Emisiunea „Kilometrul 0": De ce este necesară reforma administrației publice locale

121
(reînnoit 18:24 19.05.2018)
În ultima vreme tot mai des se vorbește în spațiul public despre o reformă a administrației publice locale. Acest subiect a fost abordat și în cadrul emisiunii „Kilometrul 0", realizată în studioul de radio Sputnik Moldova, de către Vasile Dosca.

Invitații emisiunii, deputatul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova Elena Bodnarenco, și expertul Consiliului Autorităților Locale din Moldova Alexandru Morcov au declarat că inițiativa este bună. Dar ei au precizat că autoritățile centrale actuale trebuie mai întâi să se gândească la o descentralizare a administrației publice locale, după care să înfăptuiască această reformă, care, cel mai probabil, va avea loc după alegerile parlamentare din acest an, așa cum a anunțat și premierul Pavel Filip.

Și primarul satului Selemet din raionul Cimișlia, Tatiana Badan, a declarat în cadrul unei intervenții telefonice că este necesară  descentralizarea administrației publice locale. Primarul a făcut referire la propria experiență cât de greu îi este atunci când cere bani pentru a realiza unele proiecte pentru locuitorii satului. De ce, vedeți în interviul de mai sus.

121
Tagurile:
reforma administrației publice centrale, localități, primarie, descentralizare, bani, primari, Alexandru Morcov, Elena Botnarenco
Tematic
Principalele probleme pe care trebuie să le rezolve viitorul primar al Chișinăului

Sport, saună și mâncare sănătoasă: cum s-au stabilit pacificatorii ruși în Karabah

134
(reînnoit 16:23 17.01.2021)
Infrastructura unică îi face pe militari să se simtă ca acasă. Militarii ruși au construit trei orășele-bloc modulare în Nagorno-Karabakh, unde se află aproximativ 400 de pacificatori.

Militarii ruși au construit trei orășele-bloc modulare în Nagorno-Karabakh, unde se află aproximativ 400 de pacificatori care asigură securitatea și monitorizează încetarea focului în regiunea nerecunoscută.

Infrastructura unică îi face pe militari să se simtă ca acasă. Fiecare astfel de obiect este absolut autonom și potrivit pentru orice condiții climaterice; alimentarea neîntreruptă cu energie electrică, apă și căldură - toate sunt în aceste module.

De asemenea, pe teritoriul taberelor militare există sală de sport, baie, cantină, cameră de agrement și centru medical. Partea rezidențială este dotată cu toate mobilierele și aparatele electrocasnice necesare.

În viitorul apropiat, este planificată construirea a încă cinci astfel de facilități pe teritoriul Nagorno-Karabakh, unde vor fi cazați încă 540 de soldați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
militari ruși, Karabah
Tematic
Cum monitorizează pacificatorii ruși încetarea focului din Karabah


Загрузка...

Rusia se retrage din Acordul Cer Deschis

92
(reînnoit 08:53 17.01.2021)
Acordul Cer Deschis a fost semnat în 1992 pentru consolidarea încrederii în Europa după războiul rece. Până la retragerea SUA, au fost 34 de state semnatare.

Rusia se retrage din acordul Cer Deschis. Pe 15 ianuarie, Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat că Moscova demarează procedurile interne pentru retragerea din acord. Potrivit comunicatului diplomației ruse, decizia este legată de lipsa unor progrese în ceea ce privește acțiinea documentului.

Senator rus: SUA sunt de vină pentru încetarea Acordului Cer Deschis>>>

Acordul Cer Deschis a fost semnat în 1992. 34 de state au fost parte a acestuia, însă în noiembrie 2020 SUA s-au retras oficial din acord, acuzând Rusia de nerespectarea condițiilor lui. Moscova a declarat că Washingtonul a părăsit înțelegerea sub pretexte false. Vor mai exista oare zboruri de observare și cum se va modifica securitatea globală – urmăriți în materialul video realizat de Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
Rusia, Acordul Cer Deschis
Tematic
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis


Загрузка...
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

0
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...