Iarna lungă și primăvara secetoasă le-a dat bătăi de cap agricultorilor - Vom avea pâine?

148
(reînnoit 12:16 15.08.2018)
Cum se arată recolta de cereale, dar și a altor culturi agricole? Vom avea pâine, mămăligă, cartofi, mere, prune, vin și ulei?

Iarna lungă și primăvara scurtă și secetoasă le-a dat bătăi de cap agricultorilor. Consecințele condițiilor climaterice aspre le resimțim și noi atunci când mergem la magazin sau la piață. Și asta, pentru că, în acest an, fructele sunt mai scumpe, iar agricultorii care au cultivat grâu au vești proaste.

„Condițiile climaterice au fost aspre pentru culturile de grupa I. Avem rezultate mai puțin îmbucurătoare, dacă facem o comparație cu anul 2017. Dacă vorbim de grâul de toamnă, avem în jur 31,3 de centinere la hectar, ceea ce înseamnă cu 15-25% mai puțin decât în 2017. Dacă vorbim de calitatea grâului, atunci recolta din acest an este mai superioară, și aici producătorii ar putea avea de câștigat. Avem un an specific. Așa an agricol nu s-a găsit o analogie în jur de 50 de ani", spune Iurie Ușurelu.

Care este situația pe piața leguminoaselor, dar și cum se arată recolta de cereale și a altor culturi agricole? Aflați din interviul atașat, realizat cu secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu.

148
Tagurile:
an agricol, grâu, agricultură, recoltă, agricultori, Iurie Ușurelu
Tematic
Număr record de cereri pentru subvenții în agricultură
Șocant: Iată motivul pentru care tot mai puțini fermieri fac agricultură ecologică

Serbia a primit primul lot al vaccinului rusesc Sputnik V

38
(reînnoit 18:55 04.12.2020)
Primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului ”Sputnik V” a ajuns în Serbia. La Belgrad au fost transmise 20 de doze de preparat pentru studii clinice.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că cercetările vor demara în curând. După aceea, Serbia va decide dacă va utiliza preparatul.

Sputnik V este primul vaccin anti-COVID-19 din lume. A fost dezvoltat la centrul Gamalei, fiind creat în baza platformei vectorilor adenovirali umani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, Serbia
Tematic
Președintele Rusei, despre furnizarea și producerea vaccinului ”Sputnik V” în țările OTSC


Загрузка...

Arde din cauza Crimeii: NATO visează interzică armata rusă

117
(reînnoit 15:14 04.12.2020)
Jens Stoltenberg a declarat că NATO își sporește prezența militară în Marea Neagră pentru a răspunde la acțiunile similare ale Rusiei.

Cu toate acestea, secretarul general al Alianței a evitat să specifice ce caută forțele blocului militar în preajma frontierelor ruse și de ce Rusia nu are dreptul să-și organizeze apărarea pe teritoriul său, proporțional cu numărul de amenințări din partea NATO.

În ultimul timp, numărul acțiunilor agresive din partea alianței la frontierele rusești a crescut semnificativ, motiv pentru care Rusia este nevoită să-și asigure propria securitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
NATO, Crimeea
Tematic
NATO se extinde în Mărea Neagră: Va strâmtora oare Alianța Rusia în Crimeea


Загрузка...
Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură

Un deputat PDM propune moțiune împotriva Guvernului Chicu

0
(reînnoit 09:57 05.12.2020)
Deputatul PDM Nicolae Ciubuc afirmă că unica posibilitate pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate este doar înaintarea unei moțiuni împotriva Guvernului Chicu. El îndeamnă și ceilalți deputații să-i susțină inițiativa pentru a dizolva actualul Parlament.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Democratul Nicolae Ciubuc a făcut o postare pe Facebook în care anunță că PDM are fi gata să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu și face apel la ceilalți deputați să-i susțină inițiativa, dacă își doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate. 

”În condițiile în care toți își doresc alegeri anticipate, stimați, încă, colegi din actualul Parlament, din toate fracțiunile, haideți să declanșăm acest proces. În situația în care Guvernul nu pleacă în demisie, totul este în mâinile noastre. Declarăm și semnăm cu toții, o moțiune, prin care retragem încrederea actualului Guvern. Pentru o moțiune, Legea indică minim 1/4 din deputați. Ce ne încurcă să semnăm toți această moțiune. O scriem împreună. La sigur, până la înregistrarea ei oficială Guvernul își va da demisia. În caz contrar, dorința de alegeri anticipate este una mimată”, a scris Nicolae Ciubuc.

Recent, și președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat că deputații din opoziție pot cere demisia Guvernului Chicu, dacă aceștia nu sunt mulțumiți de activitatea lui. 

De precizat că ieri, Partidul Socialiștilor a chemat fracțiunile parlamentare la discuții pentru elaborarea unei foi de parcurs pentru dizolvarea Parlamentului. Mai exact, socialiștii propun elaborarea unei foi de parcurs conform căreia să acționeze în cazul anticipatelor. Mai mult, ei subliniază că toate aceste fracțiuni, împreună, trebuie să-și asume răspunderea pentru dizolvarea Parlamentului.

Anterior, și deputații PAS, PPDA, dar și cei la la grupul parlamentar PRO Moldova au anunțat că își doresc alegeri parlamentare anticipate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
moțiune de cenzură, Parlament, Guvern, Deputați
Tematic
PDM nu mai face parte din majoritatea parlamentară
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM


Загрузка...