Curățarea sistemului judecătoresc inițiată de Sandu: Multora nu le place tonalitatea dură

291
(reînnoit 17:35 25.06.2019)
Juristul Ion Guzun crede că suspendarea din funcție a mai multor judecători este un prim pas în dezrădăcinarea corupției din sistem.

Noile autorități politice de la Chișinău și-au propus drept scop să curețe sistemul judecătoresc de magistrații care au luat decizii la comandă politică sau au comis fapte de corupție. CSM a suspendat deja din funcție mai mulți șefi din sistem. Juristul Centrului de Resurse Juridice din Moldova Ion Guzun a precizat pentru Sputnik Moldova că deciziile luate astăzi la Consiliul Superior al Magistraturii sunt un pas importat în procesul de curățare a sistemului de magistrații corupți. 

”Cred că aceștia sunt niște pași. Eu cred foarte mult că mesajele pozitive și dure care au fost transmise, au fost luate în serios, sper să fie luate în serios. Este pentru prima dată când un prim-ministru este prezent la ședința Consiliului Superior al Magistraturii după învestire și comunică cu reprezentanții autorității judecătorești. Asta este într-adevăr o comunicare între puteri. Chiar dacă la mulți nu le place tonalitatea dură”, a precizat Ion Guzun pentru Sputnik Moldova.  

291
Tematic
Foști judecători: Decizia Curții Constituționale este contrară prevederilor legii

În Moldova, pentru prima dată în 30 de ani, au fost procurate 12 locomotive noi

77
(reînnoit 16:43 14.07.2020)
Primul lot de 6 locomotive din cele 12 unități procurate de Republica Moldova cu suportul instituțiilor financiare europene a ajuns la Chișinău. La evenimentul de întâmpinare a locomotivelor au participat mai mulți oficiali.

Republica Moldova a procurat 12 locomotive noi, pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Primele 6 locomotive au ajuns dimineață la Gara Centrală din Chișinău.La evenimentul de intrare a locomotivelor în gară a participat președintele țării, Igor Dodon. 

''Este o zi istorică pentru Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Republica Moldova pentru că în premieră pentru toată perioada de independență a Republicii Moldova se fac astfel de investiții în revigorarea parcului de tehnică și restabilirea Căii Ferate'', a declarat președintele Igor Dodon. 

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean, a menționat că aceste locomotive erau foarte necesare pentru țara noastră. 

''Nu doar va eficientiza activitatea Căii Ferate și va răspunde necesităților cetățenilor, dar și va susține antreprenorii din Republica Moldova ca să-și livreze marfa pe piața internă și externă. Va micșora consumul și cheltuielile pentru locomotive, la fel va scădea timpul de transport a mărfii pe tronsoanele căii ferate și, cu siguranță, va crește viteza circulației'', a menționat Sergiu Răilean. 

Locomotivele au costat 45 de milioane de euro, bani oferiți în cadrul unui proiect finanțat de BERD, BEI și UE. Locomotivele sunt americane și au fost asamblate în Kazahstan. Pe tot parcursul drumului au fost însoțite de agenți de pază. 

''Am mers în jur de 15 zile. Drumul a fost normal. Nu am stat nicăieri, am mers continuu'', a spus un agent de pază din Kazahstan.

Cea mai veche locomotivă din Moldova are 50 de ani, iar ultima achiziție a fost făcută în anul 1991. Celelalte 6 locomotive urmează să ajungă la Chișinău până seara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
tren, locomotive


Загрузка...

Prima partidă de mere moldovenești pleacă în Federația Rusă: Cum este recolta în acest an

78
(reînnoit 16:33 14.07.2020)
Agricultorii din raionul Cantemir au strâns prima recoltă de mere din acest an. Ei spun că este aproximativ ca și în anii precedenți.

Agricultorii din raionul Cantemir au strâns prima recoltă de mere din acest an. Recolta de mere este aproximativ la fel ca și în anii precedenți. Unele soiuri de mere s-au polenizat mai prost din cauza temperaturilor scăzute. 

”Recolta de mere în acest an este una bună, cu toate că în primăvară am avut parte de condiții mai puțin favorabile în perioada de înflorire și de polenizare a merelor. Unele soiuri s-au polenizat mai prost din cauza că noaptea erau temperaturi mai scăzute, când a fost perioada de înflorire și din această pricină s-au polenizat mai puține flori și au o recoltă mai mica, dar asta se referă la soiurile devreme”, a declarat pentru Sputnik Moldova agricultorul Ion Balan. 

Merele moldovenești urmează să ajungă în Federația Rusă, Ucraina și Belarus. Agricultorul Ion Balan spune că nu întâmpină impedimente în procesul de exportare a merelor.

”Soiurile de toamnă și de iarnă sunt bine – recolta nu este mai slabă decât în anii precedenți. 00.47 Noi exportăm în Federația Rusă și în Ucraina, și în Belarus.  Trimitem primul tir cu mere la Moscova. În principiu, nu avem niciun fel de impedimente sau alte condiții mai dure în ceea ce privește exportul. Totul este la fel. Se face totul operativ – documentele și exportul de asemenea”, a declarat pentru Sputnik Moldova agricultorul Ion Balan. 

 Merele din livada lui Ion Balan sunt destinare doar exportului. Agricultorul are o plantație de mere care se întinde pe o suprafață de 10 hectare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
recolta
Tematic
Producătorii de mere au probleme, dar îi așteaptă vremuri și mai grele


Загрузка...

Interzis până la 1 august: Ce nu puteți face în această perioadă

0
(reînnoit 22:29 14.07.2020)
Comisia Națională de Sănătate Publică a prelungit perioada stării de urgență în sănătate publică. Vedeţi în ingograficul Sputnik ce nu aveţi voie să faceţi până pe 1 august.
Interzis  până la 1 august
© Sputnik / Moldova

Cel puțin până în 1 august, se interzice aflarea în locurile publice, păduri, parcuri, alei, plaje etc. în grupuri mai mari de trei persoane.

De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 63 de ani nu vor putea părăsi domiciliul fără o necesitate stringentă.

Rămân închise în continuare teatrele, cinematografele, sălile de concerte, dar și cluburile de noapte.

Este interzisă organizarea nunților cumetriilor și altor ceremonii, inclusiv în instituțiile cu statut privat.

Totodată, Comisia Națională pentru Sănătate Publică a decis că se permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului.
Întrunirile însă nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

De asemenea, se admite reluarea activităților sălilor de sport, bazine, săli de fitness cu vestiare, baie, piscine, cu respectarea măsurilor de sănătate publică.

Pentru a evita sancțiunile, Poliția Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să se conformeze și să se informeze despre decizia CNSP.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, 1 august, interzis
Tematic
O importantă țară europeană a interzis accesul pentru moldoveni: Alte 12 state sunt vizate


Загрузка...