Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce riscă șoferii prinși băuți la volan

2725
(reînnoit 09:15 26.09.2018)
Autoritățile au găsit ac de cojoc pentru șoferii prieteni cu paharul: când intră în vigoare noile sancțiuni pentru șofatul prinși în stare de ebrietate la volan.

Legea care prevede sancțiuni mai dure pentru șoferii prieteni cu paharul a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, începând cu 14 decembrie, șoferii prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne fără permis de conducere.

”În prezent, conducătorului depistat în stare de ebrietate i se ridică permisul de conducere, dar i se eliberează un permis provizoriu, cu ajutorul căruia poate conduce unitățile de transport pe durata examinării cauzei în instanță. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, din momentul ridicării permisului de conducere, conducătorul auto nu va mai putea conduce mijlocul de transport, deoarece dreptul de conducere va fi suspendat pe toată durată examinării cauzei în instanța de judecată", a declarat șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Mai mult, mașina celui prins băut la volan va fi ridicată și dusă la o parcare specializată. Servicii deloc ieftine.

”Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, ceea ce înseamnă aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior, tarifele nu erau aprobate. Respectiv, colegii noștri erau nevoiți să urce la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare”, adaugă Veaceslav Sârbu.

Instructorul auto Artur Cecan spune că noile prevederi privind sancționarea șofatului în stare de ebrietate sunt dure, dar necesare.

”Odată ce vor fi impuse reguli mai stricte și amenzi usturătoare, cu trecerea timpul, oamenii se vor obișnui să respecte regulile. Așa cum s-au obișnuit să poarte centură de siguranță, se vor obișnui să nu urce la volan dacă au consumat alcool”, a declarat Artur Cecan, director Scoală Auto din Chișinău și instructor auto.

De menționat este că, tot din 14 decembrie, intră în vigoare o nouă prevedere în legea penală de „anulare a permisului de conducere". Astfel, șoferii care vor vrea să-și redobândească dreptul de a conduce un mijloc de transport, vor trebui să susțină examenul auto repetat, doar că vor avea acest drept abia după patru ani de la decizia ultimei instanțe.

Cert este că aceștia vor trebui să prezinte certificatul care să confirme că au trecut instruirea antialcool, care va costa 4000 de lei și va cuprinde 20 de ore.

Autor: Silvia Zavadovschi

2725
Tagurile:
sofat in stare de ebrietate, sanctiuni, soferi, volan, amenzi, alcool, lege, Veaceslav Sârbu, Artur Cecan
Tematic
Vin zile grele pentru șoferi: Ce vor păți dacă nu vor ține cont de avertizarea Poliției
Este oficial: Mai mulți șoferi vor rămâne fără permis de conducere
Unii șoferi vor rămâne fără permise – Iată ce lege a apărut astăzi în Monitorul Oficial

VIDEO: Vizită la MOLDATSA de ziua Aviației Civile

48
(reînnoit 15:44 19.09.2020)
În contextul Zilei Aviației Civile, președintele țării Igor Dodon a vizitat Întreprinderea de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian “MOLDATSA”.

CHIȘINĂU, 19 sept. - Sputnik. Șeful statului a discutat cu angajații MOLDATSA despre problemele cu care se confruntă ramura. 

"Am menționat importanța pe care o acordă actuala guvernare bunei funcționări a Aviației Civile naționale și asigurării securității aeronautice, subiectul respectiv fiind discutat de mai multe ori, inclusiv în cadrul Consiliului Suprem de Securitate", a precizat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Șeful statului a remarcat că acest sector a fost grav afectat de pandemia COVID-19.

"În pofida acestui fapt, în perioada stării de urgență, Aviația Civilă a asigurat transportarea dispozitivelor medicale, a medicilor și pacienților, a făcut posibilă reîntregirea multor familii, lucru pentru care am exprimat recunoștință și respect în numele întregii societăți", a menționat Igor Dodon.

În context, președintele a solicitat lucrătorilor din aviația civilă să își continue eforturile pentru a atinge și a menține cele mai înalte standarde profesionale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
avioane, președinte
Tematic
Mesajul lui Igor Dodon adresat personalului Aviației Civile
Galerie foto: Munca la înălțime - între pasiune și risc


Загрузка...

VIDEO: Viața piloților și a însoțitoarelor de bord

555
(reînnoit 14:36 19.09.2020)
Piloții și însoțitoarele de bord sunt oamenii care fac multe sacrificii în procesul de muncă. Jumătate de viață o petrec în aer și, pentru că nu au un program fix, de multe ori nu sunt acasă cu familia de sărbători.

CHIȘINĂU, 19 sept. - Sputnik. Ziua de muncă a piloților și însoțitoarelor de bord poate începe fie la 06.00 dimineața, fie la 19:00 seara sau chiar după miezul nopții. Întotdeauna vin la serviciu cu câteva ore înainte de decolare.

Se informează despre planul zborului, condițiile meteo, profilul călătorilor și alte detalii tehnice. După ce sunt verificați minuțios, la fel ca pasagerii, membrii echipajului pregătesc nava de zbor. Vasile Pleșca este pilot de 36 de ani, iar în acest timp a acumulat 15 mii de ore de zbor.

”Asta a fost dorința mea de mic copil, fiindcă să fii pilot e ceva extraordinar. Am trecut școala militară din Rusia. Șase ani am lucrat ca pilot instructor. Am început a zbura pe avioane de tip sovietic aici, apoi am trecut la avioanele contemporane de tip Airbus”, a povestit Vasile Pleșca.

Deși pare greu de crezut, pilotul spune că nu este complicat să conduci un avion. 

”E mai simplu și mai ușor să zbori pe aeronavă decât să mergi cu o mașină pe o șosea aglomerată, unde regulile nu prea se respectă, în aer toate regulile se respectă și totul este pus la punct. De aceea este cel mai sigur tip de transport din lume”, susține pilotul. 

Chiar dacă are o experiență destul de bogată, Vasile Pleșca spune că de fiecare dată când se află în aer are emoții. 

”Ca să devii pilot, trebuie să fii un om curajos, să ai o sănătate foarte bună, să dorești să zbori, să nu te temi și permanent să înveți”, ne-a mărturisit Vasile Pleșca. 

Avion al Ministerului rus al Situații Excepționale pleacă cu ajutoare spre Beirut
© Sputnik / Валерий Мельников
Un rol important în avion îl au și însoțitoarele de bord. Ele au responsabilitatea de a-i ajuta pe cei mici, vârstnicii, dar și pe persoanele cu nevoi speciale în timpul zborului. 

”Noi suntem cei care aplanăm toate situațiile și facem ca pasagerul să se simtă confortabil. De fiecare dată îmi zic că am făcut o alegere bună și sunt fericită că mă împlinesc în această profesie”, spune însoțitoarea de bord Eugenia Tabără. 

În plus, ele trebuie să arate mereu perfect. 

”O însoțitoare de bord trebuie să fie într-o formă fizică bună, să aibă un machiaj simplu și lejer, părul trebuie să fie aranjat, trebuie să fie odihnită ca să fie mereu primitoare și zâmbitoare”, a dezvăluit însoțitoarea de bord Ana Leu. 

Piloții și însoțitoarele de bord nu au program fix de muncă, iar acesta este cel mai mare sacrificiu. Ei pot petrece Revelionul sau Paștele fie deasupra unui ocean, fie deasupra unui lanț muntos. 

De Ziua Aviației Civile Sputnik a pregătit un material despre rutina unui echipaj.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

555
Tagurile:
aeroport, pilot, avion
Tematic
Un nou avion-spion al SUA, interceptat deasupra Mării Negre
Cel de-al patrulea avion cu salvatori ruși a decolat spre Beirut


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...