Invitații lui Vasile Dosca au fost juristul și comentatorul politic Pavel Midrigan, dar și istoricul, rectorul Institutului de Relații Internaționale din Republica Moldova, Valentin Beniuc. Ambii consideră că în Republica Moldova, în data de 9 mai trebuie să fie sărbătorită Ziua Victoriei. Cât de aproape este omenirea de un nou război, vedeți în fișierul video.
Vehiculele militare și ofițerii înarmați puteau fi văzuți stabilind un perimetru de securitate în jurul clădirii și controlând mașinile care treceau pe drumurile închise în Washington DC, înaintea evenimentului de inaugurare a lui Joe Biden la funcția de președinte.
Securitatea din jurul Capitoliului a fost consolidată, 25 000 de soldați ai Gărzii Naționale fiind desfășurați în urma asaltării Capitoliului SUA de către susținătorii președintelui Donald Trump, pe 6 ianuarie. Președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris vor fi inaugurați pe 20 ianuarie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Alexandr Marshall, care mânuiește aerograful cu multă iscusință, ne-a prezentat una dintre cele mai recente lucrări din atelierul său.
Este vorba despre o mașină de marca Volga, care a fost pictată cu aerograful. Meșterul a decis să realizeze un concept deosebit și să combine stilul sovietic și cel moldovenesc. Automobilul Volga a fost produs în URSS, căruia proprietarul i-a făcut un tuning, modernizând-o sau chiar americanizând-o. Ca să-i dea și o nuanță autohtonă, proprietarul a cerut ca Alexandr Marshall să imprime pe suprafața mașinii simbolurile prin care Moldova era faimoasă în perioada sovietică: vinul și barza cu un strugure în cioc. Așa că mașina a fost vopsită cu o culoare specifică care ar reprezenta vinul moldovenesc, după care Alexandr a pictat portierele în culoarea doagelor de butoi, în care este depozitată licoarea lui Bahus.
Tot pe portiere, Alexandr a desenat și barza albă, care, așa cum am spus, era unul dintre simbolurile Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru joi, 21 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,41 lei, un euro – cu 21,09 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,65 bani, un leu românesc – cu 4,33 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,67 bani.
Prețul dolarul a crescut cu 7 bani, iar al euro a urcat cu 6 bani la cursul BNM pentru 21 ianuarie. Pe 20 ianuarie, euro a sărit peste „pragul psihologic” de 21 de lei, scumpindu-se cu 16 bani, iar dolarul s-a scumpit cu 4 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020.
La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.
În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova