Nici nu v-ați imaginat: Iată ce se întâmplă într-o zi din viața unui operator 112

2099
(reînnoit 18:52 09.07.2019)
În cadrul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 activează 82 de operatori. Iată cum își desfășoară activitatea.

Serviciul Național Unic de Urgență 112 a fost lansat în Republica Moldova de mai bine de un an. În acest timp au fost făcute aproape patru milioane de apeluri în care oamenii au solicitat ajutorul pompierilor, salvatorilor, polițiștilor sau a medicilor.

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 are drept scop preluarea și procesarea apelurilor de urgență la un număr universal de telefon și reducerea timpului de intervenție a Serviciilor Specializate de Urgență prin localizarea automată a apelantului. Acesta funcționează în regim nonstop, iar toate apelurile sunt gratuite pentru utilizatori, atât în rețeaua de telefonie fixă, cât și cea mobilă.

În cadrul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 activează 82 de operatori, care reacționează rapid pentru siguranța și protecția cetățenilor Republicii Moldova.

Ion Lisnic lucrează ca operator 112 încă de la înființarea Serviciului. Tânărul recepționează zilnic peste 500 de apeluri de urgență. Chiar și astăzi, Ion Lisnic îşi aduce aminte cu emoţii de primele apeluri de urgenţă preluate.

”Primul apel pe care l-am preluat a vizat o tentativă de suicid. Acesta a fost botezul meu la Serviciu 112. A fost foarte stresant”, spune operatorul.

Tatiana Bobeico este o altă tânără membră a echipei de urgență. Ea spune că munca este una solicitantă emoțional, însă își iubește meseria. O problemă majoră cu care se confruntă operatorii sunt apelurile abuzive, false sau non urgente, menționează ea.

”Pe lângă faptul că sunt copii care se joacă la telefon, mai sunt și maturi care preferă să facă glume. Sunt și oameni mai puțini politicoși. Noi trebuie să ne păstrăm calmul. Unii oameni sunt foarte stresați și folosesc cuvinte urâte chiar la adresa operatorului. La început le percepeam prea personal”, a relatat Tatiana Bobeico.

Șefa Direcției Preluarea Apelurilor de Urgență, Carolina Sclifos, spune că zilnic sunt preluate aproximativ 13 mii de apeluri. Până la 70 la sută dintre apelurile preluate au fost false sau nu prezentau o urgență.

”Primim foarte multe apeluri abuzive pentru că cetățenii noștri nu au conștientizat că la 112 se sună doar când este o urgență. Este o problemă, pentru că în acest timp poate sunt persoane care cu adevărat au nevoie de ajutor”, a menționat Carolina Sclifos.

Potrivit specialistului în relațiile publice la Serviciul Național Unic de Urgență 112, Ana Carpovici, Codul Contravențional a Republicii Moldova prevede amendarea în cazul în care persoana a efectuat o chemare falsă, însă o reglementare pentru realizarea apelului abuziv din partea unui apelant deocamdată nu există în legislație.

"Poate ulterior vor fi întreprinse anumite măsuri. Noi însă suntem obligați să răspundem și să acordăm asistența necesară, indiferent de situație", a punctat Ana Carpovici.

Potrivit datelor oficiale, cel mai des oamenii sună la 112 pentru a solicita ajutor medical. Pe locul doi este solicitarea ajutorului Poliției, iar pe trei a salvatorilor.

2099
Tagurile:
apel, Serviciul 112, Operator
Tematic
Aproximativ 68 la sută din apelurile efectuate zilnic la Serviciul 112 sunt false

Cum declarația lui Pașinean despre complexele "Iskander" a divizat Armenia: Ce spune Rusia

63
Opoziția Armeniei nu renunță și continuă să insiste asupra demisiei prim-ministrului Nikol Pașinean. Pentru a doua zi consecutiv, sunt instalate corturi în Piața Libertății din Erevan: protestatarii au petrecut noaptea chiar în fața clădirii parlamentului.

Valul nemulțumirii față de politica actualului guvern a atins apogeul după declarația lui Pașinean despre complexele rusești "Iskander".

Cum declarațiile despre complexele operativ-tactice au împărțit societatea armeană în două tabere? Și au fost folosite, de fapt, complexele "Iskander" în Nagorno-Karabah?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
proteste, Armenia, Nikol Pașinean
Tematic
Putin a discutat cu Pașinean situația din Armenia


Загрузка...

Feroviarii de la Ocnița mor de foame și sunt gata de măsuri disperate

43
Angajații nodului feroviar Ocnița au ieșit astăzi la un nou protest, având în vedere că nu și-au primit salariile de câteva luni.

Feroviarii de la Ocnița spun că au ajuns în pragul disperării - nu mai au cu ce să-și hrănească familiile și, cu atât mai mult, să plătească facturile pentru gaz și energie electrică. 

Ei îi acuză pe foștii și pe actualii șefi ai Căii Ferate din Moldova că au gestionat întreprinderea fraudulos și continuă să o facă, cu achiziții oneroase pentru întreprindere, ceea ce a dus-o în prag de faliment.

Feroviarii ocnițeni spun că le-a ajuns cuțitul la os, dat fiind că ei nu-și primesc de luni de zile salariile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tematic
Proteste la Ocnița - feroviarii cer plata salariilor - Video


Загрузка...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

78
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...