorul armei și unde locuiește", a povestit el.

O descoperire neobișnuită: Un bilețel de dragoste în interiorul cartușelor 

Pe lângă cazurile mai dificile ce implică un grad sporit de riscuri, experții au parte și de momente haioase în activitatea lor.

"La examinarea unor cartușe ridicate de la o percheziție, un coleg a demontat cartușele și în interior a găsit câteva bilețele de dragoste din partea unei doamne lăsate pentru un bărbat. Iată ce scria: Te iubesc și nu pot fără tine. Ingenioasă idee de a lăsa bilețele în interiorul cartușelor", a punctat Dulgheru.

Recomandări

Experții-criminalişti ai CTCEJ recomandă deţinătorilor de arme să le utilizeze doar în scopuri legale şi să respecte cu stricteţe regulile de securitate la mînuirea lor, pentru a nu pune în pericol viaţa şi sănătatea proprie şi a celor din jur.

581
Tagurile:
arme, expertiză balistică, laborator

Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Ala Darovannaia

17
(reînnoit 12:29 01.12.2020)
Invitatul emisiunii „Contrapunct” este deputatul Ala Darovannaia. Parlamentul a examinat mai multe proiecte sociale. Deputații urmează să discute și proiectul Bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Parlamentul a adoptat recent mai multe initiative legislative cu caracter social. Deputații urmează să examineze și pachetul de legi privind bugetele pentru anul viitor. Care vor fi politicile statului în ceea ce privește protecția socială a cetățenilor. La telefon discutăm cu deputatul Liviu Vovc.

17


Загрузка...

Cum arată străzile din centrul Madridului înainte de Crăciun

78
(reînnoit 19:13 30.11.2020)
Strada Presiado din centrul Madridului, care a fost deja decorată și iluminată cu prilejul Crăciunului, este plină de oameni, în pofida recomandărilor privind păstrarea distanței sociale și evitarea aglomerației.

Mai multe magazine au fost amenajate în centrul capitalei Spaniei, iar oamenii au dat năvală. În zonă s-a format aglomerație. Strada Presiado arată ca un furnicar.

© Sputnik / Алексей Витвицкий

„Cred că sunt mulți oameni aici, unii dintre ei ar putea fi infectați, pentru că unii oameni sunt iresponsabili”, a declarat un adolescent.

„Există o mulțime de oameni, este cam periculos, dar ne protejăm și ne simțim bine”, a spus Jozias, un alt adolescent.

Restricțiile la circulație au fost deja relaxate la Madrid, deși starea de asediu rămâne în vigoare de la 00:00 la 06:00.

Potrivit Universității Johns Hopkins, numărul de cazuri confirmate de coronavirus în Spania este de 1.628.208, iar 44.668 de persoane au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Crăciun, Madrid
Tematic
Moș Crăciun în mască anti-gaz: Cum rezistă actorii în vreme de pandemie


Загрузка...
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Expert în economie: Agricultorii trebuie protesteze pentru a fi auziți

0
Economistul Viorel Gîrbu afirmă că protestele sunt singurul instrument al agricultorilor prin care îi pot convinge pe reprezentanții statului să le acorde ajutor în această perioadă dificilă.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Economistul Viorel Gîrbu afirmă că sectorul agricol a fost foarte afectat în acest an de secetă, dar și de pandemia provocată de virusul COVID-19.

În contextul în care fermierii au anunțat că miercuri vor protesta în Piața Marii Adunări Naționale, Viorel Gîrbu a precizat pentru Sputnik Moldova că manifestațiile sunt singura soluție acum pentru agricultori care vor să-și facă dreptate.

”Protestele sunt unica șansă ca autoritățile să înțeleagă nemulțumirea fermierilor. Trebuie de precizat că foarte mult contează și anvergura protestului, fiindcă cu cât mai mulți agricultori își vor spune durerea, cu atât mai repede autoritățile vor reacționa. Statul este obligat să vină cu soluții pentru a ajuta fermierii, dacă aceștia în număr mare cer acest lucru”, a declarat Viorel Gîrbu. 

Totodată, expertul în economie a remarcat că bugetul țării a fost într-adevăr foarte mult afectat în acest an, dar consideră că există soluții pentru a depăși prolemele stringente.

”Bugetul de stat este într-o situație dificilă după un an plin de provocări, dar, dacă agricultorii vor cere insistent ajutor, atunci mereu este o soluție pentru a găsi resurse și a ajuta agricultorii loviți de probleme”, a menționat Viorel Gîrbu. 
Viorel Gîrbu
© Sputnik / Miroslav Rotari
Viorel Gîrbu

În același timp, economistul spune că poate fi înțeleasă și nemulțumirea asociațiilor din domeniul agroindustrial față de proiectul politicii bugetar-fiscale, aprobat ieri de Guvern. Noul document prevede majorarea cotei TVA de la 8% la 12% pentru domeniul agricol, iar acest lucru nu va îmbunătăți situația. 

”Documentul este straniu, rupt de realitate în partea care vizează agricultorii. Nu este clar de ce Guvernul vrea să echivaleze cota TVA în aceeași măsură pentru toate mărfurile, fiindcă unele sunt mai scumpe, iar altele mai ieftine, de aceea ar trebui totuși orice treaptă să fie impozitată diferit. De exemplu, unele imputuri se impozitează într-un fel, altele în altul. Nu înțeleg încăpățânarea Guvernului de a veni cu nivelarea cotelor de impozitare”, a precizat Viorel Gîrbu. 

Astăzi, reprezentanții asociațiilor din domeniul agroindustrial au declarat că sunt nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale, precizând că inițiativele vor îngreuna situația agricultorilor și au făcut apel la fracțiunile parlamentare să nu voteze legea. 

Fermieri din 15 raioane ale țării, dar și reprezentanți ai asociaților de producători și agricultori au anunțat că vor protesta miercuri, la ora 11:00, în centrul Capitalei. Ei vor cere ajutor pentru pierderile suportate la culturile de grupa a doua, dar și soluții pentru a depăși problemele legate de distribuitorii de imputuri agricole care îi acționează în judecată pentru restanțele acumulate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
expert, economiști, Proteste agricultori, agricultori
Tematic
Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021


Загрузка...