Sărbători Pascale 2020

Paștele este cea mai mare și mai importantă sărbătoare a creștinătății. Părintele Arsenie Boca spunea că aceasta este singura minune care se arată tuturor, credincioși și necredincioși. Ea semnifică amintirea vie a patimii, a morții și a Învierii lui Iisus Hristos. În 2020, Paștele ortodox pică pe 19 aprilie.

Cei mai mulți creștini din Egipt, Grecia și Apus, sărbătoreau Paștele în aceeași zi din săptămână în care a murit și a înviat Hristos. Moartea lui Hristos era sărbătorită totdeauna în Vinerea cea mai apropiată de 14 Nisan, numind-o Paștile Crucii, iar Învierea în Duminica următoare, care cădea totdeauna după 14 Nisan sau după prima luna plina care urma echinocțiului de primăvară, duminica pe care o numeau Paștile Învierii.

Aceste diferențe cu privire la data serbării Paștelui au creat controverse și dezbinări în unele Biserici. Pentru a se realiza o uniformizare a sărbătorii Paștelui, în cadrul primului Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a hotărât ca Paștile vor fi serbate totdeauna duminica. Această duminică va fi imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară. Când data Paștelui iudaic (adică 14 Nisan) cade duminica, Paștele creștin va fi serbat duminica următoare, pentru a nu fi serbat o data cu cel iudaic, dar nici înaintea acestora.