Dacă vreți știți cum arată în realitate “visul european”, veniți în România

1552
(reînnoit 10:52 25.10.2016)
După ce a devenit membru al UE, România a pierdut mult mai mult decât a obținut. Constatarea a fost făcută în cadrul unei emisiuni produse în studioul Sputnik Moldova de către economistul roman, expertul în relații internaționale Bogdan Radu Herzog.

Bogdan Radu Herzog afirmă că, aderând la UE, România a obținut câteva locuri de muncă mai bine plătite, dar a pierdut mult mai mult. Potrivit lui, visul european arată altfel în realitate.

"Veniți în Moldova din dreapta Prutului și veți vedea cât de greu trăiesc oamenii de aici, deși România e țară integrată în UE'", susține expertul.

Mai mult, Bogdan Radu Herzog a menționat că și autoritățile de la București, la fel ca cele de la Chișinău, nu au o viziune proprie, ci se pliază pe agenda Bruxellesului și Washingtonului, ignorând interesul național.

Herzog subliniază că Republica Moldova ar face o greșeală imensă dacă ar deschide piața funciară pentru străini, luând exemplu României. Potrivit lui, liberalizarea pieței funciare pentru străini provoacă un șir de efecte negative.

Referindu-se la Fondul Monetar Internațional, Herzog declară că nu trebuie să ne punem prea mari speranțe în această instituție financiară, deoarece FMI nu este altceva decât un gropar al economiei oricărei țări în care este prezentă.

Întrebat dacă este posibilă unirea Republicii Moldova cu România, Herzog a opinat că, din moment ce Romania nu este capabilă să asigure un nivel de trai decent pentru o parte semnificativă a propriei populații, cu atât mai mult nu poate întreține din punct de vedere economic Republica Moldova.

Autor: Tatiana Cebotari 

1552
Tagurile:
locuri de muncă, piața funciară, unirea, Fondul Monetar Internațional, Sputnik Moldova, Bogdan Radu Herzog, dreapta Prutului, România
Tematic
Declarația lui Pettit sau cum s-a ratat unirea Moldovei cu României
Opinie: declaraţia lui Pettit este o "palmă" dată unioniştilor de faţadă

Serbia a primit primul lot al vaccinului rusesc Sputnik V

38
(reînnoit 18:55 04.12.2020)
Primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului ”Sputnik V” a ajuns în Serbia. La Belgrad au fost transmise 20 de doze de preparat pentru studii clinice.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că cercetările vor demara în curând. După aceea, Serbia va decide dacă va utiliza preparatul.

Sputnik V este primul vaccin anti-COVID-19 din lume. A fost dezvoltat la centrul Gamalei, fiind creat în baza platformei vectorilor adenovirali umani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, Serbia
Tematic
Președintele Rusei, despre furnizarea și producerea vaccinului ”Sputnik V” în țările OTSC


Загрузка...

Arde din cauza Crimeii: NATO visează interzică armata rusă

117
(reînnoit 15:14 04.12.2020)
Jens Stoltenberg a declarat că NATO își sporește prezența militară în Marea Neagră pentru a răspunde la acțiunile similare ale Rusiei.

Cu toate acestea, secretarul general al Alianței a evitat să specifice ce caută forțele blocului militar în preajma frontierelor ruse și de ce Rusia nu are dreptul să-și organizeze apărarea pe teritoriul său, proporțional cu numărul de amenințări din partea NATO.

În ultimul timp, numărul acțiunilor agresive din partea alianței la frontierele rusești a crescut semnificativ, motiv pentru care Rusia este nevoită să-și asigure propria securitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
NATO, Crimeea
Tematic
NATO se extinde în Mărea Neagră: Va strâmtora oare Alianța Rusia în Crimeea


Загрузка...
Supermarket

Dorința îndeplinită: 50% din produse în magazine vor fi autohtone

0
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege care prevede noi condiții pentru desfășurarea comerțului din țară. Astfel, 50% din produsele de pe rafturile magazinelor din Moldova vor fi de producție autohtonă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În ultimii ani, producătorii autohtoni de carne, lapte și fructe s-au plâns că reprezentanții rețelelor de magazine nu sunt loiali, iar produsele moldovenești nu au prioritate pe rafturi.

Ei au solicitat Parlamentului să voteze legea aprobată în prima lectură încă 2018, care prevede că 50% din produse în magazine să fie de origine autohtonă. Asta pentru că, spun ei, au aceeași calitate ca și produsele de import, iar dacă antreprenorii locali nu vor putea să asigure magazinele anul împrejur, ar fi bine să fie întocmită o listă cu care să fie actualizată o dată la jumătate de an.

În luna martie, reprezentanții asociațiilor au participat la mai multe ședințe ale comisiilor parlamentare unde li s-a promis că legea va fi promulgată până la sfârșitul anului 2020 și iată că, în sfârșit, li s-a făcut dreptate. 

Totodată, prin prisma legislației altor state, s-a decis plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare (nu mai mult de 10%) cu scopul balansării puterii de negociere a părților contractante.

Cât privește perioada de plată a facturilor, sunt stabilite mai multe termene în funcție de rotația de vânzare a produselor reieșind din termenul de valabilitate a acestora (data limită de consum / data durabilității minimale) – 7, 30 și 45 de zile calendaristice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
magazine, produse, lege, Parlament
Tematic
Tragedie în centrul Capitalei: Bărbat găsit fără suflare în fața unui market
Atenție la ceea ce mâncați! Pește cu paraziți, într-un market din Capitală


Загрузка...