CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Maradona este cel care a câștigat de unul singur titlul mondial și a cucerit Serie A de două ori cu Napoli, într-o perioadă când Italia era dominată de trei echipe: Juventus, Milan și Inter.
Talentul până la cer i-a depășit cu mult nebuniile vieții, legăturile cu mafia napolitană, petrecerile cu droguri și alcool sau nopțile pierdute. În 1994, la Campionatul Mondial din Statele Unite, Diego a fost trimis acasă de FIFA după ce a fost depistat pozitiv la un test antidoping.Carisma și notorietatea i-au adus contracte în publicitate, având în vedere că fotbalul a fost și este în continuare unul dintre cele mai urmărite sporturi. După ce și-a agățat ghetele în cui, la mijlocul anilor 1990, Maradona a devenit antrenor, strângând sume importante la cluburi din întreaga lume.
Maradona mai avea o avere de doar 100.000 de dolari, chiar dacă numele său este unul uriaș. Totodată, pe lângă banii strânși, el câștiga la Dorados suma de 150.000 de dolari pe lună, care într-un sezon i-a adus 1,6 milioane de dolari, conform publicației prosport.ro. Maradona a avut mai multe probleme cu drogurile și cu alcoolul, iar pe aceste vicii se duceau foarte mulți bani.
La câteva ore după decesul lui Maradona, consilierul pentru sport al orașului Napoli, Ciro Borriello, a vorbit despre modificarea numelui arenei San Paolo. Sunt șanse mari să se numească Arena Diego Maradona. Se va trece ”de la un nume de sfânt la numele unui zeu”. 115 goluri a reușit Maradona pentru Napoli, în 259 de partide oficiale. Este considerat cel mai mare fotbalist din istoria clubului.
Preşedintele Argentinei, Alberto Fernandez, a decretat trei zile de doliu după moartea fostei vedete a fotbalului Diego Armando Maradona. Fernandez şi-a exprimat recunoştinţa faţă de tot ce a făcut Diego Maradona pentru ţara sa de-a lungul anilor şi pentru ”fericirea” pe care acesta a adus-o în inimile argentinienilor.
Jorge Valdano, fostul coechipier al lui Diego Armando Maradona, nu și-a putut stăpâni lacrimile în timpul unei intervenții televizate, vorbind despre dispariția legendei argentiniene. El a izbucnit în lacrimi în direct.
La voz se entrecorta, la emoción asoma.
— Fútbol en Movistar+ (@MovistarFutbol) November 25, 2020
Las lágrimas de Valdano son las lágrimas de todos. #AD10SMaradona pic.twitter.com/TimCWZHwns
Presa din Argentina a scris cum și-a petrecut Maradona ultimele zile din viața sa tumultuoasă. Fostul căpitan al naționalei Argentinei a acuzat probleme de sănătate, dar și schimbări bruște de dispoziție care au amânat decizia ca el să revină pe banca echipei Gimnasia Esgrima la care era antrenor. El fusese externat de la Clinica Olivos după ce i se depistase un hematom subdural la cap, dar urma și un tratament care să-l ajute să lupte cu dependența de alcool și somnifere.
Înaintea meciului Ajax - Midtjylland de aseară din Liga Campionilor, argentinianul Nicolas Tagliafico l-a imitat pe Maradona. Fundașul stânga de la Ajax s-a încălzit exact ca Maradona în 1989, înaintea unui meci Bayern Munchen - Napoli 2-2 din semifinalele Cupei UEFA. Aceleași mișcări, aceeași melodie, „Life is life”.
Ajax's Nicolás Tagliafico with the ultimate warm-up tribute to Diego Maradona.
— ESPN FC (@ESPNFC) November 25, 2020
They even played the same music ❤️🙌
(via @AFCAjax)pic.twitter.com/groJbl2N13
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Leonid Oleinicenco a fost reales în funcția de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal. El va conduce FMF în perioada 2021-2025.
Decizia a fost luată astăzi în cadrul Congresului al XIX-lea de dare de seamă și alegere a organelor de conducere FMF, care s-a desfășurat astăzi la un complex sportiv din comuna Ciorescu. Pentru Oleinicenco au votat 104 din cei 111 delegați ai Congresului.
În Comitetul Executiv al FMF au fost admiși noi membri. Este vorba despre Nicolae Usatîi, Iurii Bulgăreanu, Diana Bulgaru, Pavel Procudin, Sevastian Botnari și Victor Stînă.
Totodată, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria numelor sonore din fotbalul moldovenesc, care au decedat în 2019 și 2020.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 21 ian - Sputnik. Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova sărbătorește aniversarea a 30 de ani de la fondare. Cu această ocazie, președintele Comitetului, Nicolae Juravschi, a ținut să menționeze că sportivii moldoveni, prin performanțele lor, au scris istorie.
„Sportivii noștri au definitivat identitatea națională prin sport și au demonstrat că suntem capabili să ne impunem pe arena sportivă internațională”, a remarcat Nicolae Juravschi.
Cu un mesaj de felicitare a venit și președintele Comitetului Olimpic Internațional Thomas Bach. El a menționat că sportivii moldoveni promovează spirtul olimpic.
„Deși Moldova este o țară mică din punct de vedere geografic, ea a demonstrat în nenumărate rânduri o pasiune aparte pentru sport. Sportivii moldoveni sunt cele mai elocvente exemple în acest sens, devenind campioni în inimile compatrioților săi, aducând multă mândrie și clipe de bucurie țării, astfel inspirând următoarele generații să creadă în visele lor și în viitor”, a menționat președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, s-a întâlnit marți cu Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană.
Discuția s-a axat în mod special, pe evoluțiile în dosarul transnistrean. Sandu a insistat că pentru impulsionarea procesului de reglementare este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.
„Am reiterat, odată în plus, determinarea noastră de a găsi căi exclusiv pașnice pentru apropierea celor două maluri și am menționat că, pentru noi, locuitorii de pe malul stâng al Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care trebuie să se bucure de aceleași drepturi”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu a menționat că, pentru a da un nou impuls proceselor interne, inclusiv cu referire la regiunea transnistreană, este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.
Președinția în exercițiu a OSCE este deținută, în prezent, de Suedia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova