Temele pentru acasă, mai prietenoase elevilor. Ce prevede noul regulament

4939
(reînnoit 16:07 31.08.2019)
Începând cu 1 septembrie intră în vigoare noul Regulament privind managementul temelor pentru acasă. Ce prevede inițiativa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Tema pentru acasă a fost dintotdeauna un subiect de interes care astârnit discuții în societate. În timp ce unii părinți și elevi se plâng că volumul sarcinilor de îndeplinit acasă este prea mare, alții dimpotrivă spun că, doar prin împovărarea elevilor, aceștia vor deveni mai responsabili și mai instruiți.

Așa cum a promis anterior, Ministerul Educației Culturii și Cercetării a elaborat un document prin care își propune să reformeze conceptul temelor pentru acasă pentru toate treptele din învățământul general.

Potrivit consultantului principal al Direcției Învățământ General din cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării Natalia Grîu, inițiativa care urmează să intre în vigoare începând cu 1 septembrie are scopul de a apropia „tema de acasă” de elevi, de a o transforma dintr-o sperietoare într-o modalitate de consolidare a informațiie primite în timpul orelor.

Ce prevede mai exact această înițiativă, care este poziția profesorilor, dar și cum vor fi pedepsiți dascălii care nu se vor conforma, am aflat de la Natalia Grîu, consultant principal al Direcției Învățământ General, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării și Viorica Oleinic, profesor de limba și literatura română la un liceu privat din Chișinău.

Autor: Silvia Zavadovschi

4939
Tagurile:
tema pentru acasa, 1 septembrie, regulament, liceu, scoala, elevi, Viorica Oleinic, Natalia Grîu, Silvia Zavadovschi
Тема:
Viața în Moldova (313)
Tematic
Mai mulți profesori riscă să rămână din 1 septembrie fără locul de muncă

Cum supraviețuiesc satele Moldovei fără apă potabilă

40
Apa potabilă este un lux pentru sute de localități din Republica Moldova. Oamenii care trăiesc în ele sunt nevoiți să facă mari eforturi pentru a o dobândi.

Satul Răciula din raionul Călărași este un exemplu care arată cum sunt nevoiți locuitorii Moldovei să lupte pentru apa potabilă. În fiecare zi, din an în an, ei trebuie să facă eforturi pentru a-și satisface această nevoie vitală. Din 200 de fântâni doar în două apa este bună de băut.

„În fântânile din partea centrală a satului, din cauza surselor de poluare, apele nu corespund cerințelor pentru a fi folosite pentru băut sau alimentație”, a declarat pentru Sputnik Moldova primarul satului Răciula Maria David. 

În partea de sus a satului în fântâni nu există apă deloc

„Aici pe deal este foarte rău cu apa. Pentru băut și gătit aducem din vale sau cumpărăm de la magazin”, a declarat un localnic. 

Autoritățile intenționează să restabilească vechea fântână arteziană și să instaleze apeduct. Valoarea proiectului este de 7,4 milioane de lei, iar autoritățile au găsit doar o treime din sumă.

Răciula este unul dintre cele 724 de sate din Moldova care nu au apeduct.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
apă, Moldova, sate
Tematic
Recolta de floarea-soarelui a fost compromisă de secetă: Prețul semințelor este mai mare


Загрузка...

Seceta în Moldova: Dispar râuri și lacuri

151
(reînnoit 08:53 18.09.2020)
Din cauza secetei îndelungate, în 2020, în Republica Moldova seacă râurile și lacurile. Deja astăzi, după rezervele de apă, țara noastră se află la nivelul unor țări africane.

Ecologii spune că, dacă astăzi nu va fi schimbată situația și atitudinea privind utilizarea apei, atunci în următorii ani, de pe harta hidrologică a Republicii Moldova vor dispărea pentru totdeauna un șir de râuri și lacuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
lacuri, in rauri, Moldova se usuca, secetă hidrologică, secetă


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...