Diacov, despre demisia lui Harunjen: „Mă bucur s-a terminat această istorie” - Video

462
(reînnoit 19:40 11.07.2019)
Dumitru Diacov și-a exprimat speranța că, de această dată, „lumea va fi foarte atentă la candidatura” procurorului general și va fi găsită o persoană profesionistă și neimplicată politic.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. „Mă bucur că s-a terminat această istorie nu prea plăcută nici pentru Procuratură, nici pentru societate”, „mă bucur că procurorul general a înțeles situația complicată în care se afla Procuratura Generală și a contribuit la degajarea acestei situații”, a comentat demisia procurorului general Eduard Harunjen deputatul Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM).

În declarația făcută pentru Sputnik Moldova, Dumitru Diacov a apreciat că în „acest conflict dintre actuala guvernare și procurorul general” a suferit și imaginea instituției Procuraturii.

„Sper că următorul procuror general, că următoarea echipă va fi una eficientă, va fi una care va contribui la epuizarea diverselor zvonuri și că Procuratura se va ocupa cu ceea cu ce trebuie să se ocupe în conformitate cu legislația”, a declarat Dumitru Diacov.

Întrebat cine ar merita să fie viitorul procuror general, Dumitru Diacov a răspuns că „nu se încumetă să facă preziceri”.

„Consiliul Procurorilor, așa cum este prevăzut în lege, va discuta. Eu cred că de această dată lumea va fi foarte atentă la viitoarea candidatură și va fi găsită o persoană care va corespunde situației în care se găsește Republica Moldova”, a menționat Dumitru Diacov.

Deputatul a menționat că viitorul procuror general trebuie să fie profesionist, dar și „să fie o persoană neimplicată politic, o persoană cât se poate de neutră din punctul acesta de vedere și o persoană care va apăra interesele țării”.

Procurorul general, Eduard Harunjen, și-a depus joi, 11 iulie, demisia în fața președintelui Igor Dodon. Președintele a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție, în baza cererii depuse. Harunjen a fost numit procuror general, prin decret prezidențial, în data de 8 decembrie 2016. Mandatul său în funcție urma să se încheie în anul 2023.

462
Tagurile:
demisia, Eduard Harunjen, Dumitru Diacov
Tematic
Va fi sau nu anchetat penal Eduard Harunjen: Ce a decis CSP

Emisiunea ”ATITUDINI” cu Maria Dimineț

11
(reînnoit 09:35 15.07.2020)
COVID-19 slăbește economia națională. Epidemia a afectat deja mediul de afaceri și a lăsat mii de moldoveni fără un loc de muncă. Ce acțiuni urmează să întreprindă autoritățile pentru a evita colapsul economic al țării?

Produsul Intern Brut va scădea cu 4,5 % până la finele anului 2020. De asemenea, rata exporturilor va descrește cu 12,8%, iar rata importurilor - cu 10%, potrivit datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii. Vorbim despre impactul COVID-19 asupra economiei țării, care a afectat puternic mediul de afaceri și a lăsat mii de angajați fără un loc de muncă. ONU avertizează că 37.500 de familii din Moldova vor ajunge sub pragul sărăciei, din cauza că nu mai primesc bani de peste hotare, ca urmare a restricțiilor impuse de COVID-19. Despre consecințele COVID-19 asupra economiei naționale și acțiunile care urmează să fie implementate de către autorități discutăm, la ”ATITUDINI”, cu Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, expertul economic Veaceslav Ioniță și Marcela Ganea, șefa Serviciului monitorizare, Agenția națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

11


Загрузка...

În Moldova, pentru prima dată în 30 de ani, au fost procurate 12 locomotive noi

103
(reînnoit 16:43 14.07.2020)
Primul lot de 6 locomotive din cele 12 unități procurate de Republica Moldova cu suportul instituțiilor financiare europene a ajuns la Chișinău. La evenimentul de întâmpinare a locomotivelor au participat mai mulți oficiali.

Republica Moldova a procurat 12 locomotive noi, pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Primele 6 locomotive au ajuns dimineață la Gara Centrală din Chișinău.La evenimentul de intrare a locomotivelor în gară a participat președintele țării, Igor Dodon. 

''Este o zi istorică pentru Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Republica Moldova pentru că în premieră pentru toată perioada de independență a Republicii Moldova se fac astfel de investiții în revigorarea parcului de tehnică și restabilirea Căii Ferate'', a declarat președintele Igor Dodon. 

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean, a menționat că aceste locomotive erau foarte necesare pentru țara noastră. 

''Nu doar va eficientiza activitatea Căii Ferate și va răspunde necesităților cetățenilor, dar și va susține antreprenorii din Republica Moldova ca să-și livreze marfa pe piața internă și externă. Va micșora consumul și cheltuielile pentru locomotive, la fel va scădea timpul de transport a mărfii pe tronsoanele căii ferate și, cu siguranță, va crește viteza circulației'', a menționat Sergiu Răilean. 

Locomotivele au costat 45 de milioane de euro, bani oferiți în cadrul unui proiect finanțat de BERD, BEI și UE. Locomotivele sunt americane și au fost asamblate în Kazahstan. Pe tot parcursul drumului au fost însoțite de agenți de pază. 

''Am mers în jur de 15 zile. Drumul a fost normal. Nu am stat nicăieri, am mers continuu'', a spus un agent de pază din Kazahstan.

Cea mai veche locomotivă din Moldova are 50 de ani, iar ultima achiziție a fost făcută în anul 1991. Celelalte 6 locomotive urmează să ajungă la Chișinău până seara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
tren, locomotive


Загрузка...
Chișinău

Donație de la Moscova: Autospeciale pentru Chișinău Foto

0
(reînnoit 12:27 15.07.2020)
Administrația Moscovei donează Primăriei Chișinău un lot constând din 5 autospeciale pentru pentru deszăpezirea și salubrizarea drumurilor.

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Primăria Chișinău va primi o donație constând din cinci autospeciale pentru întreținerea drumurilor din partea administrației orașului Moscova, capitala Federației Ruse.

Administrația Moscovei donează 5 autospeciale Primăriei Chișinău
Administrația Moscovei donează 5 autospeciale Primăriei Chișinău

Cele cinci mașini pentru deszăpezirea și salubrizarea drumurilor vor completa parcul întreprinderii municipale „Exdrupo".

Decizia de acceptare a donației, care va fi făcută din partea Întreprinderii Unitare de Stat "Ecotehprom" din Moscova, a fost aprobat pe 14 iulie de Consiliul municipal Chișinău.

Primarul general, Ion Ceban, a spus în ședința Consiliului municipal că cele cinci autospeciale vor contribui la îmbunătățirea calității intervențiilor pe drumuri pe timp de iarnă, dar și în ceea ce privește calitatea salubrizării.

Primarul general a declarat că donația oferită de partea rusă este un rezultat al discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanții administrației orașului Moscova, în luna ianuarie 2020.

Primăria Chișinău a precizat că  Regia „Exdrupo” va asigura procedurile de transportare, vămuire și înregistrare a autospecialelor donate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Chisinau, autospeciale, Moscova, donatie
Tematic
Ion Ceban: În Consiliul Municipal Chișinău există consens - iată pentru ce proiecte
Ce se va întâmpla cu piața „Delfin” de la Buiucani: Ion Ceban deschide parantezele


Загрузка...