F-35 Joint Strike Fighter

SUA au testat cu succes bomba nucleară B61-12 -Video

234
(reînnoit 09:49 03.07.2018)
SUA au finalizat cu succes testările bombei nucleare B61-12, care ar urma să fie desfășurată în bazele militare americane din Europa.

BUCUREȘTI, 2 iul — Sputnik. Forțele Aeriene ale SUA au efectuat primele teste de calificare a bombei nucleare dirijate B61-12, anunță portalul Military.com.

În timpul testărilor au fost utilizate bombardierele strategice invizibile B-2 Spirit.

"Aceste teste de calificare demonstrează că toată construcția B61-12 corespunde cerințelor sistemice și arată progresele înregistrate în realizarea programului de prelungire a termenului de utilizare a B61-12, conform cerințelor securității naționale", a declarat reprezentnatul Administrației Naționale a Gestionării Securității Nucleare a Departamentului Energiei al SUA, Michael Lutton.

Testările au fost efectuate pe 9 iunie, la poligonul militar din statul Nevada, sub supravegehrea celei de-a 419-a escadrile de testare a bazei aeriene Edwards.

SUA planifică să desfășoare B61-12 în bazele militare din Europa — Germania, Italia, Turcia, Belgia și Olanda. Potrivit estimărilor direcției bugetare a congresului, pentru următorii 30 de ani (2017-2046), pentru modernizarea forțelor nucleare tactice sunt planificate cheltuieli în valoare de 25 miliarde dolari.

Bombele sunt compatibile cu platformele avionului de vânătoare de generația a cincea F-35 Lightning II. Prima partidă a B61-12 urmează să intra în dotarea armatei în 2020.

234
Tagurile:
B61-12, sua, teste, video, bomba
Сrucișătorul nuclear ”Amiralul Nahimov”

”Occidentul îl vede ca principala amenințare”. Flota rusă va înlocui nava-amiral

106
(reînnoit 19:43 15.01.2021)
Ministrul adjunct al apărării Alexei Krivoruciko a anunțat anterior că crucișătorul va fi printre primele nave dotate cu rachete hipersonice ”Zircon”.

Rachete noi, echipamente moderne de bord, capacități unice de luptă – crucișătorul nuclear greu ”Amiralul Nahimov” al proiectului 1144 ”Orlan” va înlocui crucișătorul ”Piotr Velikiii” pe postul de navă-amiral a Marinei Ruse. Se preconizează că acest lucru se va întâmpla în 2022. Despre modul în care nava modernizată va consolida flota – citiți în materialul Sputnik.

Rangul întâi

Crucișătoarele proiectului 1144 ”Orlan” sunt cele mai mari nave de război din lume după portavioane. Deplasamentul – 25,8 mii tone, lungimea – 250 metri, lățimea – 28,5 metri, echipajul – 760 persoane.

Rusia are două ”fanioane” de acest tip – al doilea, ”Petr Velikii”, operează în cadrul Flotei de Nord, dar va fi trimis la modernizare de îndată ce ”Nahimov” va intra în serviciu. Ambele sunt, în esență, platforme maritime înarmate până în dinți, capabile să distrugă orice țintă. Setul standard – 20 de lansatoare de rachete anti-navă "Granit" P-700, sisteme de rachete antiaeriene "Osa-M", "Kinjal" și rachetele S-300F "Fort" cu rază lungă de acțiune, torpile anti-submarin "Meteli" și "Vodopad", bombe reactive și pistol automat cu dublă țeavă AK-130.

Centrală nucleară, autonomia – două luni, viteza – 31 noduri. Raza de acțiune este practic nelimitată. Crucișătoarele pot opera în condițiile Nordului îndepărtat și sunt capabile să asigure prezența militară a Rusiei în regiunea arctică, pe care mulți analiști o consideră un potențial câmp de luptă pentru resursele naturale în viitorul apropiat.

Însă toate navele, treptat, se învechesc. Dacă la sfârșitul anilor 80 – începutul anilor 90, ”Orlanii” puteau rezista oricărui inamic, astăzi situația s-a schimbat. Și din moment ce există dificultăți în construirea navelor de război mari de rangul întâi în Rusia, Ministerul Apărării a decis să modernizeze navele care sunt și, în primul rând, să le doteze cu noi arme.

Platforma de apărare antiaeriană

Nava ”Amiralul Nahimov” a fost trimisă la reparații încă în 1999, dar lucrările la crucișător au început de fapt abia în 2013, când, în cele din urmă, au fost investiți bani serioși în domeniul apărării. Până în anul 2015, la întreprinderea ”Sevmaș” din Severodvinsk, au fost înlăturate vechile echipamente de pe navă și a fost diagnosticată carena. A fost planificată finalizarea modernizării până în 2018, dar termenele au fost deplasate în mod repetat spre dreapta. Reparațiile au fost ajustate pe parcurs, îmbogățind echipamentele și armele de la bord cu tot mai multe dispozitive noi.

Temperarea SUA și NATO: Exerciții ale forțelor nucleare strategice rusești
© Video : Ruptly / Минобороны России

Astfel, în luna mai a anului trecut, ministrul adjunct al apărării, Alexei Krivoruciko, a anunțat că crucișătorul greu va fi unul dintre primii care vor primi rachetele hipersonice ”Zircon”. Ele zboară către țintă de nouă ori mai rapid decât viteza sunetului, făcându-le invulnerabile în fața oricărui sistem de apărare antiaeriană. Raza de acțiune este de aproximativ 1000 de kilometri. Astfel, ”Zircon” au o rază de acțiune de aproape zece ori mai mare în comparație cu rachetele americane anti-navă subsonice ”Harpoon” (care au o rază de 130 de kilometri).

”Orlanii” s-au distins întotdeauna datorită unui puternic sistem naval de apărare antiaeriană. Înainte de modernizare, ”Nahimov” avea sistemul de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-300F ”Fort”, acum va primi o versiune navală mai avansată a modelului S-400. Acest complex, care împușcă cu diverse tipuri de muniții antiaeriene, este capabil să intercepteze avioanele ”invizibile” și alte ținte aeriene, inclusiv cele cu aripi și balistice. Racheta sistemului 40N6 distruge obiectele aflate la o distanță de până la 400 de kilometri. Se presupune că la bordul navei ”Amiralul Nahimov” vor fi prezente 96 de sisteme de rachete antiaeriene S-400, ceea ce va face din această navă una dintre cele mai protejate din lume față de atacurile aeriene.

Optzeci de celule

În plus, sistemul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune ”Kortik” va fi înlocuit cu sistemul mai modern ”Panțîr-ME”, iar rachetele antiaeriene ”Osa-M” – cu noul sistem ”Redut”. Însă în cea mai mare măsură modernizarea va afecta complexele de atac. În afară de rachetele ”Zircon”, ”Amiralul Nahimov” va fi înarmat cu rachetele anti-navă P-800 ”Oniks” și cu rachetele de croazieră ”Kalibr”, care au o rază de acțiune de până la 2500 de kilometri. Toate acestea vor fi lansate din lansatoarele verticale 3C14 de 80 de celule, pentru instalarea cărora a fost necesară eliminarea de la bord a complexului naval P-700 "Granit".

Testarea rachetei hipersonice „Zircon”
Пресс-служба Минобороны РФ

Sistemele ”Granit” au fost odată o armă remarcabilă – viteza de 3 Mach, raza de acțiune – 625 de kilometri. Focosul nuclear de cinci sute de kilotone poate să distrugă, dintr-o lovitură, chiar și un portavion. Dar gabariturile sunt mari – zece metri lungime și cântăresc aproximativ șapte tone. Noile rachete anti-navă au un focos mai puțin puternic, dar sunt în schimb  mai rapide și mai precise.

Armele anti-submarin ale crucișătorului vor fi de asemenea modernizate. ”Amiralul Nahimov” va primi complexul ”Paket-NK”, care protejează împotriva torpilelor și submarinelor la distanțe mici. Acest sistem are două tipuri de muniție: torpile termice MTT și torpile reactive M-15. Primele lovesc submarinele la adâncimi de până la 600 de metri și la o distanță de până la 20 de kilometri, pe când cele de-a doilea interceptează torpilele care atacă nava la o distanță de până la 1,4 kilometri și o adâncime de până la 800 de metri. ”Paketul-NK” este automatizat la maxim, detectează și clasifică, în mod independent, ținta, determină parametrii de mișcare și conferă torpilei sau contra-torpilei o desemnare precisă a țintei. Ambele muniții sunt suficient de rapide, viteza fiind de 50 de noduri (92 de kilometri pe oră).

Evident, ”umplutura” electronică a crucișătorului va fi înlocuită cu cea mai modernă, ceea ce va spori considerabil gradul de informare situațională a echipajului navei și va extinde semnificativ posibilitățile de utilizare a armelor de la bord.

În plus, crucișătorul va fi asigurat cu sisteme avansate de comunicații și navigație, cu un complex de luptă radio-electronic, precum și cu un grup aerian format din trei elicoptere modernizate Ka-27M. Aceste aeronave vor ajuta echipajul foarte mult în procesul de detectare a potențialelor submarine inamice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
Flota de Nord a Rusiei, ameninţare, Occident
Tematic
Flota rusă a primit Be-200: Avioanele-amfibie vor apărea în mările Azov și Caspică
Antrenamentul anului: Cum funcționează focoasele forțelor nucleare strategice ale Rusiei


Загрузка...
Пуски ракет Калибр с фрегата Адмирал Эссен. Архивное фото.

Răspunsul american la rachetele ”Kalibr”: ce pot face cele mai noi rachete ”Tomahawk”

186
(reînnoit 14:59 28.12.2020)
Zboară mai departe, lovesc mai puternic, ignoră opoziția – americanii au testat o nouă modificație a rachetei de croazieră Tomahawk – Block V. În Oceanul Pacific, nu departe de Insulele Hawaii, distrugătorul Chafee a tras asupra unei ținte într-un poligon maritim.

Autor: Andrei Koț

Marina SUA a spus succint: totul a mers bine. Ce se cunoaște despre Block-ul V și cum arată ”Kalibrele” rusești pe fundalul lui – aflați din materialul lui Andrei Koț.

Două variante

În Pentagon, dezvoltarea Block-ului V este justificată de ritmul frenetic de consolidare al potențialului navalo-militar al Chinei. Republica Populară Chineză construiește, într-adevăr, foarte repede nave și submarine de dimensiuni mari, dezvoltându-le activ armele și sistemele de la bord. Americanii se tem serios să nu-și piardă avantajul în Oceanul Planetar –potrivit experților, China va avea 420 de ”fanioane” până în 2035.

Respectiv, Pentagonul a mărit comanda pentru armele anti-nave. Până în 2025, este planificată achiziționarea a 850 de rachete capabile să distrugă ținte mari de suprafață la distanțe mari. Până de curând, arsenalul marinarilor americani includea doar rachetele anti-navă ”Harpoon”, dezvoltate în anii 1970, cu o rază de acțiune de până la 280 de kilometri. Cu toate că, în 2018, Marina a primit rachetele supersonice AGM-158C LRASM, capabile să distrugă ținte maritime la o distanță de până la 900 de kilometri.

De altfel, noua armă nu a început încă să fie produsă în serie. Prin urmare, în paralel cu producția LRASM-urilor, Pentagonul a decis să întoarcă vechii și bunei rachete subsonice ”Tomahawk” capacitățile anti-navă, pe care aceasta din urmă le-a pierdut la mijlocul anilor ’90, după adoptarea variantei Block II. Este cunoscut faptul că se planifică transformarea tuturor ”Tomahawk-urilor” existente de-a patra generație în Block V.

Prima versiune va fi denumită Block Va și va fi utilizată de la bordul navelor și submarinelor împotriva țintelor de suprafață. Această variantă a fost numită MST (Maritime Strike Tomahawk –  "atacatorul maritim "Tomahawk"). Potrivit experților, va combina în sine radare active și pasive, precum și camere de termoviziune. De asemenea va fi echipată cu un procesor puternic de date și cu o nouă unitate de ghidare inerțială. Se așteaptă că acest ”Tomahawk” va fi capabil să distrugă ținte de dimensiuni mari, care vor fi în permanentă mișcare la suprafața apei, la o distanță de până la 1600 de kilometri.

Mai există și Block Vb. Acesta este un ”Tomahawk” ”clasic” pentru nimicirea țintelor la sol. Are un nou sistem de luptă penetrant – Joint Multiple Effects Warhead System (JMEWS) – care combină o preîncărcare cumulativă cu un focos penetrant. Detonatorul este programabil, multifuncțional, capabil să detoneze un focos în aer. Această rachetă vizează atât buncărele subterane fortificate, cât și țintele militare convenționale.

Cinci motive

Specialiștii Internet-portalului Defense News au explicat de ce rachetele ”Tomahawk” sunt relevante și astăzi – în epoca armelor supersonice și hipersonice. În primul rând, Block V este mult mai precis decât predecesorii săi, iar raza de acțiune este suficientă pentru a contracara eficient rachetele chinezești DF-26 și DF-21 din regiunea Asia-Pacific. În al doilea rând, ”Tomahawk-ul” modificat a fost proiectat în așa mod încât să fie protejat de mijloacele radioactive de luptă și a fost fabricat folosind tehnologii stealth, ceea ce crește semnificativ supraviețuirea lui.

În al treilea rând, viteza subsonică a rachetei îi conferă un avantaj față de concurenții mai rapizi. ”Tomahawk-ul” de-a cincea versiune este mai economic în ceea ce privește consumul de combustibil, prin urmare, raza sa de acțiune efectivă este mult mai mare. În al patrulea rând, această rachetă este relativ ieftină. O lansare a rachetei Block V va costa contribuabililor un milion de dolari. Racheta supersonică ”navă – aer” SM-6 costă, de exemplu, de patru ori mai mult.

Și, nu în ultimul rând, Block V nu diferă de predecesorii săi în ceea ce privește gabaritul, ceea ce va permite utilizarea acestuia în vechile unități de lansare verticală Mk41, cu care sunt echipate distrugătoarele ”Arleigh Burke” și crucișătoarele ”Ticonderoga”. În plus, submarinele nucleare din clasa ”Los Angeles”, unele din clasa ”Ohio”, din clasa ”Virginia” și din clasa ”Seawolf” vor putea lansa aceste rachete fără nici o modificare structurală. Ambele versiuni ale rachetei Tomahawk Block V se așteaptă să intre în producția de serie până în 2023.

Concurentul principal

Cele mai apropiate analoage ale rachetelor americane ”Tomahawk” sunt considerate rachetele de croazieră ”Kalibr”, pe care Rusia le-a testat pentru prima dată în condiții de luptă în toamna anului 2015. Navele Marinei Ruse au atacat simultan 26 de ținte teroriste în Siria cu cele mai recente arme, nimicindu-le cu succes pe aproape toate. Fregatele proiectelor 22350 și 11356, corvetele proiectului 20385, navele mici de rachete ale proiectelor 21631 și 22800, precum și submarinele proiectelor 885, 636,3, 677, 971 și 877 sunt echipate cu aceste rachete. În viitorul apropiat, unele dintre ”fanioanele” construite încă de pe timpul sovietic vor fi, de asemenea, remodelate, pentru a putea acomoda la bord rachetele ”Kalibr”.

Caracteristicile exacte ale rachetelor ”Kalibr” sunt necunoscute. Cu toate acestea, Vladimir Putin, ținând un discurs la clubul ”Valdai” pe 19 octombrie 2017, a spus că raza de acțiune a unei rachete navale către o țintă de suprafață este de 1.400 de kilometri, ceea ce este comparabil cu raza de acțiune a noilor rachete ”Tomahawk”. Dar acest lucru este departe de a fi o limită.

În ianuarie 2018, unele surse media, citând surse din Ministerul Apărării, au raportat că în Rusia se creează o rachetă navală de croazieră ”Kalibr-M” modernizată, cu o rază de acțiune maximă de peste 4,5 mii de kilometri. Au remarcat faptul că noua rachetă este mai mare decât predecesorii ei, iar greutatea focosului său se va apropia de o tonă. Racheta va putea transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare.

Conform datelor disponibile, ”Kalibr-M” va depăși noile rachete americane ”Tomahawk” în ceea ce privește caracteristicile tactico-tehnice. Cu toate acestea, americanii au un avantaj incontestabil în numărul mai mare de transportatori de rachete de croazieră. Marina SUA are peste o sută de ”fanioane” de suprafață și submarine înarmate cu un număr mare de arme de precizie. Rusia are astăzi puțin peste 20 de astfel de nave.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
Tomahawks, Tomahawk, Kalibr, Rachete


Загрузка...
Schimb valutar

Cât costă acum euro și dolarul la bănci și ce curs valutar a anunțat BNM

0
(reînnoit 20:37 15.01.2021)
În zilele de sâmbătă și duminică este valabil cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei pentru vineri, 15 ianuarie, ultima zi lucrătoare a săptămânii. Băncile vând dolarul cu aproximativ 17,40 lei, iar euro - cu 21,14 lei.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. La acest sfârșit de săptămână, unitățile de schimb valutar ale celor mai importante bănci din Chișinău cumpără dolarul în medie cu 17,18 - 17,22 lei și îl vând cu 17,40 - 17,42 lei

Băncile cumpără euro cu 20,87 - 20,89 lei și îl vând cu 21,14 lei.

Leul s-a depreciat la sfârșit de săptămână în raport cu principalele valute de referință, cu excepția hrivnei ucrainene, care scade nesemnificativ. Dolarul s-a scumpit cu 3 bani, euro a urcat cu 2 bani și leul românesc cu un ban în ziua de vineri.

La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru 15-17 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,28 lei, un euro – cu aproape 21 de lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,62 bani, un leu românesc – cu 4,31 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,58 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 15 ianurie
Cursul valutar BNM pentru 15-17 ianuarie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020. 

Rezervele valutare ale BNM se cifrau la 3 miliarde 674 de milioane 820 de mii de dolari americani (3,674,820.33 milioane de dolari SUA) la finalul lunii noiembrie 2020. În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
banci, dolar, euro, Curs valutar
Tematic
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei
Moldovenii și cardurile: Ce schimbări s-au produs din cauza COVID


Загрузка...